Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.09.2020 16:27:27, aktualizováno 04.10.2020 09:00:01

FT: Strach ze sporných voleb pohání sázky na výkyvy v akciích

Nebezpečí v podobě sporných prezidentských voleb v USA investory děsí víc a víc. Kromě jiného se zintenzivňují i přípravy na možné období tržní volatility, neboť se zvyšují náklady pojištění proti případným turbulencím, napsaly na webu Financial Times.

Futures spojné s indexem volatility VIX, což je ukazatel očekávané vrtkavosti amerického trhu s akciemi, opírající se ceny derivátů, dlouho odrážejí obavy investorů, že výsledek by mohl být zdrojem sporů. Někteří obchodníci hovoří o „kličce volatility“ v období kolem listopadových prezidentských voleb.

Tato klička začala být ještě zamotanější, když prezident Trump naznačil, že by nemusel připustit svoji případnou porážku. Trhy s futures teď naznačují, že investoři mají strach, že případný zmatek by mohl trvat i několik měsíců.

Podle analytiků je takováto nervozita neobvyklá.

„Zajistit se proti volebnímu výsledku je stále dražší,“ uvedl podle FT Jordi Visser, investiční ředitel ve v hedgeovém fondu Weiss Multi-Strategy Advisers. Drahé pojištění proti turbulencím může některé investory přimět k tomu, že jednoduše omezí pozice, uvedl také.

volby futures akcie volatilita

Úroveň futures na VIX se splatností v říjnu a v listopadu, které mohou investoři použít jako zajištění před chaosem, nebo jako nástroj k tomu, jak z něj profitovat, vzrostly ze zhruba 30 bodů před 10 dny na 31, respektive 33 bodů v závěru tohoto pondělí. Na takovýchto úrovních již vzniká významná prémie oproti současné úrovni 26 bodů u „spotové“ hodnoty VIXu.

Podobně cena prosincového kontraktu na VIX vzrostla z 30 bodů před deseti dny na 31 bodů v závěru pondělí. Před šesti měsíci byla kolem 26 bodů. Také lednový futures kontrakt na VIX oceňuje nebezpečí, že povolební politické dusno v USA se může protáhnout ještě do roku 2021.

Podle některých názorů byly objemy na futures VIX tlumené, což by naznačovalo neochotu prodávat ochranu před turbulencí na akciovém trhu ze strany bank. Tento trend by se tím mohl ještě zhoršovat.

Kromě toho začínají investoři sázet na to, že rozruch v USA vyvolaný volbami by se mohl rozšířit za jejich hranice. Říjnové a listopadové futures na indexy s ekvivalentní implikovanou volatilitou v Evropě a v Japonsku (Vstoxx a Nikkei Stock Average Volatility) během posledního měsíce rovněž významně vrostly.

prezident USA volatilita Evropa

Nečekanou vzpruhou směrem nahoru by pro trhy mohlo být vítězství Trumpa společně s vítězstvím republikánů v Kongresu. Sporný výsledek je ale potenciálně největší hrozbou pro tržní stabilitu.

„Pokud nenastane jasné vítězství jedné nebo druhé strany, určitě dojde podobně jako v roce 2000 k soudnímu sporu a nerozhodným volbám,“ domnívá se investiční ředitel ve společnosti Commonwealth Financial Network Brad McMillan.

Zdroj: FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688