olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  01.10.2020 00:00:00

Olomouc: Městské akciové společnosti se výrazně proměňují

Městské akciové společnosti se výrazně proměňují

30. září 2020 (st)

Sedm akciových společností vlastní město Olomouc. Tyto společnosti byly v minulosti založeny proto, aby zajišťovaly pro město a jeho obyvatele veškeré potřebné služby i správu městského majetku. Fungování a řízení těchto společností se teď významně mění, což se stalo také tématem jednání Zastupitelstva města Olomouce (ZMO) a Rady města Olomouce (RMO).

Prvním krokem v plánovaných změnách řízení těchto akciových společností byla na jaře roku 2019 provedená změna na tzv. „německý“ model řízení. Podstatou je odpolitizování společností, a to tak, že jejich představenstva jsou obsazována odborníky, a nikoliv zástupci politických stran. Výjimkou jsou dvě malé společnosti Lesy města a Aquapark, kde nadále působí v představenstvu, bez nároku na odměnu, uvolnění členové RMO. Tyto společnosti nikdy neměly klasický velký management, ale pouze ředitele.

Následně byl v červnu 2019 usnesením ZMO schválen návrh na změny v řízení městských společností, kde je SMOl jediným akcionářem a uloženo Radě města Olomouce (RMO) připravit kompletní dokumentaci budoucího koncernového řízení těchto společností.

Na přelomu let 2019 a 2020 byly pořízeny ekonomicko-finanční analýzy těchto společností, a na základě těchto výsledků, po jejich dokončení byly v březnu r. 2020, i přes obtíže způsobené pandemií COVID-19, zahájeny práce na přípravě a projednávání dokumentu „Strategie řízení akciových společností, kde je Statutární město Olomouc jediným akcionářem“ (dále jen Dokument), a to jak s představenstvy a dozorčími radami těchto společností, tak se zástupci politických stran v ZMO.

Koncern těchto městských společností s ohledem na platnou legislativu v oblasti korporátního práva již existuje a tímto dokumentem se celý systém a fungování formalizuje a ujasňuje pravidla, jak hodlá město princip koncernového řízení uplatňovat. Tento dokument byl dokončen v červenci 2020 a v září 2020 byl schválen v ZMO. Dokument je formálně komplexní řídící směrnicí SMOl, která říká, jak město chce přistupovat ke svým akciovým společnostem, které má ve stoprocentním vlastnictví a které společně tvoří „Koncern SMOl“.

Dokument mj. obsahuje teze vlastnické politiky města ve vztahu městským společnostem, pravidla a oblasti jednotného řízení koncernu, které město, jakožto jediný akcionář těchto společností hodlá ovlivňovat, definice cílů koncepčního řízení společností, informační povinnosti v rámci koncernu, kompetence jednotlivých orgánů společností i města, vč. vytvoření poradních sborů zástupců představenstev, předsedů dozorčích rad a pozice pověřeného člena RMO k metodickým řízením společností.

Základní podmínkou při tvorbě dokumentu a systému řízení městských společností byl jednotný přístup k městským akciovým společnostem, akceptace německého modelu řízení, jednotný reporting, transparentnost v procesech a otevřená komunikace managementů, dozorčích rad, RMO a poradních sborů. Kompletní znění dokumentu.

Rada města pak 14. září pověřila radního Milana Ferance k metodickému řízení městských společností dle dokumentu a uložila mu, aby v součinnosti s odborem strategie a řízení Magistrátu města Olomouce tuto strategii řízení akciových společností, kde je Statutární město Olomouc jediným akcionářem realizoval. Tím by bylo koncernové řízení těchto městských společností formálně zahájeno. Úvodní jednání poradních sborů zástupců představenstev a předsedů dozorčích rad se uskutečnilo 25. září.

Při realizaci koncernového řízení bude vedení SMOl, odbor strategie a řízení, ale i další odbory Magistrátu města Olomouce věcně příslušné k řešení různých témat a v neposlední řadě především předmětné společnosti, čekat řešení a vyhodnocování mnoha úkolů.

Město je stoprocentním vlastníkem společností Aquapark Olomouc, Dopravní podnik města Olomouce, Lesy města Olomouce, Správa nemovitostí Olomouc, Technické služby města Olomouce a Výstaviště Flora Olomouc. Sedmou společností je Správa sportovních zařízení Olomouc, která je i nadále hospodářsky nečinná. Výdaje SMOl jen vůči těmto akciovým společnostem, kde je stoprocentním vlastníkem, činily v roce 2019 téměř 770,228 milionů korun, což v tomto roce představovalo 28,43 procent z celkových příjmů SMOl, resp. 33,59 procent z celkových provozních výdajů SMOl.

| Poslední úprava: 30. září 2020 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688