zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  30.09.2020 00:00:00

Město Zlín připravuje záchytná parkoviště ve 3 lokalitách

ilustrační fotografie

Město připravuje záchytná parkoviště ve 3 lokalitách

publikováno: 30.9.2020

Zlín - Statutární město Zlín připravuje projekty pro výstavbu záchytných parkovišť, tzv. P+R (z angl. park and ride).

Jedná se o jedno z důležitých částí pro řešení dopravy ve Zlíně, které kombinuje osobní automobilovou dopravudopravou veřejnou. Umožňuje tak budování záchytných parkovišť v blízkosti zastávek MHD, jiných terminálů veřejné dopravy nebo zřizováním parkovišť spojených s městem speciální linkou veřejné hromadné dopravy. Záchytné parkoviště nabízí výhody jako je např. možnost ponechat zde auto po celý den a přepravit se dále pomocí MHD.

„Pro naše město je výstavba záchytných parkovišť velmi důležitá, především proto, abychom podpořili cestování MHD a tím i částečně ulehčili centru města od náporu vozidel,“ sdělil informace Michal Čížek, radní pro oblast dopravy.

V současnosti se aktivně pracuje na přípravě záchytných parkovišť ve 3 vybraných lokalitách - na ulici Fryštácká u místní části Kostelec, na ulici Štefánikova u Malé scény a na Příluku u průmyslové zóny.

Záchytné parkoviště na ul. Fryštácká je vzhledem k budoucí výstavbě dálničního přivaděče od města Fryšták a návaznosti na cyklostezku a dopravnímu spojení linek MHD strategickým místem.  Kapacita parkujících vozidel bude 150 míst s možností následného rozšíření až do cca 500 parkovacích a odstavných míst. Parkoviště pro osobní vozidla bude řešeno s vazbou na možné zastávky MHD v obou směrech s bezpečným přechodem chodců přes silnici II/490. Součástí návrhu parkoviště bude parkování pro jízdní kola (B+R), stanoviště pro elektromobily, veřejné osvětlení nebo toalety.

Záchytné parkoviště na ul. Štefánikova bude mít kapacitu přibližně 150 míst. Parkoviště pro osobní vozidla bude řešeno s vazbou na možné zastávky MHD v obou směrech s bezpečným přechodem chodců přes silnici II/490. Součástí návrhu parkoviště bude taktéž parkování pro jízdní kola (B+R), stanoviště pro elektromobily, veřejné osvětlení, toalety.

Pro parkoviště P+R na ulici Fryštácká a na ulici Štefánikova u Malé scény se nyní zpracovává dokumentace pro územní rozhodnutí.

Záchytné parkoviště na Příluku by mělo pojmout zhruba 130-140 vozidel. S větší kapacitou parkoviště bohužel nelze uvažovat z důvodu vlastnictví pozemků, kterými je město limitováno. Výstavba záchytného parkoviště P+R je doplňující stavbou k investiční akci Silničního napojení průmyslové zóny Zlín – východ. U záchytného parkoviště na Příluku nyní běží územní řízení a připravují se dokumentace pro další stupně řízení směřující k realizaci jednotlivých záchytných parkovišť. Předpokládaná cena je 20 mil. korun, termín realizace je pak plánován na rok 2023.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688