Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.09.2020 13:49:08

JPMorgan zaplatí rekordní pokutu 1 mld. dolarů za spoofing

Americká banka JPMorgan Chase zaplatí americkým úřadům téměř 1 miliardu USD za urovnání vyšetřování její manipulace s trhem při obchodování s dluhopisy a futures na kovy, uvedli tři lidé, kteří jsou o této problematice informováni.

Potenciální rekordní částka za urovnání se týká i údajného spoofingu a mohla by být oficiálně oznámena již tento týden, uvedli lidé. Dohoda by tak ukončila vyšetřování ministerstva spravedlnosti, Komise pro obchodování s futures na komodity (CFTC) a Komise pro cenné papíry, dodali.

Spoofing obvykle obnáší zaplavení trhů s deriváty příkazy, které obchodníci nemají v úmyslu provést, jen aby přiměli ostatní posunout cenu požadovaným směrem. Tato praxe se v posledních letech stala předmětem zájmu státních zástupců a regulačních orgánů poté, co ji zákonodárci v roce 2010 jmenovitě zakázali. Zatímco zadávání a rušení objednávek není nezákonné, stává se nezákonným, pokud jde o součást strategie, která má oklamat ostatní obchodníky.

Pokuta v blízkosti jedné miliardy dolarů by dalece přesáhla předchozí pokuty spojené se spoofingem. Rovněž je srovnatelná se sankcemi za manipulace v mnoha předchozích případech, včetně těch proti bankám za údajné manipulování s referenčními úrokovými sazbami a devizovými trhy.

Nelze určit, zda JPMorgan bude u soudu čelit dalším pokutám ministerstva spravedlnosti. Předchozí případy spoofingu byly vyřešeny, aniž by se banky nebo obchodní firmy k trestním obviněním přiznaly. Když však loni státní zástupci podali žalobu proti jednotlivým obchodníkům JPMorgan, vykreslili vážný obrázek jeho obchodování s drahými kovy a tvrdili, že banka fungovala téměř deset let jako nezákonný podnik.

Očekává se, že vládní urovnání s JPMorgan nebude mít za následek žádná omezení jeho obchodních praktik, uvedla jedna osoba obeznámená s jednáním mezi úřady a bankou. Předpokládá se, že JPMorgan bude chtít provinění přiznat. Mluvčí ministerstva spravedlnosti, CFTC, SEC i JPMorgan odmítli zprávu komentovat.

V roce 2015 byl JPMorgan mezi firmami obviněnými z manipulace s měnami. Přiznal se k antimonopolnímu obvinění a ministerstvu spravedlnosti zaplatil pokutu 550 milionů dolarů. Banka také zaplatila pokuty americkým regulačním úřadům.

Dosud neukončený případ proti JPMorgan přichází po loňských trestních oznámeních proti několika jeho zaměstnancům, včetně bývalého šéfa oddělení drahých kovů Michaela Nowaka. Zde ministerstvo spravedlnosti použilo zákony o vydírání, které se běžněji používají při stíhání mafie a drogových gangů, a obvinilo divizi obchodování s drahými kovy, že se na osm let stala zločinným podnikem. Nowak i tři další obvinění odmítají vinu a usilují o stažení obžaloby. Dva další bývalí obchodníci se ke spiknutí přiznali a spolupracují.

Krátce poté, co byl Nowak obviněn, JPMorgan zjistil, že se vyšetřování zaměřilo přímo na jeho obchodování s futures a dluhopisy, jak uvádí další osoba obeznámená s touto záležitostí. Banka o tomto vyšetřování informovala na začátku tohoto roku a uvedla, že s úřady spolupracuje.

Boj proti spoofingu je pro státní zástupce a regulační orgány prioritou od té doby, co jej Kongres zakázal zákonem Dodd-Frank. Orgány se obávají, že se praxe v éře elektronického obchodování ještě více rozšířila, zatímco účastníci trhu využívají počítačových algoritmů k předkládání falešných objednávek.

Více než dvě desítky jednotlivců a firem byly sankcionovány ministerstvem spravedlnosti nebo CFTC, včetně denních obchodníků působících z domova a velkých bank, jako jsou Bank of America a Deutsche Bank. Bank of Nova Scotia minulý měsíc souhlasila se zaplacením 127,4 milionu USD za urovnání obvinění ze strany USA, že se tato společnost podílela na spoofingu futures kontraktů na zlato a stříbro a že vládě dodávala falešné výkazy. Banka se k přečinu přiznala.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688