mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.09.2020 14:35:00

Evropská Unie financuje renovaci albánských železnic

Evropská Unie financuje renovaci albánských železnic

23.09.2020 / 14:22 | Aktualizováno: 23.09.2020 / 14:35

Vídeňské ekonomické fórum, mezinárodní nevládní organizace zaměřená na rozvoj regionu Jihovýchodní Evropy, doporučila Evropské komisi zajistit finanční prostředky pro výstavbu vysokorychlostního železničního koridoru, který by spojoval hlavní města Balkánského poloostrova s městy ve Střední Evropě. Albánie bude napojena na koridor tratí z Černé hory do města Shkodër vedoucí dále přes Tiranu do Kosova a Bulharska. Celkem by se jednalo o rekonstrukci a dostavbu železniční tratě v délce 304 km s náklady 7 mld. EUR. První projekt modernizace albánských železnic z prostředků Evropské Unie bude realizován již v roce 2021.

Albánie disponuje celkem 650 km železniční sítě. První železniční trať byla postavena v roce 1947. Páteřní tratí je železnice vedoucí z Bajzë na hranicích s Černou Horou přes Shkodër, Vorë (s odbočkou do Tirany) do přístavu Durrës a dále přes města Kavajë, Rrogozhinë (s odbočkou do města Elbasan, Librazhd a Pogradec), Lushnjë, Fier do přístavu a přímořského letoviska Vlorë.

Současný stav albánských tratí je velmi špatný. Úseky Librazhd-Pogradec a Kashar-Tirana byly dokonce z bezpečnostních důvodů uzavřeny. Některé úseky mohou být provozovány pouze za účelem přepravy nákladu (Bajzë- Shkodër, Fier- Vlorë). Jediné propojení s ostatními sousedícími státy je spojení s Černou Horou (trať Podgorica- Shkodër).

Vozový park albánských železnic je starý, téměř všechny lokomotivy jsou československé provenience. Jedná se o diesel-elektrické lokomotivy řady T 669 firmy ČKD vyrobených v letech 1968-1990, kterých bylo postupně z Československa dovezeno do Albánie 62 ks.

Albánská vláda nedávno započala s postupnou rekonstrukcí a modernizací nejvíce potřebných tratí, na kterých dojde k úpravě podloží, aby splňovalo evropskou normu rychlosti do 100km/hod a zatížení vozové nápravy do 22,5 t a dále k modernizaci signalizačních a zabezpečovacích systémů.

Jako první přišel na řadu úsek Tirana-Durrës o délce 39 km s náklady 90,5 mil. EUR financovaný půjčkou od Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD) ve výši 36,8 mil. EUR, grantem od Western Balkans Investment Fund ve výši 35,4 mil. EUR a částečně z prostředků albánské vlády. Projekt se nachází v současné době v závěrečné fázi výběrového řízení (za účasti českých firem), technické vyhodnocení nabídek proběhlo a nabízející byli vyzváni k předložení finančních nabídek s termínem do 21.září 2020. Práce by měly být zahájeny koncem tohoto roku, doba výstavby by měla trvat 30 měsíců..

Další v pořadí na modernizaci je úsek Durrës-Rrogozhinë-Elbasan-Pgradec, pro který byla v roce 2018 vyhotovena studie financovaná z prostředků Western Balkans Investment Fund. Tento úsek o celkové délce 151 km bude za účelem rekonstrukce rozdělen do několika částí, z nichž má nejvyšší prioritu úsek Durrës-Rrogozhinë o délce 33,5 km s předpokládanými náklady ve výši 52 mil. EUR.

Modernizace albánských tratí otevře příležitosti pro dodavatele lokomotiv a vagónů, neboť stávající vozový park nebude pro nové parametry modernizovaných tratí postačovat. Česká firma CZ Loko již v této souvislosti předložila Správě albánských železnic studii proveditelnosti na modernizaci stávajících lokomotiv československé provenience.

Zapojení Evropské Unie, resp. EBRD, do financování železničních projektů v Albánii je zárukou, že výběrová řízení budou probíhat transparentním způsobem a projekty budou mít zajištěné financování.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Tiraně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688