Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.09.2020 09:06:00

Rozbřesk: ČNB zatím není pod tlakem, druhá vlna pandemie to však může změnit

Česká národní banka může být dnes možná na první pohled spokojená. Poslední čísla z ekonomiky ji na rozdíl od ECB rozhodně do ničeho netlačí. Oproti srpnové prognóze je jádrová inflace vyšší, koruna slabší a dosavadní čísla ukazují na rychlejší oživení ve třetím kvartále. Je tu jediná potíž. Při pohledu na rychle startující druhou vlnu pandemie jsou to všechno v zásadě staré zprávy.

O něco rychlejší oživení ve třetím kvartále nic neznamená ve chvíli, kdy reálně namísto pokračujícího růstu (optikou prognózy ČNB o 1-2 % mezikvartálně) hrozí ke konci roku opětovný pokles hospodářství. Negativní scénář, ve kterém by se hospodářství daleko delší dobu dostávalo z pandemických propadů, by pak dříve nebo později centrální bankéře mohlo znovu dostat pod tlak.

Klíčové v tomto ohledu bude sledovat dvě věci. Jak dobře si Česko a celá Evropa povedou při managementu druhé vlny pandemie – respektive jak vysoké škody nová karanténní opatření tentokrát přinesou. A za druhé, zda se bude směrem k roku 2021 rýsovat “trvalé” řešení pandemie. Takové, které by snížilo pravděpodobnost třetích, čtvrtých a dalších vln. To může být buď s nejvyšší pravděpodobností vakcína (dostupná do poloviny roku 2021) nebo výrazně efektivnější a rychlejší způsoby testování. V základním scénáři počítáme s tím, že rok 2021 finální řešení pandemie přinese a bude ve znamení oživení. Pokud se pleteme a pandemická nejistota bude dusit světovou ekonomiku dál, bude vše jinak…, uvidíme stagnaci českého hospodářství na velice nízkých úrovních produkce, sílící deflační tlaky a také rostoucí tlak na ČNB. Dnes ale čeští centrální bankéři zatím nic takového necítí a budou pravděpodobně “jen” akcentovat vysokou nejistotu. Míč při řešení krize zůstane čistě na straně vlády.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Lepší nálada na globálních akciových trzích koruně pomohla smazat část předešlých ztrát a vrátit se do okolí 27,00 EUR/CZK. Vysoké přírůstky nakažených a strach z přísnějších opatřeních však bude držet v Evropě riziková aktiva pravděpodobně dál pod tlakem. Výraznější zisky koruny by proto byly spíše překvapivé. Zasedání centrální banky pravděpodobně vyzní z pohledu koruny neutrálně.

Zahraniční forex
Dolar dále rozšiřuje zisky, když je evidentní, že aktuální dynamika pandemie nabrala větší tempo v Evropě. To se ostatně může projevit již v dnes zveřejněných indexech podnikatelských nálad (PMI). Ty se v uplynulých měsících vrátily nad prorůstovou hladinu 50 bodů a trh počítá v další zisky. Další nárůst podnikatelského optimismu však nemusí nastat v situaci, kdy počty nakažených v některých zemích prudce rostou a politici jsou nuceni implementovat nová restriktivní opatření. Euro navíc nemusí být nadšeno ani z vývoje kolem brexitu, který zatím směřuje ke své tvrdší verzi.

Včera rovněž zasedala maďarská centrální banka, která vyslala dva protichůdné signály, což byl možná jeden z důvodů, proč forint na rozdíl od koruny či zlotého nebyl schopen posílit. MNB totiž na jednu stranu potvrdila svoje záměry dále agresivně nakupovat vládní dluhopisy a pomáhat tak státu financovat náklady pandemie a na straně druhé se v jejím komentáři na závěr objevuje, že banka bedlivě sleduje inflační vývoj v návaznosti na hospodářské oživení. Komentář končí tím, že MNB v případě potřeby použije všechny svoje nástroje, pokud by se ukázalo, že došlo k narušení dlouhodobého inflačního výhledu. To lze interpretovat jako lehce jestřábí závěr v kontextu toho, že maďarská inflace je stále vysoko (okolo 4 %).

Ropa
Severomořská ropa Brent se drží nad hranicí 42 dolarů za barel, kde vyčkává na dnešní oficiální data k zásobám. Ta předběžná z dílny Amerického petrolejářského institutu včera poukázala na překvapivý, byť nikterak dramatický růst zásob surové ropy, který částečně kompenzoval masivní pokles zásob benzínu v rozsahu 7,7 mil. barelů. Trh bude zároveň sledovat vývoj situace v Libyi, kde díky dojednanému příměří vše směřuje k obnovení produkce, a hlavně dodávek ropy na světové trhy.

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší seanci v kladných hodnotách, kdy tak alespoň částečně zkorigovaly ztráty z posledních dní. Index S&P 500 zpevnil o rovné procento na 3315 bodů. Silný růst vykázaly tituly z technologického sektoru. Akcie Amazonu posílily o 5,7 %. Dařilo se rovněž Twitteru se ziskem 7,1 %, Microsoftu, který posílil o 2,4 % nebo Applu a Alphabetu, jejichž akcie zakončily seanci o dvě procenta výše. Podobně se vedlo i titulům z realitního sektoru, kdy D.R. Horton přidal 4,7 % a Lennar 4 % nebo maloobchodníkům v čele s L Brands, jejíž akcie zpevnily o 3,7 %. Výrobce sportovního oblečení Nike posílil o 3,1 %. Zcela opačně se vyvinulo obchodování pro Teslu, která odepsala 5,6 %. Index Dow Jones posílil o 0,5 %, S&P 500 o 1,1 % a Nasdaq o 1,7 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688