Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  29.09.2020 10:59:58

Temná stránka peněz ,,zadarmo”

Nástup koronaviru vyvolal drastickou reakci centrálních bank ve spolupráci s vládami v podobě různých programů na podporu ekonomiky. Programy ve většině zemí začaly prosazovat politiku nulových až záporných úrokových sazeb, následně nákupu vládních a korporátních cenných papírů, nákup akcií společností přes ETF fondy až po různé podpory v nezaměstnanosti anebo helikoptérové peníze.

V největší ekonomice světa, Spojených státech, obrovské tržní intervence Federálního rezervního systému v reakci na pandemii stáhly náklady na půjčování společnostem z březnových maxim na historická minima a ulehčily bezprecedentní emitování dluhopisů společností, které se zoufale snaží o hotovost, aby přežily ekonomický dopad koronaviru.

Na jednu stranu to v případě Spojených států zajistilo snížení nezaměstnanosti z nejvyšší hodnoty 14,7 % za posledních více než 80 let a nejrychlejší oživení z nejhorší krize od druhé světové války.

Na druhou stranu to neuzdravilo ekonomiku zánikem „zombie“ společností, jejichž provozní zisk nedosahuje úroku potřebného k zaplacení jejich věřiteli. Právě naopak jejich počet i nadále kontinuálně roste společně s trendem vázání na dluhopisy, který následoval v březnu po krizi COVID-19.  Tento trend urychlil a přispěl ke vzniku nové generace výše zmíněných „zombie“ společností, které by zanikly pod tíhou svých vlastních dluhů, pokud by se někdy zvedly úrokové sazby ze současných úrovni.

Zdroj: ft.com

Alarmující údaje můžeme pozorovat na přiloženém grafu, který zaznamenává procentuální počet společností, které už 3 roky nedosahují dostatečného zisku na pokrytí úroků z dluhů na indexu Russell 3000 (index zahrnuje 3000 největších trhů kapitálových amerických společností). Zatímco na konci roku 2019 jich bylo přibližně 13 %, v současnosti je jich přibližně 15 % (450 společností), 1 % pod maximem dosáhnutým během „dot-com“ bubliny v roce 2000.

Jun Zhu, portfolio manažerka společnosti The Leuthold Group se v návaznosti na tento graf ptá: „Mnoha společnostem rostou náklady na dluh a počet zombie společností stoupá. Co se stane, pokud kapitálové trhy vyschnou a neumožní refinancovat nebo splatit dluh? Jak ho přerolují anebo si dokonce dovolí úrokové náklady?“

V současnosti můžeme pozorovat korekci na finančních trzích z důvodu končících stimulů schválených v minulosti. Na druhou stranu neochota dohody mezi demokraty a republikány o objemu nových stimulů vyvolává spolu s možností zvolení Bidena do prezidentského křesla nejasnost směřování země. Uvidíme či současný snížený návrh demokratů o 1 bilion dolarů na 2,4 bilionů dolarů projde schválením na obou stranách a tím podpoří další růst „zombie“ společností. 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

30.09. 13:48  The End (Alastor)
29.09. 22:56  The End (A X L)
29.09. 17:53  The End (Alastor)
29.09. 16:17  The End (A X L)
29.09. 15:22  The End (Alastor)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

05.01.2024Temná stránka elektromobility Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
01.07.2022Inflační speciál: temná strana inflace Research (Česká spořitelna)
22.03.2022Americké akcie: Odraz mrtvé kočky, nebo na cestě z temného lesa? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688