mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.09.2020 15:38:00

Koronavirus: opatření v Argentině (24.9.2020)

Koronavirus: opatření v Argentině

10.06.2020 / 09:15 | Aktualizováno: 24.09.2020 / 15:38

Velvyslanectví ČR v Buenos Aires informuje, především pro účely návratu českých občanů z Argentiny, o situaci v zemi a opatřeních místních orgánů v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru a onemocnění COVID-19.

NEUSTÁLE AKTUALIZOVÁNO!

Výzva: Velvyslanectví ČR v Buenos Aires pro registrační účely průběžně shromažďuje údaje českých občanů, kteří se chtějí navrátit do ČR a nedaří se jim sehnat let. Pokud mezi ně patříte a dosud jste nám údaje neposkytli, bezodkladně volejte na jednu z níže uvedených nouzových linek nepřetržité konzulární pohotovosti.

Dále vyzýváme české občany v Argentině, aby se bezodkladně registrovali v systému DROZD.

S účinností od 11.5.2020 již neplatí povinnost předem oznámit datum a způsob repatriace vyplněním online formuláře MZV ČR. Dále pozbývá platnost zákaz nevyužívat po překročení státní hranice ČR při cestě do místa bydliště veřejnou hromadnou dopravu a taxislužbu.

Prosíme, abyste věnovali pozornost informacím o pravidlech pro vstup na území ČR a karanténních opatřeních. Ucelenou informaci naleznete níže ve čtyřech přílohách: ochranné opatření MZd ČR, sdělení MZd ČR a dvě tabulky, které zobrazují kdo a za jakých podmínek může vstoupit na území ČR.

Osoby vstupující na území ČR mají i nadále povinnost (kromě výjimek) předložit při vstupu na území potvrzení o negativním RT-PCR testu na COVID-19 nebo nahlásit svůj vstup krajské hygienické stanici, která rozhodne o karanténním opatření. S platností od 1.5.2020 lze do 72 hodin od vstupu na území také předložit krajské hygienické stanici potvrzení o negativním PCR testu absolvovaném na území.

Informaci o odběrových místech, kde si můžete nechat udělat test, i když nemáte příznaky ani doporučení či žádanku od lékaře, naleznete zde.

Od 21.9.2020 platí povinnost vyplnit příjezdový formulář (naleznete jej přiložen níže), a sice pro všechny osoby, které přicestují na území ČR ze zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy COVID-19.

V případě potřeby se na nás obraťte e-mailem na buenosaires@embassy.mzv.cz nebo kontaktujte nepřetržité linky konzulární pohotovosti Velvyslanectví ČR v Buenos Aires: +54 9 11 4189 4152 a +54 9 11 4187 4195.

ARGENTINA:

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČR:

Bylo ukončeno omezení vycestovat z ČR. Doporučujeme sledovat rozcestník informací k cestování do zahraničí.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ ARGENTINY A TRANZIT:

Cizí státní občané nemohou na území Argentiny až na výjimky vstoupit. Tranzit možný je. Ve výjimečném případě vstupu je nutno online vyplnit elektronické čestné prohlášení, a to nejdříve 48 hodin před vstupem. Za nezletilé vyplní čestné prohlášení jejich zákonný zástupce (rodič).

3. DOPRAVA:

Vnitrostátní:

Zrušena je vnitrostátní letecká, vlaková a dálková autobusová doprava. Výjimkou jsou speciální spoje. Doporučujeme sledovat průběžně vypravované vnitrostátní speciály Aerolíneas Argentinas (na konci v kategorii "Doméstico").

Osobní doprava však s výjimkami funguje. Uvnitř Argentiny lze cestovat soukromou dopravou, tedy vozy taxi nebo auty a mikrobusy soukromých dopravních společností. Toto doporučujeme využít a přesunout se do hlavního města co nejrychleji. Velvyslanectví shromažďuje údaje firem, které tuto službu poskytují, obraťte se proto na nás. Upozorňujeme, že předem je nutno vyřídit s dostatečným předstihem povolení k takové cestě. Opět kontaktujte nás - vystavíme Vám potvrzení a vyřídíme na MZV Argentiny autorizaci k uskutečnění cesty.

Uzavřeny jsou hranice některých argentinských provincií: Ohňová země, Chaco, Santa Fe, Santiago del Estero, Mendoza, Misiones, Salta, Jujuy, La Pampa. Toto výrazně komplikuje dopravu uvnitř země, tedy zejména možnost přesunout se do hlavního města za účelem odletu. Opatření jsou v autonomní kompetenci jednotlivých provincií a liší se; aktuálně je nepřehledné, zda-li ten který region připouští výjimky a jaké to jsou. Opět však k zahraničním turistům je většinou přistupováno shovívavě. Vždy je však třeba potvrzení od ambasády.

Ubytování: Setkáváme se s problémy s ubytováním, tj. turisté jsou vykazováni z aktuálních ubytovacích zařízení, anebo nemohou ubytování nalézt. V takovém případě se na nás opět bezodkladně obraťte. Velvyslanectví vyjednalo s argentinskými úřady způsob, jak situaci řešit v případě neochoty ubytovacích zařízení spolupracovat. Rovněž Vám v případě potřeby poskytneme seznam hotelů v Buenos Aires, které jsou prověřeny a víme o nich bezpečně, že zahraniční turisty přijímají.

Ven z Argentiny:

Jsou zrušeny standardní komerční lety; vyjednávají se speciální spoje (zejména do Madridu, Paříže a Amsterdamu), kterých je v současné době dostatek a kupují se již standardně na internetu. Sledujte zejména webové stránky společností Aerolíneas Argentinas, Iberia, Air France a KLM.

