Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  29.09.2020 15:00:05, aktualizováno 15:01:35

Česká zbrojovka zveřejnila schválený prospekt cenného papíru pro svůj vstup na BCPP; PMČR zveřejní zítra výsledky

Investoři budou nadále sledovat vývoj pandemie či se budou zajímat o možnou fiskální podporu v USA, která však před volbami má spíše malou šanci na schválení. Pozornost se bude věnovat i možným následkům úniku dat o údajné spoluúčasti významných bank na praní špinavých peněz. Celkově může pokračovat ostražité obchodování kvůli blížícím se prezidentským volbám v USAzhoršující se epidemiologické situaci. Tento týden je pro domácí trh zkrácený z důvodu pondělního státního svátku.

Na domácí scéně se dovrší výsledková sezóna za 2Q. Ve středu zveřejní svá čísla Philip Morris ČR. Očekáváme, že pandemie Covid-19 se projevila především do poklesu přeshraničních prodejů v ČRcož by mělo znamenat meziročně zhruba 10% pokles r/r na čistém nekonsolidovaném zisku na 1,36 mld. .

K 2. 10. se plánuje zahájení obchodování nových a stávajících akcií společnosti Česká zbrojovka Group. Jen připomínáme, že cenové rozpětí je 290-370 /akcii. Potenciální volně obchodované akcie by mohly představovat až 35 % společnosti, tj. kolem 4 mld. .

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční ISM průmyslu za září (oček. beze změny 56 bodů), páteční data z trhu práce za září (oček. 0,9 po 1,4 mil. nových prac. míst) a podnikové objednávky za srpen (oček. 1,4 po 6,4 % m/m). V Německu se zaměříme na středeční maloobchodní tržby za srpen (oček. +0,4 po -0,2 % m/m). V Číně se zaměříme na středeční oficiální PMI průmyslu za září (oček. 51,3 po 51 bodech m/m) a Caixin PMI průmyslu rovněž za září (oček. beze změny 53,1 bodů).

V minulém týdnu se bez výraznějších zpráv vrátil prodejní tlak na americké technologické akcie. Investoři mohou vybírat zisky před prezidentskými volbami v USA (3. 11.), a navíc opět více reflektují situaci kolem pandemie Covid-19. Ta se v posledních týdnech opět zhoršuje, a to nejen v Evropě, ale například i v Indii či některých zemích Jižní Ameriky. Významným tématem uplynulého týdne byl rovněž únik dokumentů poukazující na nekalé jednání mnoha bank v letech 20002017, které mají být zapleteny do praní špinavých peněz v objemu téměř 2 bil. USD. Indexy evropských bank se tak posunuly poblíž svých historických minim. Americký index S&P 500 odepsal 0,3 % a zakončil v červeném již 4. týden v řadě. Evropský EuroStoxx 600 pak propadl o 3,6 %. Domácí index PX vykázal pokles o 1,1 % t/t na 864 bodů.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Avast (+6,1 % t/t na 161,9 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Situace kolem horšící se epidemiologické situace a skutečnost, že více lidí pracuje z domova, jsou paradoxně pro společnost příznivé z hlediska větší poptávky po jejích produktech. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group (-6,6 % t/t na 484,0 ), která následovala propad sektoru v Evropě. Důvody vidíme v růstu nakažených koronavirem a zmíněným skandálem okolo praní špinavých peněz. Erste je pak tradičně nejvíce reagující bankou na zahraniční dění.

Česká zbrojovka Group
- Výtěžek z IPO bude financovat nový závod v USA
Česká zbrojovka zveřejnila schválený prospekt cenného papíru pro svůj vstup na BCPP. Dle prospektu je plánován první den obchodování na 2. 10. 2020. Tedy dle aktuálního plánu mohou být podávány poptávky do 1. 10. 2020. Plánované cenové rozpětí je stanoveno na 290-370 /akcii, což by firmu oceňovalo na 10,7-13,6 mld. . Jednalo by se o společnost s nižší tržní kapitalizací v rámci BCPP vedle Kofoly, PFNonvovens, TMR či Stock Spirits. Po úspěšném upsání všech plánovaných akcií by mohla hodnota tzv. volně obchodovaného podílu dosáhnout 35 % společnosti, tedy zhruba 4 mld. . Prostředky, které firma hodlá získat v rámci úpisu nových akcií, chce společnost využít na výstavbu nových kapacit v USA a na případné akviziční příležitosti.

