mpo.cz (MPO)
Z regionů  |  23.09.2020 00:00:00

5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem

 
Zástupci resortů průmyslu a obchodu a místního rozvoje řešili s vedením města Ústí na Labem 5G sítě. Hlavním tématem setkání byl rozvoj inovačního potenciálu města, jeho příprava na budoucí výzvy a představení způsobu zapojení do projektu „Podpora 5G sítí v oblasti Smart Cities“.

„Nová generace vysokorychlostního připojení se rozrůstá po celém světě. Usilujeme o to, aby Česká republika nebyla pozadu a udržela si svou konkurenceschopnost. Ta závisí do značné míry na technologiích a našich schopnostech je využívat. Podstatné také je, jak nové služby s nástupem 5G sítí zkvalitní životy občanů. A to je hlavní myšlenka projektu 5G ve městech,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko. Sítě nové generace otevřou cestu rozvoji chytrých měst i domácností, novým způsobům vzdělávání, zdravotnictví, průmyslu i dopravě budoucnosti.

Ministerstvo pro místní rozvoj společně s ministerstvem průmyslu a obchodu se rozhodli převést 5G z teorie do praxe prostřednictvím společného projektu „Podpora 5G sítí v oblasti Smart Cities“. Díky němu se stane pětice měst Plzeň, Bílina, Karlovy Vary, Jeseník a Ústí nad Labem prvními „chytrými městy“ v Česku. „Abychom zvýšili hospodářský růst a podpořili vznik nových kvalitních pracovních příležitostí ve všech regionech, je třeba připravit se na budoucnost, a to jak koncepčně, tak projektově. To spočívá také ve využití nejnovějších technologií, které jsou nezbytným atributem pro dnešní podnikání a vzdělávání, ale také pro kvalitu veřejných služeb. Přímé zapojení měst v našem projektu tuto cestu všem účastníkům usnadní a urychlí. Urychlit by ji měly i některé evropské programy,“ uvedl David Koppitz, náměstek sekce regionálního rozvoje Ministerstva pro místní rozvoj.

Každé z pětice měst vstoupilo do projektu s různým inovativním záměrem v oblasti Smart Cities. Regionální datovou platformu PORTABO sdružující všechny oborové domény a informace týkající se měst na Ústecku či testování autonomních dopravních prostředků ve městě U Smart Zone plánují v Ústí na Labem. Zástupci města pracují na chytrých řešeních pro obyvatele společně s Ústeckým krajem a dalšími subjekty. Významným partnerem pro město je Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK), které pomáhá s transformací krajského inovačního ekosystému. Ve stejný den setkání proběhlo slavnostní otevření nového sídla ICUK Space Hradební, které bude sloužit například i jako prostor pro coworking a eventy.

Pilotní projekty v rámci měst generují mnoho vertikálních řešení týkajících se celé naší země a jejich realizace výrazně pomůže ke zrychlení celorepublikového procesu digitalizace. Už nyní se ukazuje významný přínos „chytrých technologií“ zaměřených například na eHealth a aplikace pro integrované záchranné složky. Posilování inovačního ekosystému a digitální připravenost regionu je zásadní pro tvorbu nových podnikatelských příležitostí souvisejících nejen s útlumem těžby uhlí.

"Projekt spojovaný s novými technologiemi a využitím sítí 5G je samozřejmě plně podporován i ze strany Českého telekomunikačního úřadu. Pětice měst je krásnou ukázkou, jak budou 5G technologie užitečné v běžném životě,říká předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.Internet věcí a strojů, jak je někdy 5G internet nazýván přispěje k významným posunům v oblastech bezpečnosti a plynulosti dopravy, inovativním přístupům ve zdravotnictví a dalším důležitým oblastem. Věřím, že po úspěšné aukci kmitočtů se nabídka podobných služeb významně rozšíří,” dodává Hana Továrková.

„V 5G sítích vidíme do budoucna významný potenciál zejména pro podnikatelský sektor v našem městě či spolupráci výzkumného a akademického prostředí. Zároveň pilotní projekty jako U Smart Zone a PORTABO vnímáme jako možnost, jak si reálně 5G sítě vyzkoušet a odhalit tak co nejvíce potenciálních možností využití ve prospěch obyvatel našeho města,“ doplnil primátor města Petr Nedvědický.

Projekt „Podpora 5G sítí v oblasti Smart Cities“ je financován z Operačního programu Technická pomoc.


Galerie


5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem 5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem 5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem 5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem 5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem 5G ve městech. Inovativní řešení pro budoucnost představilo Ústí nad Labem
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688