plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.09.2020 00:00:00

Město Plzeň má svou první nabíjecí stanici pro elektromobily

Město Plzeň má svou první nabíjecí stanici pro elektromobily

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň (fotografie: M. Pecuch)

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň (fotografie: M. Pecuch)

Město Plzeň spustilo v pátek 25. září provoz první veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily na parkovišti u hlavního vchodu do plzeňské zoologické a botanické zahrady. Svůj vůz si zde mohou řidiči nabít zdarma, zaplatit musí jen poplatek 50 korun při použití parkoviště. Využití stanice je možné pouze v době, kdy je zoologická zahrada otevřena pro veřejnost. Z vedení města Plzně se slavnostního zprovoznění zúčastnili první náměstek primátora Roman Zarzycký a radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň (fotografie: M. Pecuch)

„Město Plzeň má od letošního roku zpracovanou svou studii elektromobility. Jedním z hlavních cílů jejího vypracování byla odpověď na otázku, zda máme zřizovat elektronabíjecí stanice, případně jakého typu a na jakých místech. Vybudování stanic takzvaného pomalého nabíjení, jakou město právě spouští, je v souladu s touto studií,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. Doplnil, že první veřejnou elektronabíjecí stanici využije podle odhadů letos až 60 vozů měsíčně, v dalších letech by se měl počet vozidel zvýšit. „Nyní město řeší koncepci výstavby a provozování dalších stanic tak, aby si občané i návštěvníci města mohli své elektromobily pohodlně nabíjet,“ dodal primátor.

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň (fotografie: M. Pecuch)

„Tímto se posouváme mezi moderní města, jak jsme slíbili. Věřím, že počet stanic budeme i nadále rozšiřovat,“ řekl při slavnostním zahájení náměstek Roman Zarzycký. Podle něj záměr realizovat první nabíjecí stanici město projednalo s několika subjekty včetně odborníků na elektromobilitu, a to i s ohledem na vytipování vhodných lokalit. Zvažovaly se areál DEPO2015, Parkovací dům Rychtářka, prostory u OC Plzeň Plaza a prostory u Zoologické a botanické zahrady města Plzně. U všech lokalit byla zjišťována vhodnost místa, rezervovaný příkon, reálnost provedení a časová náročnost. Zoologická a botanická zahrada města Plzně se ukázala jako nejvhodnější z více důvodů, kromě jiného má k dispozici dostatečný příkon. „Umístění stanice na parkovací místa přímo před pokladnou zoo navíc poslouží i k propagaci celé akce, bude to i bonus pro naše občany a návštěvníky,“ doplnil Roman Zarzycký.

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň (fotografie: M. Pecuch)

Vlastimil Gola, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání, upřesnil, že nová stanice je typu Alfen EVE double Pro-line a umožňuje současné nabíjení dvou vozidel. „Jde o pomalé nabíjení kapacitou až 22 kW. Řidič nepotřebuje žádný předplacený čip nebo kartu, stačí si vlastním kabelem připojit elektromobil a nabíjení začne probíhat automaticky. Je nutné, aby měl vůz přípojku Mennekes Typ 2, tu však dnes využívá většina současných vozidel,“ doplnil radní.

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň (fotografie: M. Pecuch)

Přípojku realizovala firma Nimble energy s. r. o., náklady činily 181 tisíc korun. „Součástí stanice je software monitorující využití i spotřebu. Umí na dálku měnit nastavení, sledovat vytíženost nabíjecí stanice, volnou zásuvku či vytvořit statistiku dobíjení,“ přiblížil Přemysl Švarc, vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně. Doplnil, že parkoviště u zoo bylo osazeno novým provozním řádem a dvě místa jsou rezervována pro elektromobily.

Text: Marie Fialová

Fotogalerie

Nabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo PlzeňNabíjecí stanice pro elektromobily u Zoo Plzeň

Zveřejněno: 25. 9. 2020, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688