Juraj Cienik (Trivi)
Okénko pro podnikatele  |  22.09.2020 13:36:50

Máte nové s.r.o. nebo uvažujte o jeho založení? Podívejte se na společnost s ručením omezeným v otázkách a odpovědích

Založení společnosti s ručením omezením je další krok na cestě podnikatele, může znamenat výrazný rozvoj v podnikání. Podnikat jako právnická osoba je výhodou hlavně tam, kde dochází dosažení vyšších obratů, probíhají investice a spolupráce s rozmanitými dodavateli nebo odběrateli. Podívejme se na základní informace a principy fungování s.r.o. v praxi.


1. Jsem jediný společník ve společnosti s ručením omezeným, musím pořádat valnou hromadu?
Ano musíte. Společnost s ručením omezeným (dále jen s.r.o.) jako taková má povinnost pořádat valnou hromadu, kde se po skončení roku schvaluje roční účetní závěrka a rozhoduje se o rozdělení zisku či úhradě ztráty. Jako jediný společník rozhodujete ve své s. r.o. sám a vyhotovujete tzv. Rozhodnutí společníka v působnosti valné hromady. Na základě tohoto dokumentu poté účetní účtuje o převedení zisku či vypořádání ztráty z minulého roku.
 

2. Mohu vykonávat funkci jednatele ve své společnosti s ručením omezeným bezplatně?
Pokud jste zároveň společníkem s.r.o., funkci jednatele můžete vykonávat i bezplatně a s.r.o. nevzniká majetkový prospěch z této bezplatné služby.
Pokud jako jednatel společníkem s.r.o. nejste, doporučujeme sepsat Smlouvu o výkonu funkce na odměnu jednatele, neboť s.r.o. by vznikal z bezplatné přijaté služby majetkový prospěch, který by musela s.r.o. dodanit ve svém daňovém přiznání cenou obvyklou (což lze chápat jako obvyklá odměna jednateli).

3. Mohu jako společník půjčit své společnosti s ručením omezeným peněžní prostředky bezúročně?
Společník s.r.o. může půjčit své s.r.o. peněžní prostředky bezúročně a s.r.o. nevzniká tímto krokem (že získá peněžní prostředky zdarma) žádný majetkový prospěch. Společník sepisuje s s.r.o. Smlouvu o zápůjčce, kde se uvede výše zapůjčené částky, doba splatnosti a že je zápůjčka sjednána bezúročně.

4. Mohu si jako jednatel společnosti s ručením omezeným vyplácet zaměstnanecké benefity?
Jednatel s.r.o. je chápán dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen ZDP) jako zaměstnanec, a tudíž má nárok na zaměstnanecké benefity – ale jen pokud je bude mít upraveny ve Smlouvě o výkonu funkce.

5. Mohu vykonávat funkci jednatele ve společnosti s ručením omezeným v pracovním poměru?
Jednatel – tedy statutární orgán s.r.o. je sice dle ZDP zaměstnanec (jeho příjmy se zdaňují jako příjmy ze závislé činnosti), ale z právního hlediska je vztah jednatele a s.r.o. vždy vztah obchodní a tuto funkci nelze vykonávat v pracovním poměru, je třeba sepsat Smlouvu o výkonu funkce.

6. Co vše by měla obsahovat Smlouva o výkonu funkce?
Smlouva o výkonu funkce upravuje veškerá práva a povinnosti statutárního orgánu s.r.o. – jednatele. Nárok na odměnu, vymezení všech složek odměny a jejich výši, právo na podíl na zisku, právo na zaměstnanecké benefity, právo na dovolenou, apod. – popř. vztah o výkonu funkce může být podřízen zákoníku práce s částečným odkazem na něj nebo odkazem na celý zákoník práce, ale nikdy tato smlouva nezaloží mezi jednatelem a s.r.o. pracovní poměr a nadále půjde o obchodně-právní vztah.

7. Pracovní smlouvu tedy jednatel nesmí se společností s ručením omezeným uzavřít?
Jednatel může uzavřít s s.r.o. pracovní smlouvu na jinou činnost než je výkon funkce. Jak je výše uvedeno, činnost jednatele – výkon funkce, musí být vykonáván jen na základě Smlouvy o výkonu funkce. Pod činnost jednatele spadá: organizace a řízení zaměstnanců, celé firmy, rozhodování o provozních věcech, obchodní vedené s.r.o. a zastupování s.r.o. navenek. Pokud by jednatel vykonával konkrétně jinou činnost, která pod výkon funkce již nespadá, např. řidič, skladník, projektant, na tuto činnost lze již sjednat s s.r.o. pracovní poměr.

Jste společníkem či jednatelem společnosti s ručením omezeným a napadají vás další otázky týkající se fungování vaší s.r.o.? Napište nám – veškeré dotazy vám rádi zodpovíme. (hello(zavinac)trivi.com, předmět: dotaz na daně)

Nechcete se zabývat administrativou, zákony a sledovat, jak co dělat a jak správně postupovat? Nechte veškerou účetní agendu na nás.
TRIVI a.s. vám vše ohlídá a na všechny povinnosti včas upozorní

Juraj Cienik, CEO Trivi, a.s.

Zapálený tahoun týmu pro rozvoj a inovace v oblasti IT a milovník čísel byl jasnou volbou pro start nové moderní účetní firmy na pozici hlavního leadera při vývoji a nastavování všech systému. Své zkušenosti sbíral v nadnárodních IT společnostech jako projektový manažer a v business developmentu. Vede tým seniorních účetních, daňových poradců a řídí celou společnost. Uvedené příspěvky jsou společnou prací odborného týmu.



Trivi, a.s. – online účetní firma

Je moderní online účetní firma s praktickým využitím aplikací pro správu účetní agendy pro malé a střední podnikatele. Zaměstnává více jak 50 profesionálních účetních a daňových poradců. Prostřednictvím originálních aplikací mohou klienti účetní firmy jednoduše spravovat svou agendu, komunikovat se svou přidělenou účetní a odesílat veškeré podklady online.

Více na https://www.trivi.com/.

08.12. 10:20  Založení s.r.o. (Filips)
24.11. 22:04  Založení s.r.o. (Palatka)

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688