mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.09.2020 18:40:00

Význam vědecké spolupráce ČR a Brazílie se pod vlivem pandemie dále zvýšil

Význam vědecké spolupráce ČR a Brazílie se pod vlivem pandemie dále zvýšil

29.09.2020 / 18:22 | Aktualizováno: 29.09.2020 / 18:40

Význam bilaterální spolupráce mezi Českou republikou a Brazílií v oblasti vědy a výzkumu se v průběhu pandemie COVID-19 nesnížil, ale právě naopak, ekonomické dopady pandemie a reakce na ní zvyšují význam této oblasti spolupráce. Tato hlavní myšlenka byla přítomna v diskusních příspěvcích všech účastníků videokonference, jež se uskutečnila dne 25. 9. 2020 mezi ZÚ Brasília, Technologickou agenturou ČR (TAČR) a federálním vedením brazilské Národní služby průmyslového vzdělávání (SENAI). SENAI je největší brazilskou federální vzdělávací a výzkumnou organizací a kromě široké sítě průmyslových škol financuje a řídí rovněž 26 výzkumných ústavů.

Videokonference se zúčastnil ředitel Odboru mezinárodní spolupráce SENAI Frederico Lamego a dále Gustavo do Vale Días Rosa a Aline Verena Viotti zodpovědní za programy bilaterální spolupráce SENAI. Z české strany se účastnil místopředseda TAČR Dr. Ing. Zdeněk Kůs, předseda Podvýboru pro vědu, výzkum a inovace PSP ČR, poslanec Pavel Juříček, velvyslankyně České republiky v Brazílii Sandra Lang Linkensederová a Ing. Jaroslav Joch, CSc. z Ústavu termomechaniky AV ČR.

Velvyslankyně Sandra Lang Linkensederová pozdravila účastníky videokonference a vyjádřila naději, že tato forma virtuálního jednání mezi brazilskou a českou vědeckou obcí povede k uskutečnění nové edice návštěvy české vědecké delegace v BFR v říjnu 2021. Tato návštěva byla již zcela připravena v rámci projektů ekonomické diplomacie MZV ČR (PROPED) na březen 2020, ale kvůli pandemii COVID-19 musela být zrušena. Velvyslankyně zdůraznila, že reakce české i brazilské ekonomiky na pandemii a strategie k překonání jejích následků jednoznačně posilují význam vědy a výzkumu a bilaterální spolupráce v této oblasti.

Ing. Jaroslav Joch, CSc. stručně připomněl historii vědecké spolupráce mezi ČR a BFR, která se značně zvýšila po návštěvě vedení SENAI v ČR v květnu 2018 a reciproční návštěvě české vědecké delegace v BFR v únoru 2019. Jedním z konkrétních výsledků těchto kontaktů byla i společná výzva mezi TAČR a SENAI k předkládání sdílených projektů. Na jejím základě nyní například probíhá kooperace mezi českou firmou HiLASE a Výzkumným ústavem SENAI v Joinville (stát Santa Catarina) v oblasti výkonných průmyslových laserů. Nyní je cílem prověřit nové možnosti a obnovit fyzické návštěvy mezi vědci, až to stav pandemie dovolí.

Předseda Podvýboru pro vědu, výzkum a inovace PSP ČR, poslanec Pavel Juříček poděkoval ZÚ Brasília za iniciativu při organizaci videokonference a zdůraznil, že možnosti spolupráce mezi ČR a BFR v oblasti vědy, výzkumu a inovací jsou natolik slibné, že je „covidový útlum“ v žádném případě neomezil. Kromě již zmíněných laserů poukázal na možnosti bilaterální spolupráce v oblasti nových energií, automobilovém průmyslu, výrobě léčiv a vakcín, v oblasti umělé inteligence, v oblasti čištění vody a v moderním zpracování odpadů. Vyjádřil naději, že bude možno tyto příležitosti dále konkretizovat během nadcházející návštěvy vědecké delegace z ČR do BFR v říjnu 2021.

Místopředseda TAČR Dr. Ing. Zdeněk Kůs poukázal na význam toho, že videokonference byla ze strany ZÚ Brasília připravena jako ryze neformální brainstorming. To umožní otevřít širokou výměnu názorů na stav spolupráce a na to, kde se objevují nové příležitosti. Konstatoval, že předběžný termín nové edice vědecké návštěvy z ČR do BFR na říjen 2021 nabízí realistickou možnost, že v té době bude již taková akce možná z hlediska pandemie. Ještě předtím by se mohla uskutečnit jednání mezi TAČR a SENAI na vysoké úrovni. Vyjádřil zájem o plány a programy aktuální a budoucí činnosti SENAI ohledně vědy a inovací.

Ředitel Odboru mezinárodní spolupráce SENAI Frederico Lamego uvedl, že SENAI se aktivně zapojil do boje s pandemií a byl mezi 10 největšími brazilskými investory do výzkumu metod boje proti COVID-19. Nyní například SENAI pořádá nové kurzy rekvalifikace na dálku v 25 státech BFR v zájmu snižování ekonomických škod po pandemii. Až to umožní stav pandemie, potvrdil že SENAI má velký zájem o vědeckou výměnu mezi BFR a ČR. Jako nové či nadále aktuální směry spolupráce uvedl podporu malých a středních podniků při zvyšování efektivnosti a konkurenceschopnosti, digitalizaci, big data, kybernetickou bezpečnost. Dále zmínil již probíhající spolupráci v oblasti laserů a umělé inteligence a poukázal na velkou perspektivnost spolupráce v oblasti nových energií a při skladování energie. Například Čína již nyní investuje v BFR okolo 30 milionů USD do využití vodíku v automobilovém průmyslu a jakožto alternativní energetický zdroj. Vzhledem k velkému zájmu z české strany o tyto zmíněné oblasti F. Lamego přislíbil, že SENAI zašle ZÚ Brasília, TAČR a Podvýboru pro vědu, výzkum a inovace PSP ČR své aktuální programy a plány, aby bylo možno dále upřesnit nejvíce perspektivní oblasti spolupráce.

Videokonference mezi ZÚ Brasília, TAČR a SENAI byla produktivní a plně se osvědčila strategie uskutečňovat tyto virtuální akce plně neformálním způsobem, což zvyšuje výtěžnost diskuse. Na základě této aktivity ZÚ Brasília se uskuteční další kontakty mezi TAČR a SENAI.

Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada Velvyslanectví České republiky v Brasília


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688