Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
Okénko investora  |  25.09.2020 18:13:50

Nenechte se ožebračit inflací. Jak vzniká a jak se proti ní bránit? (update)

Multiplikační efekt 

V tuzemském bankovním systému mají obchodní banky povinnost udržovat na obchodních účtech u ČNB pouze povinnou rezervu, kterou představují zjednodušeně řečeno 2 % ze všech jejich vkladů. Banka tak může poskytnout úvěry v mnohem větším objemu, než činí její kapitál. Prostředky uložené v bance jako depozita jsou tedy dány do oběhu ve formě úvěrů, následně jsou tyto peníze dlužníky utraceny a poté mohou být opět uloženy jako vklad u některé z obchodních bank. Obdržené peníze banka díky systému částečných rezerv může použít k poskytnutí dalšího úvěru. Dochází tak k tzv. multiplikaci peněz, kdy množství peněz v bankovní soustavě roste a v oběhu se objeví mnohonásobek původního množství peněz vydaných centrální bankou. Síla multiplikačního efektu může být ovlivněna jednak výší úrokových sazeb, za které jsou úvěry poskytovány, ale také dalšími faktory.  

Jakmile ČNB výrazně snížila základní reposazbu z 2,25 % až na 0,25 %, ovlivnila tím sazby na mezibankovním trhu, za které si banky půjčují mezi sebou navzájem, což se po určité době promítlo mj. ve výraznějším snížení sazeb hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Zároveň dala ČNB ekonomice další impuls ve formě zmírnění pravidel pro posuzování nových hypoték, kdy například došlo ke snížení povinné minimální míry úspor z pětiny na desetinu hodnoty nakupované nemovitosti. Tyto kroky společně se zrušením daně z nabytí nemovitosti výrazně zatraktivnily podmínky na trhu pro nákup nemovitosti.

 

Inflaci způsobuje nadměrné množství peněz v oběhu 

Všechny výše uvedené kroky přispívají ke zvýšení multiplikačního efektu, kdy se do oběhu dostává nadměrné množství peněz, které se v domácí ekonomice projeví v rostoucích cenách (inflaci) a také klesající důvěrou zahraničí, která se může projevit poklesem směnného kurzu české měny. Prvotní příčinou inflace je tedy zvýšené či nadměrné množství peněz daných do oběhu, které následně způsobuje růst cen aktiv, do nichž jsou peněžní prostředky vloženy či investovány.

 

Závislost vývoje peněžní zásoby a inflace

Zdroj: Databáze časových řad ARAD České národní banky, Český statistický úřad


Inflaci mohou ovlivňovat ale i další faktory. Jedním z nich může být v současné době například snaha firem kompenzovat si výpadek příjmů způsobený uzavřením ekonomiky v průběhu jara zvýšením cen jejich produktů a služeb.

 

Jak na inflaci vyzrát?

Vysoká inflace a téměř nulové sazby z bankovních depozit podněcují Čechy k investicím do aktiv, které z dlouhodobého hlediska inflaci překonávají. K těm nejoblíbenějším z nich patří nemovitosti. U nových bytů je podíl klientů, kteří si pořizují byt na investici, až 40 %. Řadu z nich tvoří investoři, kterým jde primárně o zajištění se proti inflaci.

Nemalý podíl z těchto investorů financuje valnou část ceny nemovitosti pomocí hypotečního úvěru. Průměrná výše hypotéky tak díky tomu za poslední rok vzrostla o více než 20 %. Ceny bytů přitom ve srovnání s loňským rokem vzrostly v průměru „jen“ o 10 %. Významný nárůst průměrné výše hypotéky je zapříčiněn především rostoucí poptávkou po dražších bytech v atraktivních lokalitách, typicky v Praze.

 

Investice do nemovitosti se vyplatí i při financování hypotékou

Češi si dobře uvědomují, že investovat do nemovitostí za stávající situace, kdy se inflace pohybuje okolo 3,3 %, zatímco průměrná úroková sazba hypotečního úvěru se pohybuje okolo 2,1 % p.a., je pro ně výhodné. V případě, že by tyto podmínky vydržely na trhu delší dobu, jedná se o zajímavou investiční strategii, jelikož v takovém případě klesá reálná výše dluhu za rok o více než 1 % i v případě, kdybychom nezaplatili na splátkách ani korunu.

Ne každý se ale chce zadlužit. Kdo je pouze drobným investorem a chtěl by investovat jen menší částku, kterou si naspořil, může využít investice do aktiv, které jsou nemovitostmi zajištěny. Mezi ty patří i podnikatelské úvěry zajištěné nemovitostmí.


Ing. Petr Golka

Petr Golka je analytikem a odborným poradcem společnosti RONDA INVEST. Vystudoval obor bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné, během studia absolvoval výměnný pobyt v rámci programu Erasmus na Karelia University of Applied Sciences ve Finsku. Petr má 14 letou praxi v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.



RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688