Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.09.2020 15:02:26

Tesla po zrušení akvizice usiluje o těžbu vlastního lithia

Tesla si zajistila svá vlastní práva na těžbu lithia v Nevadě poté, co upustila od plánu koupit si zde firmu, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí.

Automobilka v posledních měsících jednala se společností Cypress Development, která usiluje o těžbu lithia z jílových ložisek v jihozápadní Nevadě, ale nedohodly se, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí. Tento výrobce elektromobilů, který slíbil, že sníží své náklady na baterie o 50 %, se místo toho zaměřil na plán těžit v tomto státě lithium sám, jak nastínil minulý týden generální ředitel Elon Musk.

Výroba lithia z jílu se zatím ukázala jako obtížná a nákladná. Žádná společnost nebyla schopna takto vyrábět komerční množství. Přechod na těžbu je ale středobodem plánu Tesly snížit náklady na baterie a splnit tak slib, že na trh dodá elektromobil za 25 000 dolarů. Musk minulý týden investorům řekl, že si Tesla v Nevadě zajistila přístup k 10 000 akrům jílu bohatého na lithium a plánuje použít nový, „velmi udržitelný způsob“ těžby tohoto kovu.

Rozhodnutí automobilky vyrábět vlastní baterie a k tomu produkovat i s nimi související suroviny má za cíl vedle jednání s externími dodavateli zvýšit i svou interní kapacitu, jak roste poptávka po elektromobilech. Společnost tento měsíc uzavřela pětiletý pakt o surovinách se společností Piedmont Lithium, která má projekt v Severní Karolíně.

Výrobci automobilů usilují o větší zapojení do svých dodavatelských řetězců, aby si zajistili, že budou mít přístup k surovinám v požadovaných objemech, tvrdí Albemarle, přední výrobce lithia. Jedná se o problém, který se točí okolo předpovědí prudkého růstu poptávky po lithiu a pravděpodobného zpoždění dodávek, protože projekty nových dolů i tržní expanze se v důsledku poklesu cen od poloviny roku 2018 zastavily.

Těžba lithia z jílovitých ložisek je podle analytičky BloombergNEF Sharon Mustri obvykle považována za příliš obtížnou a drahou kvůli nízké míře obnovy. BNEF odhaduje, že asi 5 % celosvětových dodávek vytěženého lithia může do roku 2030 pocházet z nekonvenčních zdrojů, většinou z jílu.

Surové lithium se nejčastěji získává odpařováním podzemních kapalných zásob nebo z tradičních dolů. "Tento krok společnosti Tesla podporuje význam jílů jako budoucího zdroje lithia ve Spojených státech," uvedl v e-mailovém prohlášení generální ředitel společnosti Cypress Bill Willoughby s odkazem na plán společnosti Tesla těžit lithium z jílu.

Musk uvedl, že Tesla se zaměřuje na vývoj procesu extrakce tohoto kovu pomocí kuchyňské soli místo dražších chemických činidel. Podle Mustri tento proces dosud žádný jiný těžař nepoužíval. Plány využívat technologii, která dosud není vyzkoušená, vyvolalo u některých analytiků skepsi. "Lithium z jílu nebylo v komerčním množství nikdy vyrobeno," připomněl Chris Berry, prezident House Mountain Partners.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688