mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  22.09.2020 09:31:00

ČR a Estonsko: aktualizace k cestování (22.9.2020)

ČR a Estonsko: aktualizace k cestování

15.06.2020 / 15:54 | Aktualizováno: 22.09.2020 / 09:31

Vstup do Estonska - AKTUALIZACE: na základě přezkumu (dne 18.9.) úrovně nákazy COVID-19 platí pro české občany po vstupu do Estonska v týdnu 21.-27.9. dvoutýdenní karanténa. Od 1.9. je možné ji zkrátit na 7 dnů dvěma negativními testy (až po vstupu do země, nutno hradit - další informace ve článku).

Vstup do ČR: od 1. července 2020 platí rozdělení států EU, schengenského prostoru a třetích zemí do zelené a červené zóny podle míry rizika nákazy COVID-19 (k 22.9. je stále mezi „zelenými“ zeměmi i Estonsko).

1. Informace o podmínkách cestování do České republiky

Pokud občané EU a jejich rodinní příslušníci ze „zelených“ členských států EU vstupují do ČR po pobytu pouze v „zeleném“ členském státě EU, nemusí prokazovat účel cesty, předkládat potvrzení o absolvování testu na COVID-19 ani absolvovat karanténu a jejich pobyt na území ČR není časově omezen. Bližší informace na webu Ministerstva vnitra ČR a v článku Ministerstva zahraničních věcí ČR.

V případě TRANZITU přes Českou republiku: od 1. září 2020 je dovolen tranzit přes Českou republiku (z jakéhokoliv důvodu) i těm občanům a rezidentům EU a jejich rodinným příslušníkům, kteří strávili více než 12 hodin během posledních 14 dnů v zemích s vysokým výskytem nákazy COVID-19. Jejich tranzit přes Českou republiku musí proběhnout do 12 hodin po překročení české hranice a během pobytu v ČR musí nosit ochranné prostředky dýchacích cest (roušky).

2. Informace o podmínkách cestování českých občanů do Estonska

Nejčastější otázky a odpovědi:

- Mohu do země přicestovat bez udání důvodu? ANO; pro týden 21.-27.9. však pro české občany po příjezdu do Estonska platí povinná 14-denní karanténa. Od 1.9. je možné si ji zkrátit, informace níže.

- Potřebuji pro vstup do země negativní test na Covid-19? NE Pro týden 21.-29.9. je však nutná karanténa, kterou předchozí zahraniční test nenahradí. Od 1.9. je možné si karanténu zkrátit na 7 dnů dvěma negativními testy podstoupenými PO VSTUPU do země na letišti nebo v přístavu (terminál A i D). Test musí proběhnout do 24h po příjezdu do Estonska. Po úhradě bankovní kartou (67 eur) a vyplnění dotazníku je odebrán vzorek. Do výsledku testu (několik hodin až dva dny) je nutná KOMPLETNÍ samoizolace. Negativní výsledek je sdělen sms (pozitivní telefonním hovorem). Po tomto prvním negativním testu platí uvolněný režim samoizolace s možností chodit do práce či obchodu při zachování odstupu od ostatních lidí. Druhý test není dříve než za 7 dní - na termínu se příslušné estonské testovací zařízení s dotyčným telefonicky domluví, nelze samostatně vyvíjet aktivitu. V případě příjezdu do Estonska vlakem či autem je doporučeno předem se objednat na testování přes speciální linku +372 678 00 00 (Po-Pá mezi 9:00-17:00 estonského času).

- Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky? ANO karanténa v týdnu 21.-27.9. nebo dva negativní testy po příjezdu do země (informace výše). Pro přímý průjezd Estonskem při návratu českých občanů do ČR není žádné omezení.

Zda se na přijíždějící bude vztahovat 14-denní karanténa, závisí na míře nákazy COVID-19 v zemích jejich původu - limitem je nakažení více než 16 osob na 100 000 obyvatel v posledních 14 dnech. Seznam států a koeficient nákazy, od něhož se odvíjí povinnost karantény, je aktualizován každý pátek na webu estonského ministerstva zahraničních věcí.

DŮLEŽITÉ:

Po přezkumu (18.9.) úrovně nákazy Covid-19 MUSÍ čeští občané po vstupu do Estonska v týdnu 21.-27.9. do 14-denní karantény. Od 1.9. je možné si ji zkrátit, informace výše.

Rovněž od 1.9. je zjednodušen vstup do Estonska na tzv. naléhavou rodinnou akci (narození dítěte, pohřeb, návštěva nemocné osoby): pokud byl první test uskutečněný při příjezdu do země negativní, není pohyb (při dodržení předepsaných opatření) nijak omezen.

Pro další období doporučujeme ujistit se před cestou o aktuálním stavu.

- Jaké jsou podmínky průjezdu zemí? Jak dlouho mohu v zemi pobývat? Délka pobytu v Estonsku a průjezd zemí není omezen. Podmínky vstupu do země jsou dány předchozími body.

- Mohu do země přijet za prací? Jaké jsou podmínky? ANO. Podmínky vstupu do země jsou dány předchozími body.

- Na co si mám dát pozor? (uvést případná specifika dané země, např. povinnost nošení roušek, atd.). Nošení roušek v Estonsku není povinné, estonská vláda je pouze doporučuje pro vnitřní prostory s větší koncentrací osob. Předchozí striktní pravidlo 2+2, tedy max. 2 osoby v odstupu 2m (neplatilo pro rodinu), bylo upraveno na "dodržování odstupů".

- Jaké jsou podmínky pro návrat osoby s českým občanstvím do ČR, která má ale bydliště v Estonsku? Návrat občana ČR z Estonska do ČR je bez omezení.

3. Vstup na území Estonska a tranzit přes Estonsko

Od 1. 6. 2020 otevřelo Estonsko hranice pro cestující přicházející ze zemí EU, Evropského hospodářského prostoru a Velké Británie a Severního Irska. Rozhodující pro příp. 14-denní karanténu po vstupu do Estonska je rozsah nákazy COVID-19 v zemích jejich původu - seznam států je aktualizován každý pátek na webu estonského ministerstva zahraničních věcí.

Další aktuální informace uvádí Úřad vlády Estonské republiky nebo jím zřízený speciální web k nouzovému stavu. Důležitou informační platformou je také web estonské Rady pro zdraví.

4. Dopravní spojení mezi ČR a Estonskem

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště.

5. Karanténní opatření v Estonsku (orientační informace)

Více informací v předchozích bodech; náš starší webový článek Cestování do Estonska a další nová opatření od 1.6. již není aktualizován.

6. Důležité odkazy na weby příslušných estonských institucí

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia

přílohy

Pravidla_pro_vstup_osob_na_uzemi_CR_platna_od_1_cervence... - 203 KB PDF (Acrobat dokument) 14.7.2020
https://www.mzv.cz/file/4018723/TABULKA_pravidla_pro_vstup_osob_na_uzemi_CR_platna_od_1_cervence_2020.pdf

Seznam zemí s nízkým rizikem covid od 13_07_2020 - 218 KB PDF (Acrobat dokument) 14.7.2020
https://www.mzv.cz/file/4018725/Seznam_zemi_s_nizkym_rizikem_covid_od_13_07_2020.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688