VÝZVA! Speciály jiných zemí EU jsou organizovány průběžně. Vyzýváme české občany, aby se snažili, s naší pomocí, neprodleně přesunout do Buenos Aires. Tyto speciální lety doporučujeme maximálně využít - jedná se o ideální a cenově výhodnou možnost, jak se dostat do Evropy, přičemž nelze garantovat, jak dlouho bude toto spojení fungovat. Vyzýváme české občany, ať se na nás neprodleně obrátí (ideálně telefonicky na nouzovou linku nebo zprávou WhatsApp) v případě zájmu odletět některým z takových letů.

Doporučujeme navrátit se s naší pomocí do ČR co nejrychleji, nespekulovat a uvědomit se, že úspěšný návrat nezáleží jen na přístupu argentinských úřadů, ale i na zdárném průběhu ostatních úseků cesty přes jiné země, které se mohou komplikovat různými opatřeními ze strany těchto států.

Velvyslanectví zjišťuje výjimky za účelem pomoci českým občanům pohybovat se a vycestovat ze země. Jednáme v tomto smyslu s Ministerstvem zahraničních věcí Argentiny. Cizinec se bude moci po zemi pohybovat za následujících podmínek: 1. nevykazuje příznaky nákazy, 2. má u sebe vytištěnou letenku (nejlépe již i palubenku), 3. má u sebe vytištěnou nótu Ministerstva zdravotnictví Argentiny, kterou níže přikládáme, 4. má u sebe vytištěné individuální potvrzení od nás na jméno a na konkrétní přesun (kontaktujte nás za účelem jeho vystavení). Není potvrzeno, že stačí mít dokumenty například v mobilním telefonu. Povoleny jsou nutné přesuny za účelem vycestování. Doporučujeme neztrácet čas, neodkládat přesuny a spolehnout se na tento scénář. V případě problémů ihned z místa volejte naši nouzovou linku +54 9 11 4189 4152.

Před vycestováním z Argentiny je dále nutno online vyplnit elektronické čestné prohlášení, a to nejdříve 48 hodin před cestou. Za nezletilé vyplní čestné prohlášení jejich zákonný zástupce (rodič).

4. OPATŘENÍ:

Aktuálně má Argentina 631.000 potvrzených případů nakažení koronavirem, z toho 488.000 uzdravených a 13.053 úmrtí. Počet případů v poslední době rapidně roste; výrazně se zvyšuje počet mezidenních nárůstů, mimo jiné v souvislosti s aktuálním zimním obdobím s nižšími teplotami.

Nadále platí pravidelně prodlužovaná karanténa ("sociální, preventivní a povinná izolace"). Vycházet je možno zejména za účelem obstarání potravin, léků a pohonných hmot, plus do zaměstnání na zvláštní povolení. Umožněny byly vycházky s dětmi po dobu maximálně jedné hodiny. Provoz postupně obnovují menší obchody a zahrádky restaurací, a to za přísných sanitárních opatření.

Na značné části území Argentiny platí povinnost nosit roušky, resp. mít zakryta ústa a nos. Situace je přísně monitorována; rozpětí pokuty je od 10.700 do 79.180 ARS.

Na území Argentiny nadále platí stav zdravotnické pohotovosti. Vláda zavedla přísné kontroly na letištích, včetně měření tělesné teploty. Platí doporučení nezdržovat se na veřejných prostranstvích, místech s větší koncentrací osob a vyvarovat se osobního kontaktu. Zrušeny jsou veřejné a společenské akce.

Argentinské úřady dle dostupných informací stále trpí překročení povolené doby pobytu na argentinském území ze strany zahraničních turistů, tedy nesankcionují tento přestupek. Web migračního úřadu uvádí, že tato situace bude trvat, dokud potrvá režim sociální, preventivní a povinné izolace.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Zdravotnická pohotovost - celostátní linka: 0800-222-1002

Zdravotnická pohotovost - linka hlavního města Buenos Aires: 107

Zdravotnická pohotovost - linka provincie Buenos Aires: 148

Ministerstvo zahraničních věcí

Ministerstvo zdravotnictví

Aerolíneas Argentinas: +54 9 11 4940 4798 (Whatsapp)

přílohy

Nóta MZdr Argentiny - 80 KB PDF (Acrobat dokument) 22.3.2020
https://www.mzv.cz/file/3923077/Nota_MZdr_Argentiny.pdf

Potvrzení Velvyslanectví ČR v Buenos Aires - 3 MB PDF (Acrobat dokument) 22.3.2020
https://www.mzv.cz/file/3923235/Laissez_Passer.pdf

Ochranné opatření MZd ČR - 321 KB PDF (Acrobat dokument) 17.6.2020
https://www.mzv.cz/file/3995004/Ochranne_opatreni_MZd_CR.pdf

Sdělení MZd ČR - 198 KB PDF (Acrobat dokument) 17.6.2020
https://www.mzv.cz/file/3995006/Sdeleni_MZd_CR.pdf

Vstup do ČR - tabulka č. 1 - 111 KB PDF (Acrobat dokument) 17.6.2020
https://www.mzv.cz/file/3995008/Vstup_do_CR___tabulka_c._1.pdf

Vstup do ČR - tabulka č. 2 - 137 KB PDF (Acrobat dokument) 17.6.2020
https://www.mzv.cz/file/3995010/Vstup_do_CR___tabulka_c._2.pdf

Příjezdový formulář - 224 KB PDF (Acrobat dokument) 24.9.2020
https://www.mzv.cz/file/4081214/Prijezdovy_formular.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688