Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  02.10.2020 09:28:28

Zvýšení předčasného důchodu v roce 2021 - průměrný předčasný důchod 12.898 Kč se zvedne na 13.626 Kč.

Zákon vládě ukládá povinnost každoročně valorizovat důchody. Letos je již jasné, že od lednové splátky v roce 2021 se důchody zvýší jen o povinnou složku uloženou zákonem - o víc se přidávat nebude. Ve hře je ještě tzv. "rouškovné" ve výši 5.000 - jednorázový příplatek pro všechny důchodce, na kterém však nepanuje politická shoda a je pravděpodobné, že v navrhované podobě schváleno nebude.

Ač se zvýšení důchodu obvykle vyhodnocuje vzhledem k průměrnému starobnímu důchodu, týká se i ostatních druhů důchodů - pozůstalostních i invalidních. Konkrétně se tedy od ledna 2021 zvýší průměrný důchod o 839 na částku 15.336 – základní výměra důchodu se zvýší o 60 na 3.550 a procentní (někdy také zásluhová) výměra o 7,1%. Jelikož se hovoří o průměrném důchodu, znamená to, že ne každý dostane o 839 více.

Valorizace se týká i předčasného důchodu, o který se v posledních letech zvyšuje zájem. Je pravděpodobné, že následkem koronavirové krize a možného zvýšení nezaměstanonosti se tento zájem ještě prohloubí.
Pro přiznání předčasného důchodu existují zákonné podmínky, o kterých píšeme podrobně ZDE  - jedná se hlavně o dosažení určitého věku (předčasný důchod může být přiznán nejdříve 3 roky před řádným důchodovým věkem)  a splnění doby sociálního pojištění (minimálně 35 let, resp. min. 30 let bez náhradních dob pojištění).

Předčasný důchod je vždy nižší než řádný starobní důchod, a to trvale, čili nedojde k jeho úpravě při dosažení řádného důchodového věku. Výše předčasného důchodu je závislá na předchozích příjmech a právě na míře předčasnosti – při výpočtu se procentní výměra důchodu snižuje za každé devadesátidenní období před řádným důchodem a čím dříve do důchodu jdete, tím je procentní snížení vyšší.

Pokud již předčasný důchod pobíráte, naše kalkulačka Vám spočítá, jak se Váš předčasný důchod zvýší od lednové splátky v roce 2021.



 

 

 

 

 

Jestliže o předčasném důchodu uvažujete, na této kalkulačce si můžete spočítat, jaká bude jeho výše, pokud do předčasného důchodu nastoupíte v roce 2021.

 


















Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688