mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.10.2020 05:56:00

Čína zpřísňuje pravidla kontroly vývozu technologií

Čína zpřísňuje pravidla kontroly vývozu technologií

28.09.2020 / 05:47 | Aktualizováno: 01.10.2020 / 05:56

Podle nového katalogu vydaného čínským ministerstvem obchodu a ministerstvem vědy a technologií čelí nyní technologie přísnějším kontrolám exportu v oblastech, jako je šlechtění vegetace, 3D kovový tisk, pokročilé vrtací nástroje či software používaný při těžbě ropy a plynu.

Cílem vydaného nařízení o změně katalogu technologií zakázaných či omezených z exportu, jež bylo přijato k 28.8.2020, je standardizovat řízení exportu technologií, podpořit technologický pokrok, zahraniční ekonomickou a technologickou spolupráci a chránit národní ekonomickou bezpečnost. Čínská vláda se pro revizi katalogu rozhodla po 12 letech od posledních provedených změn s ohledem na rychlý rozvoj vědy a techniky, neustálé zlepšování čínských vědeckých a technologických kapacit včetně průmyslové konkurenceschopnosti. Analytici nicméně naznačují, že aktualizaci katalogu urychlilo nedávné napětí mezi USA a Čínou ohledně obchodu a technologií.

Provedené změny se budou týkat zejména úprav řídicích parametrů pro „technologie zpracování informací“ a zakáží vývoz technologií typu: interaktivního rozhraní umělé inteligence, technologie služeb doporučení osobních informací založené na analýze dat, technologie syntézy a hodnocení řeči a technologie skenování a rozpoznávání fotografií. Mezi nově přidané kategorie technologií, jejichž vývoz bude v důsledku změn omezen, budou patřit mj. kryptografické bezpečnostní technologie, informační protiopatření a obranné technologie, šlechtitelské technologie, laserové technologie a vesmírné a kosmické technologie. Kategorie technologií, které byly z novely odstraněny, zahrnují určité typy chemických a farmaceutických výrobních a zpracovatelských technologií či softwarové technologie brány firewall.

V praxi to znamená, že pokud je technologie uvedena na seznamu omezeného vývozu, pak dříve, než daný subjekt či jednotlivec zahájí věcná jednání či vstoupí do právních závazků týkajících se vývozu technologie (pozn.: vývozem technologií je míněn přenos technologií z čínského území do zámoří, ať už prostřednictvím obchodu, investic či ekonomické a technologické spolupráce.), musí nejprve od příslušných orgánů získat tzv. Prohlášení o záměru vydat licenci na vývoz technologií (dále jen „prohlášení“). Dle čínských předpisů musí orgány při rozhodování, zda prohlášení udělit, provést obchodní a technickou prověrku navrhovaného vývozu technologie (pozn.: zahrnuje přezkum, zdali je navrhovaný vývoz v souladu například s čínskými nařízeními týkajícími se zahraničního obchodu, průmyslového vývozu či politiky technologického rozvoje). Během doby platnosti prohlášení musí být podepsána smlouva o vývozu technologie. Jakmile je prohlášení uděleno, až teprve poté je možné požádat o licenci na export technologie a následně technologii exportovat.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688