Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  02.10.2020 06:10:02

PPF zainvestovala do britské firmy Autolus již přes 3 miliardy korun!

Právě před rokem v září skupina PPF oznámila získání téměř pětinového podílu v britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics, což označovala za svou druhou největší investici v daném oboru. Jak jsme tehdy informovali, PPF měla za nákup podílu vydat v přepočtu více než 2 mld. korun. A v mezičase PPF do firmy dle našich odhadů zainvestovala další více než miliardu, aby se stala již druhým největším akcionářem.

Zatímco před rokem PPF oznámila vlastnictví téměř 8,65 mil. akcií Autolus Therapeutics obchodovaných ve formě ADS na burze Nasdaq pod označením AUTL, dle posledních známých údajů z poloviny srpna jich již vlastní přes 14,25 mil. Její podíl však vzrostl méně úměrně, resp. aktuálně dosahuje 27,3 %. Počet akcií vydaných firmou se totiž v mezičase díky sekundární nabídce dále zvýšil. A riziko dalšího ředění podílu stávající emise se pro akcionáře, a tedy i PPF, přitom v poslední době dále navýšilo.

Firma Autolus Therapeutics totiž nadále nemá prakticky žádné příjmy a ročně „spaluje“ desítky milionů dolarů na vývoj a testy svých léčebných produktů. Před dvěma týdny se tak dohodla s investiční skupinou Jefferies, která má v budoucnosti zajistit postupný prodej nových akcií firmy, resp. obchodovaných ADS, v objemu až za 100 mil. USD. Akcie Autolus Therapeutics ve čtvrtek na Nasdaq zakončily na 11,63 USD. Pokud vezmeme v úvahu např. tuto cenu, emise by se tak teoreticky mohla navýšit například o zhruba 8,6 mil. akcií. Tedy oproti současnému stavu o dalších více než 15 %. PPF se tak bude muset příp. navyšování kapitálu zúčastnit, pokud nebude smířená s tím, že jí podíl bez příp. dalších nákupů začne zpět klesat.

K akcionářské struktuře možno zmínit, že z firmy vlastnicky odešla námi loni zmiňovaná skupina Woodford. Počet velkých institucionálních akcionářů, kteří reportovali podíl na hlasovacích právech, se tak ještě více smrskl. Hlavním akcionářem by měla být nadále společnost Syncona Portfolio spojená se zakladateli a disponující zhruba 16 mil. akcií, tedy podílem 30,6 %. PPF ji tedy již výrazně šlape na paty. Na 6,5 % pak vlastní společnost Arix Bioscience s napojením také na vedení firmy. Jednotlivé podíly lze také shledat u dalších členů managementu.

Volatilní akcie Autolus Therapeutics

Zmiňované další akcie Autolus Therapeutics začala PPF nakupovat již na přelomu roku, resp. v nákupním apetitu letos postupně pokračovala. Dle dostupných údajů využila i březnového pádu akciových trhů, resp. také samotných akcií Autolus Therapeutics, které se propadly na historické minimum krátce dokonce až na 3 USD. PPF nicméně nakupovala i přes léto, kdy se titul naopak obchodoval již i za více než 17 USD.

Vývoj akcií Autolus Therapeutics za poslední rok


Zkrátka z dostupných námi získaných dat se zdá, že v posledním roce postupně nakoupených 5,6 mil. dalších akcií Autolus Therapeutics bylo ze strany PPF pořízeno za průměrnou cenu nejspíše převyšující 10 USD, tedy za minimálně 56 mil. USD (cca 1,3 mld. ).

K firmě Autolus Therapeutics lze dodat, že má být lídrem v oboru léčebných T-buněčných terapií. Zaměřuje se na vážná onkologická onemocnění, resp. je v pokročilé fázi klinických studií s přípravky protinádorové terapie založené na T lymfocytech. Trh celou společnost aktuálně oceňuje na zhruba 608 mil. USD, v aktuálním přepočtu tedy téměř 14 miliard korun.

PPF každopádně v buněčné terapii zbrojí i na dalších frontách. Společnost SOTIO, coby hlavní biotechnologický článek skupiny, koupila na konci srpna od americké Unum Therapeutics práva k platformě protinádorové CAR-T buněčné terapie BOXR včetně souvisejících produktů za 8,1 mil. USD, resp. dalších až 3,4 mil. USD může dále zaplatit v závislosti na dosažení smluvních cílů.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688