Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.09.2020 17:04:00

Zpráva o vládě práva v EU zostřuje potyčky ohledně evropského fondu obnovy

Evropská komise zveřejnila zprávu o stavu demokracie v Evropské unii, která jen přilila olej do ohně. Nyní hrozí, že balíček na hospodářské oživení za 1,8 bilionu eur bude odložen.

„Stíhání korupce vysokých úředníků“ v Maďarsku „je stále velmi omezené a zdá se, že stále chybí rozhodné kroky k zahájení vyšetřování trestných činů a stíhání případů korupce, včetně vysokých úředníků,“ uvedla Evropská komise ve své první zprávě o vládě práva, která hodnotí všech 27 členských států. Toto hodnocení by mohlo zvýšit tlak na provázání výplat z fondů EU s dodržováním standardů právního státu, a to na základě návrhu, který Maďarsko a Polsko v současné době odmítají.

Vedoucí představitelé EU se sice v červenci v zásadě dohodli, že by měl být vytvořen mechanismus na ochranu fondů EU před podvody v případech, kdy jsou instituce slabé, ale podrobnosti o fungování tohoto mechanismu zůstaly nevyřešeny. Německý návrh byl souhrnně odmítnut Budapeští i Varšavou, zatímco bohatší národy jako Finsko a Nizozemsko naopak tvrdily, že není dostatečně důsledný.

Čím dál více blokád

"S obavami pozorujeme, že počet různých blokád v jednáních o rozpočtu spíše narůstá, než že by klesal," uvedl mluvčí německého předsednictví v EU. "Zpoždění rozpočtu EU a záchranného fondu je čím dál pravděpodobnější."

Komisi nezajímá, zda zjištění ovlivní načasování jednání o rozpočtu EU, řekla novinářům na tiskové konferenci Věra Jourová, místopředsedkyně komise pro transparentnost a hodnoty. Zprávu EU nelze také použít k posouzení, zda členské státy splňují určité podmínky vázané na právní stát. Ale budeme muset přijít s „novým, velmi důkladným posouzením, které se bude zabývat podmínkami ochrany peněz EU v příslušných členských státech,“ dodala Jourová.

Ke schválení podmínek právního státu pro čerpání fondů EU je nutný souhlas vážené většiny členských států. A k emisi dluhu 750 miliard eur jménem bloku na financování balíčku obnovy se vyžaduje jednomyslnost, kterou Maďarsko zatím odmítá poskytnout.

"Jedná se o velmi polarizovanou debatu," uvedl mluvčí německého předsednictví po úterní diskusi o návrhu mezi diplomaty EU. "Na obou koncích spektra panuje nespokojenost a kritika."

Na středečním zasedání vládních vyslanců EU získal podporu členských států německý návrh, podle něhož by kvalifikovaná většina členských států musela schválit jakékoli rozhodnutí zastavit vyplácení fondů zemím v případě porušení zásad právního státu. Proti tomu se stavělo Maďarsko, Polsko, Švédsko, Finsko, Dánsko, Nizozemsko a Belgie, přičemž bude Německo také potřebovat souhlas Parlamentu EU, s nímž jednání teprve začínají.

Příliš shovívavý?

Bohatší národy považují tento plán za příliš shovívavý a uvedly, že nebudou souhlasit s financováním společného fondu pomoci bez záruk, že prostředky nebudou zneužity. A dnešní zpráva Evropské komise může jejich výhrady prohloubit.

„Obavy z toho, že případy korupce na vysoké úrovni nejsou systematicky řešeny, jsou také přítomny“ v České republice. V Maďarsku „značné množství státní reklamy směrované do provládních prostředků otevřelo vládě dveře k uplatnění nepřímého politického vlivu na média.“

"V Polsku vyvolala velké obavy dvojí funkce ministra spravedlnosti, který je zároveň generálním prokurátorem, což zvyšuje zranitelnost vůči politickému vlivu." Polsko má nedostatky právního státu ve všech čtyřech dimenzích. Kontroverzní reformy soudnictví zahájené v roce 2015 vedly ke zvýšenému politickému vlivu na soudy, vládní plány na změnu mediálního prostředí mohou ovlivnit pluralitu, zatímco akce proti nevládním organizacím a LGBT skupinám, včetně očerňujících kampaní, vzbuzují další obavy.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688