Philip Morris
- Projekce výsledků za 1H20
Philip Morris ČR zveřejní své výsledky za 1H20 ve středu 30. 9. 2020. Očekáváme nekonsolidované tržby ve výši 7,1 mld. (-4,2 % r/r). Důvodem pro pokles by měl být vývoj především na domácím trhu ve 2Q, který byl ovlivněn výrazným omezením přeshraniční poptávky v důsledku preventivních opatření spojených s pandemií Covid-19. Naopak Slovensko a výrobní služby by měly těžit z oslabení domácí koruny. Odhadujeme, že nepříznivé podmínky by měly dopadnout i na marže společnosti, kde čekáme pokles EBITDA marže o 1,4 p.b. na 38,6 % při absolutní EBITDA ve výši 2,7 mld. (-7,4 % r/r). Vyšší mzdové náklady a odpisy pak zdůrazní meziroční pokles na čistém zisku na 1,36 mld. (-10 % r/r).
Celkově odhadujeme, že investoři již relativně zhoršené výsledky očekávají, a tak se zaměří na potenciální komentář k vývoji po skončení preventivních opatření. Současně nás bude zajímat vývoj v penetraci bezdýmových produktů, kde očekáváme další zvýšení tržního podílu jak v ČR, tak na Slovensku.
  

ČEZ
- Začátek jednání se zájemci o dostavbu Dukovan
- Snížení ceny elektřiny pro zákazníky
Tento týden společnost začne jednání s 5 uchazeči o dostavbu nového jaderného reaktoru v DukovanechProstřednictvím online konferencí se bude jednat o otázkách jako organizace tendru, dodavatelský model a další věci nutné pro přípravu samotného tendru. Podle plánu by měl tendr na výběr dodavatele začít ještě v tomto roce, vítěz by měl být znám do dvou let a samotná výstavba začít v roce 2029.
Společnost oznámila, že od října sníží cenu elektřiny pro domácnosti a malé firmy v průměru o 9 %. Zlevnění se týká smluv na dobu neurčitou, tedy bez fixace ceny. Tento krok je důsledkem nižších cen elektřiny na burze, kde ČEZ elektřinu nakupuje, a část poklesu ceny tak přenáší na své zákazníky. Cena elektřiny na pražské komoditní burze je nyní meziročně přibližně o 15 % níže, takže by nemělo dojít k poklesu marží divize Prodej, která nákup a prodej koncovým zákazníkům zastřešuje. ČEZ se snaží přilákat nové zákazníky, nicméně očekáváme, že ostatní velcí hráči na trhu budou tento krok následovat. 

Avast
- Konkurent McAfee zažádal o vstup na burzu
Americká společnost McAfee, která je producentem antivirových programů pro PC a mobilní zařízení, zažádala v USA o vstup na burzu. Společnost zatím uvedla jako plánovanou velikost IPO 100 mil. USDMcAfee je jedním z největších subjektů na trhu antivirové ochrany a konkuruje Avastu především v oblasti antiviru pro PC, přestože nevyužívá tzv. freemium model jako Avast. Vstup McAfee na burzu může přilákat nové investory do sektoru antiviru a kybernetické bezpečnosti, ale zároveň může vést k realokaci kapitálu mezi těmito veřejně obchodovanými firmami. McAfee mělo loni tržby 1,29 mld. USD ve srovnání s 0,87 mld. u Avastu. 

