mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  22.09.2020 17:22:59

Nová opatření pro cesty do ČR platná od 21.9.2020 (22.9.2020)


20.09.2020 / 09:37 | Aktualizováno: 22.09.2020 / 14:36

Od 21. 9. 2020 platí nová pravidla pro osoby, které vstupují na území ČR. Každý má povinnost před cestou vyplnit a vytisknout příjezdový formulář na adrese WWW.PRIJEZDOVYFORMULAR.CZ a při vstupu být schopen jej předložit při hraniční kontrole.

Dnem 21. září 2020 vstupuje v účinnost další aktualizace ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví (ze dne 18. 9. 2020, č.j. MZDR 20599/2020-30/MIN/KAN, přiložený soubor pod textem), týkající se omezení překročení státní hranice a otázek vstupu na území ČR.

Egypt nadále není na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19.

I. Nový způsob hlášení příjezdu na území ČR hygienické stanici – před vstupem

Všechny osoby (včetně občanů ČR) s výjimkou stanovených kategorií (pracovníků mezinárodní dopravy, občanů EU a cizinců s trvalým či dlouhodobým pobytem v EU, kteří tranzitují přes ČR do 12 h, diplomatů a úředníků mezinárodních organizací registrovaných u MZV při pobytu na území do 14 dnů a dětí do 5 let věku), které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, jsou nově podle bodu I./2. ochranného opatření povinny:

  1. před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického Příjezdového formuláře - viz www.prijezdovyformular.cz;
  2. předložit oznámení při hraniční nebo pobytové kontrole; a
  3. bezodkladně (nejpozději však do 5 dnů od vstupu na území ČR) se na území ČR podrobit na vlastní náklady RT-PCR testu.

Nově se tedy příjezd na území nehlásí až s jeho uskutečněním, ale předem, tj. před samotným vstupem na území, a to novým způsobem, kterým je vyplnění elektronického formuláře přes internet s tím, že se následně oznámením prokáží při hraniční/pobytové kontrole.

 

II. Uznávání RT-PCR testů z jiných členských států EU

Občané EU a občané třetí země s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v některém členském státě EU se nově mohou na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu i v jiném členském státě EU před jejich příjezdem na území ČR. Tím mohou nahradit povinnost absolvovat RT-PCR test při příjezdu na území ČR. Test nesmí být při jeho předložení na území ČR starší 72 hodin (viz bod III./5. nového ochranného opatření).

Pokud cestující z Egypta nejsou občany EU, nebo občany třetí země s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v některém členském státě EU nadále musí absolvovat RT-PCR test po příjezdu na území ČR.

 

III. Zákaz volného pohybu

Zákaz volného pohybu osob (s výjimkou osoby mladší 5 let), které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, na celém území ČR s výjimkou explicitně vyjmenovaných cest v bodě II. ochranného opatření je nutné nově dodržovat buď po celou dobu pobytu na území, po dobu trvání karanténního opatření nebo po dobu alespoň 10 dnů od vstupu na území ČR.

 

Za výjimky z volného pohybu osob jsou považovány:

- cesty do zaměstnání a pohybu v rámci zaměstnání a cesty k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, včetně cesty do vzdělávacích institucí a pohybu v rámci výkonu této činnosti; to neplatí, jde-li o postup podle bodu I. 11. nového ochranného opatření,

- cesty nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb, k zajištění péče o děti, k zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot,

- cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb,

- cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí,

- cesty zpět do místa bydliště,

- pohřby.

 

OCHRANNÁ OPATŘENÍ


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688