Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Podnikání  |  29.09.2020 12:12:59

České malé a střední podniky patří v čase koronavirové krize k vůbec nejodolnějším v celém hospodářsky vyspělém světě, plyne z nové studie ekonomů z USA

Tuzemské malé a střední podniky patří v hospodářsky vyspělém světě k těm, které jsou vůbec nejméně zranitelné tváří v tvář probíhající koronavirové krize. Plyne to ze studie čtyř ekonomů působících v USA (viz https://www.nber.org/papers/w27877), kterou tento týden zveřejnil americký Národní úřad pro ekonomický výzkum.

Ekonomové vycházejí z dat za sféru malých a středních podniků v sedmnácti ekonomicky vyspělých zemích světa (Belgie, ČR, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Spojené království). Vypočítávají, jak se změnila pravděpodobnost jejich bankrotu v době letošní koronavirové krize.

Ze sledovaných zemí pravděpodobnost bankrotu podle studie narůstá v Česku nejméně, a to z 8,2 na 13,6 procenta, tedy o 5,4 procentního bodu. Nejvýrazněji naopak pravděpodobnost bankrotu stoupá ze sledovaných zemí v Itálii, a sice z 9,9 na 22,7 procenta, tedy o 12,8 procentního bodu. Tyto údaje ovšem předpokládají, že vlády sledovaných zemích nepřistoupí k podpůrným opatřením. Hodnotí tedy odolnost sektoru malých a středních podniků v čase koronavirové krize, pokud by byl ponechán svému vlastnímu osudu.

Důvodem odlišného dopadu koronavirové krize na riziko bankrotu v jednotlivých sledovaných zemích je zejména struktura ekonomiky v době úderu krize a také vlastní finanční síla hodnocených firem.

Do výpočtu autoři studie zahrnují dopad nabídkových, poptávkových, odvětvových a celkových šoků, jimiž koronavirová krize poznamenává sektor malých a středních podniků ve sledovaných zemích. Za malé a střední podniky považují ty s méně než 250 zaměstnanci. Například v EU tyto podniky podle studie představují 99,8 zaměstnávajících firem, zodpovídají za 65 procent zaměstnanosti v soukromé sféře a za 54 procent ekonomického výkonu soukromé sféry.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec