Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.09.2020 22:37:07

Kterým směrem vlastně působí akciová gravitace?

Někde se říká, že „čím výš se vyšplháš, o to tvrdší bude pád“. U nás najdeme něco podobného: Co jde nahoru, musí také dolů. Je tomu ale skutečně tak? Ono asi záleží na tom, kam jsme se to vlastně šplhali. I na akciovém trhu, což vidíme i na příběhu ještě poměrně nedávno hodně populárních akcií malých společností. A proč se vlastně neříká „co jde dolů, musí zase nahoru“?

Vzestup a pád

Akcie malých společností sdružených v indexu Russell 2000 dokázaly od konce roku 2002 do poloviny roku 2014 generovat o 50 % vyšší návratnost, než index S&P 500. Ten byl přitom tou dobou na cca dvojnásobku hodnoty z roku 2002, takže šlo o pozoruhodný výkon. K výšlapu akcií malých společností na tento vrchol pravděpodobně přispělo i to, že malé firmy v roce 2002 začaly s poměrem tržní ceny akcie k její účetní hodnotě (PBV) na hodnotách dosahujících jen asi 60 % PBV u indexu S&P 500. Ale v roce 2014 bylo jejich PBV již na cca 90 % tohoto poměru u indexu S&P 500.

Po roce 2014 ale upadly malé společnosti v nemilost, která se ještě znásobila v posledních týdnech. Celý příběh se tak vrací do bodu, kdy jejich návratnost od roku 2002 zhruba odpovídá návratnosti indexu S&P 500. Jinak řečeno, spadly tam, kde po prasknutí internetové bubliny začaly. Do roku 2014 bychom přitom mohli lehce tvrdit, že malé společnosti jsou obecně rizikovější, a tudíž není divu, že vynáší více. Následující roku ale tuto tezi moc nepodporují a spíše se nabízí ona úvaha “co jde nahoru...”. Podívejme se ještě trochu pod povrch.

Dluhový a ziskový cyklus

Následující graf z dílny BofA ukazuje míru zadlužení (čisté dluhy k EBITDA) u indexu S&P 500 a u Russellu. Obě skupiny někdy od roku 2010, 2011 opět míří svou zadlužeností nahoru, zadluženost větších společností z tohoto pohledu není na nijak konzervativních úrovních, o těch malých to platí dvojnásobek. Pozoruhodné je i to, že menší společnosti mají po téměř celou dobu znatelně vyšší sklon k zadlužování. A to, že co se týče dluhů ono “co jde nahoru...” platí, je zřejmé:
graf akcie

Druhý graf je také z dílny BofA a ukazuje, jak velký podíl firem z Russellu není ziskový. Opět vidíme celkem pravidelně se opakující vlny, které jsou (alespoň pro mě) trochu překvapivé svým konkrétním průběhem. Tedy tím, že podíl neziskových firem obvykle přestává klesat a začíná růst docela dlouho před příchodem recese.
graf akcie

Na dně?

Celý příběh je tedy takový, že do roku 2014 si akcie malých firem vedly absolutně i relativně mimořádně dobře. V tom období také snižovaly své zadlužení, které ale poté začalo výrazně růst. A nyní se podíl neziskovým malých firem dostal na historická maxima (měřeno od roku 1985). Celkově by to mohlo vyznívat jako slušný pád, úpadek segmentu trhu, který se předtím po dlouhou řadu let “šplhal nahoru”.

Obrázek je ale ještě pestřejší, a to se jasně ukáže, pokud se podíváme na valuaci, respektive na PE. To se totiž podle dat pana Yardeniho u Russellu nyní pohybuje na hodnotě kolem 35. Od roku 2002 se přitom PE doposud nedostalo ani k třiceti. Takže z tohoto pohledu o pádu nemůže být ani řeči a malé společnosti se naopak stále těší velké důvěřě a šplhají na nové rekordy.

Pokud se na výše uvedené podíváme pohledem kontrariána, neřkuli optimisty, tak vidíme určité opakování roku 2009 – dluhy na maximech, podíl neziskových firem na maximech, PE maximech. Co přišlo po roce 2009? Pokles zadluženosti, růst podílu ziskových firem, pokles PE a čtyřleté pokračování jízdy Russellu (relativně k SPX). Kterým směrem vlastně působí akciová gravitace? Tak, že co jde nahoru, musí zase dolů? Nebo obráceně?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688