mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.09.2020 03:20:00

Česko pomáhá v Mongolsku novou technologií komínových nástavců

Česko pomáhá v Mongolsku novou technologií komínových nástavců

18.09.2020 / 05:22 | Aktualizováno: 30.09.2020 / 03:20

Ulánbátar je nejchladnějším hlavním městem na světě, které se v zimních měsících potýká s vysokým znečištěním ovzduší, jehož zdrojem je především tzv. ger district, jurtoviště na severu města. Proto Ministerstvo zahraničních věcí České republiky podpořilo v rámci oficiální rozvojové pomoci ČR tzv. malý lokální projekt ve spolupráci s nevládní organizací Člověk v tísni a česko-mongolskou firmou Economy Energy Khiits, Co. Ltd. Projekt zavádí do 348 domácností novou technologii komínových nástavců BOKRA výrazně omezujících zplodiny ze spalování v kamnech, jehož součástí je také instalace detektorů oxidu uhelnatého.

Podle údajů OSN souvisí znečištění ovzduší s nejčastějšími příčinami dětských úmrtí, jakými je zápal plic, na který každoročně celosvětově zemře 920.000 dětí mladších pěti let. Během zimních měcíců se úrovní znečištění ovzduší řadí hlavní město Mongolska právě díky jurtovišti mezi světovou desítku měst nejvíce sužovaných nízkou kvalitou ovzduší. Proto byl Ministerstvem zahraničních věcí České republiky vybrán k realizaci projekt zavádějící novou technologii komínových nástavců BOKRA, které svou funkcí výrazně omezují zplodiny ze spalování v kamnech.

Člověk v tísni spolupracoval s firmou Economy Energy Khiits, majitelem prototypu a českého know-how, a díky projektu byla zahájena výroba komínových nástavců BOKRA s místním partnerem, firmou Gan Khiits. Partneři projektu odhadují, že domácnosti díky technologii ušetří 17-30% nákladů za topení. Tyto úspory jim umožní reinvestovat ušetřené finanční prostředky například do školného pro děti a přispívají ke snížení úrovně znečištění ovzduší v hlavním měste.

„Žijeme dlouhodobě v Ulánbátaru a stejně jako ostatním obyvatelům města nám záleží na kvalitě zdejšího ovzduší, proto jsme se rozhodli tuto iniciativu podpořit a přispět k řešení problému“, říká velvyslanec České republiky v Mongolsku Jiří Brodský.

Czech Aid introduces new chimney technology to Mongolia

Czech Aid introduces new chimney technology to Mongolia

„Díky české technologii jsme schopni nabídnout řešení, které přispěje ke snížení hladiny znečištění ovzduší a ušetří mongolským rodinám náklady za energie.“

Jeden z obyvatel jurtoviště (7. obvodu), J. Anchbajar, mohl českou technologii vyzkoušet. Ušetřil díky ní náklady za teplo a kamna produkovala viditelně méně zplodin: „Nástavec bokra je velmi dobrý, používali jsme ho od letošního února. Před jeho instalací byl všude tmavý uhelný kouř a silně zapáchal“.

Bokra technologie optimalizuje spalinovou cestu s kamny. Díky tomu palivo lépe prohoří, předá více tepla a kouř filtruje a má ve srovnání s komíny dostupnými na zdejším trhu pevnější utěsnění. Proto díky ní zůstávají kamna čistčí a uvnitř geru nikudy neuniká kouř, ani zápach uhlí.

Společnost Economy Energy Khiits, která v Mongolsku vyrábí komínové nástavce BOKRA v souladu s evropskou normou CSN EN 1856, vnímá tento projekt jako cestu, jak pomoci mongolským rodinám a rozšířit své obchodní aktivity.

„Když nás Velvyslanectví České republiky a Člověk v tísni oslovily, abychom na projektu spolupracovali, rádi jsme poskytli expertízu v tomto sektoru“, říká Davásuren, generální ředitel mongolské firmy Gan Khiits. „Projekt odsouhlasil Magistrát hlavního město a pomohl nám uvést bokra nástavce na zdejší trh. Zimní období se rychlým tempem blíží a doufáme, že prodáme více našich výrobků a přispějeme tak ke snížení znečištění ovzduší“.

Díky spolupráci s místním firmou, jakou je Gan Khiits, našel Člověk v tísni řešení, které prospívá mongolským domácnostem a rozšiřuje nabídku výrobků na mongolském trhu.

Anchbajar dodává: „Od té doby, co jsme komínový nástavec instalovali, jsem neviděl žádný černý zapáchající kouř. Jsme s ním velmi spokojení“.

Pro více informací o výrobku bokra a jak si je lze pořídit, prosím kontaktujte firmu Economy Energy Khiits na facebookových stránkách.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688