Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  28.09.2020 13:36:27

EU tlačí na regulaci kryptoměn a digitálních financí, jako argument jí slouží Wirecard

Evropská unie se ve snaze chránit své finanční trhy uchyluje k regulaci kryptoměn. Při minulém pokusu narazila na důrazný odpor národních vlád, nyní se však ohání Wirecardem.

V rámci iniciativy, která byla představena ve čtvrtek, se EU snaží stanovit jasná základní pravidla pro kryptoměny, které nejsou podchyceny tradičními pravidly, a tak mohou investory zanechat bez ochrany. Návrh, který je považován za jeden z nejkomplexnějších, se také snaží regulovat takzvané stablecoiny, jako je libra společnosti Facebook, která byla regulačními orgány považována za alarmující. Mohla by potenciálně zasáhnout velký počet uživatelů a dokonce ohrozit finanční stabilitu.

"Měli bychom proaktivně přijmout digitální transformaci, ale zároveň zmírnit potenciální rizika," uvedl ve svém prohlášení Valdis Dombrovskis, výkonný viceprezident Evropské komise. „Inovativní digitální jednotný finanční trh bude pro Evropany přínosem a bude klíčový k hospodářskému oživení Evropy tím, že nabídne spotřebitelům lepší finanční produkty a otevře společnostem nové kanály financování.“

Podle nových pravidel by kryptofirmy, jako jsou obchodní platformy, musely mít fyzickou pobočku v EU a podléhaly by kapitálovým požadavkům, uvedla komise. Na nejdůležitější stablecoiny by pak dohlížel Evropský orgán pro bankovnictví.

Ministři financí z největších ekonomik bloku tento měsíc připomněli svou výzvu k přísné kontrole projektů, jako je Libra. Tento návrh nyní stojí před debatou mezi Evropským parlamentem a národními vládami, než se bude moci uzákonit. Komise uvedla, že plánuje zavedení rámce pro kryptoaktiva do roku 2024.

Jak vylepšit dohled

Dohled nad nově vznikajícími typy finančních firem se dostal do centra pozornosti po velkolepém kolapsu německé platební karty Wirecard AG, která byla klasifikována jako technologická společnost a fungovala tedy pod méně přísným dohledem než tradiční banky.

V rámci nového tlaku na rozvoj fragmentovaných kapitálových trhů EU, který byl rovněž představen ve čtvrtek, nyní Komise plánuje posoudit, zda stávající předpisy pro toto odvětví fungují tak, jak byly zamýšleny, a jsou vnitrostátními orgány uplatňovány tak, jak by měly.

„K zajištění skutečně rovných podmínek pro všechny hráče na trhu je zapotřebí integrovaného a konvergentního dohledu,“ stojí v nejnovějším akčním plánu, jak rozvíjet takzvaný projekt unie kapitálových trhů. "To bude zvláště důležité ve světě po brexitu s několika finančními centry po celé EU."

Harmonizovanější dohled však byl pro národní vlády obtížným soustem. Ty výrazně osekaly návrh komise z roku 2017 na posílení dohledu na evropské úrovni, přičemž upřednostňovaly větší moci uvnitř svých hranic. Tento přístup byl ale zpochybněn, když Wirecard odhalil významné nedostatky v Německu, které vyvolaly v této zemi reformy, a spustil přezkum evropského dohledu nad trhy. Komise uvedla, že před konkrétnějšími kroky bude muset počkat na výsledky vyšetřování.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688