VIG
- VH schválila dividendu, dnes již akcie bez nároku
Valná hromada společnosti v pátek schválila dividendu ze zisku minulého roku ve výši 1,15 EUR na akcii (5,8% hrubý dividendový výnos). V pátek byl zároveň poslední obchodní den s právem na tuto dividendu, dnes se tak již akcie obchodují bez nároku na dividendu. 

CTP
- Možný vstup na burzu
Společnost CTP, která investuje do průmyslových a logistických ploch, podle svého gen. ředitele Remona Vose uvažuje o primární emisi akcií. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní HN. Vos zmínil, že společnost nyní připravuje obchodní plán na příštích 10 let a IPO by bylo cestou, jak financovat růst firmy. Další detaily neuvedl. CTP je v současnosti největším provozovatelem průmyslových parků ve střední Evropě. 

TD Gama
- Dluhopisy předčasně splaceny
Dluhopisy TD Gama 5,25/2023 byly minulou středu předčasně splaceny. Oprávněným držitelům dluhopisů k rozhodnému dni 24. 8. 2020 byla vyplacena jistina, narostlý úrok a mimořádný úrok 1,5 % jistiny. Společnost rozhodla o předčasném splacení 10. 8. 20201 poté, co prodala svoji nemovitost v Praze na Malé Straně. Ta měla být původně rekonstruována na hotel, po změněné situaci v letošním roce však schůze držitelů dluhopisů umožnila její prodej. Podotýkáme, že dluhopisy se již od 21. 8. na burze neobchodují. 

Home Credit
- Za 1H ztráta 619 mil. EUR
Společnost Home Credit oznámila za první polovinu roku čistou ztrátu ve výši 619 mil. EUR. Za tímto výsledkem je především výrazný nárůst tvorby opravných položek k úvěrům v důsledku pandemie Covid-19jejího dopadu na jednotlivé ekonomiky a současným i očekávaným budoucím ztrátám z úvěrů. Objem poskytnutých úvěrů propadl o 20 % r/r na 16,2 mld. EUR. Podíl nesplácených úvěrů vzrostl v prvním pololetí jen mírně na 6,2 % (z 5,6 % v 1H 2019). Generální ředitel Jean-Pascal Duvieusart zároveň uvedl, že výsledky neměly výraznější dopad na kapitálovou či likviditní pozici společnosti a ve 3Q se společnost opět vrátila do zisku. 

Makro
- ČNB beze změny a bez překvapení
Ve středu bankovní rada ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (0,25 % pro 2T repo). Hlasování bylo jednomyslné (7:0). Celkově zasedání nepřineslo žádnou překvapivou zprávu a bankovní rada opět naznačila, že žádné další kroky neplánuje. Ekonomický vývoj (HDP, inflace) zatím odpovídá prognózeposlední zhoršení situace kolem Covid-19 sice zvyšuje nejistotu, ale pro ČNB zatím nepřináší důvody nějak reagovat. Nadále očekáváme, že ČNB ponechá sazby (0,25 %) beze změny alespoň do druhé poloviny příštího roku. Trh přešel zasedání ČNB bez větší reakce. 

Covid-19
- Poslední vývoj a riziko nouzového stavu v ČR  
V řadě evropských zemích nadále dochází k velmi rychlému nárůstu počtu nových případů Covid-19 a situaci se zatím nedaří stabilizovat. Následně se vrací řada restrikcí na omezení pohybu a sociálního kontaktu. Jedna z nejhorších situací v rámci Evropy je v ČR. V ČR minulý týden v průměru přibývalo 2150 nových případů denně. V současnosti je v ČR přes 33 tis aktivních případů, 820 osob je hospitalizováno, z toho 187 osob má těžký průběh (=na přístrojích). Ministr zdravotnictví Roman Prymula i premiér Andrej Babišvíkendu naznačili, že vláda ve středu bude diskutovat o vyhlášení nouzového stavu. Je pravděpodobné, že dojde k zavedení dalších restrikcí na pohyb osob a sociální kontakty. 


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688