Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  26.11.2020 08:00:00, aktualizováno 27.11.2020 14:03:53

Zvýšení vdovského důchodu 2021 o 60 Kč základu a 7,1 % procentní části. Ze současných 13.400 Kč dostanete od 1. 1. 2021 14.164 Kč.

V souvislosti se schválením zákonné valorizace důchodů na rok 2021 dojde i ke zvýšení vdovského a vdoveckého důchodu, které patří mezi pozůstalostní důchody.

Zákon vládě ukládá povinnost valorizovat k 1. lednu následujícího roku důchody na základě statistických dat v předchozích obdobích – a to o inflaci (růst spotřebitelských cen zboží a služeb) a o polovinu růstu reálných mezd.
Navýšení se obvykle vyjadřuje vzhledem k průměrnému starobnímu důchodu, ale týká se i ostatních důchodů, tedy i invalidních a pozůstalostních. V roce 2021 dojde ke zvýšení průměrného důchodu o 839 na částku 15.336 – konkrétně dojde ke zvýšení základní výměry důchodu o 60 na 3.550 a procentní (někdy také zásluhové) výměry o 7,1%.
Jestliže již vdovský důchod pobíráte, naše kalkulačka zvýšení důchodu v roce 2021 vám spočítá, o kolik se zvýší Váš konkrétní vdovský důchod v příštím roce:



Pokud vdovský důchod nepobíráte a zemřel Vám manžel či manželka, zažádejte si o výpočet důchodu přes OSSZ. Budete na něj mít nárok, pokud Váš zemřelý již pobíral starobní či invalidní důchod nebo pokud ke dni úmrtí získal potřebnou dobu pojištění pro nárok na starobní (i předčasný) důchod nebo na invalidní důchod. Vdovský či vdovecký důchod se vyplácí jeden rok od úmrtí manžela či manželky nebo i déle za určitých podmínek. O konkrétních podmínkách vdovského a vdoveckého důchodu píšeme TADY.

Výpočet vdovského důchodu vychází z plné výše základní výměry, která je pro všechny důchody stejná – v roce 2020 je 3.490 a v roce 2021 bude 3.550 a z procentní výměry důchodu manžela či manželky. Procentní výměra se stanovuje individuálně a činí polovinu procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu, na který by měl váš manžel/manželka nárok v době úmrtí

Je dobré také vědět, že při souběžném pobírání více důchodů – například starobního a vdovského vám v plné výši bude náležet pouze jeden z nich – a to ten vyšší. Z druhého důchodu již nedostanete znovu základní výměru a už jen polovinu výměry procentní.

28.11. 18:39  Daňe (Jindřich Duda)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688