uamk.cz (ÚAMK)
Cestování  |  21.09.2020 08:41:34

Cestování do Maďarska a Slovenska nadále omezeno

Situace v souvislosti s pandemií přiměla jednotlivé země ve střední Evropě, aby přijaly strohá omezení, pokud jde o příjezd cizinců, především turistický, do svých zemí. Vzhledem k tomu, že se ČR dostalo počtem nakažených na červený seznam, omezení se českých turistů týká ve větší nebo menší míře v případě cest do všech okolních zemí – Rakouska, Německa, Maďarska a naposledy i Slovenska.

Pokud jde o Maďarsko, pak tato země od 1. 9. dočasně obnovila kontroly na vnitřních schengenských hranicích a to od 1. 9. do 1. 10. Zatím během tohoto období platí zákaz vstupu cizích občanů na území Maďarska. Kromě jiného se nevztahuje na: nákladní dopravu, vedení a zaměstnance sdružené (společné) firmy na služební cestě jde například o dceřiné či přidružené firmy ve vztahu s maďarskou společností, osoby, které věrohodně prokážou, že cestují s cílem vykonávat obchodní nebo hospodářskou činnost a další.

Platí rovněž možnost vstupu do země pro občany Česka, Slovenska a Polska, kteří si před 1. 9. rezervovali alespoň jednodenní pobyt s datem po 1. 9. a doloží to spolu s negativním testem PCR v angličtině nebo maďarštině, ne starším 5 dnů.   

Pro české občany, kteří by například jednou z tras mířili do Chorvatska, platí, že tranzit zůstává zachován. Cizinec v tranzitu přes Maďarsko musí mít platné doklady pro vstup do schengenského prostoru (platný OP nebo pas), prokázat, že se jedná o tranzit přes Maďarsko do cílové země, a musí být možný průjezd ostatními zeměmi na trase. Při vstupu do Maďarska může být provedena zdravotní kontrola a v případě příznaků nákazy nebude cestující na maďarské území vpuštěn. Při tranzitu je nutné dodržet určité podmínky – rychlý průjezd (opustit Maďarsko do 24 hodin), použít vyhrazené hraniční přechody, trasy a odpočívadla a čerpací stanice. Jejich mapku může turista dostat na hraničním přechodu, stejně jako mu policie při přechodu nalepí na čelní okno automobilu nálepku jasně označující, že danému vozidlu je povolen jen průjezd.

Ještě přísnější jsou podmínky pro průjezd Slovenskem, a to od 18. září. Konkrétně tranzit občanů členských států EU a jejich rodinných příslušníků přes území Slovenska do jiného členského státu EU nesmí být delší než 8 hodin, a to bez zastavení, s výjimkou možnosti čerpání pohonných hmot.

Pokud jde o občany přijíždějící z ČR se budou muset na Slovensku prokázat negativním testem na Covid-19 nebo se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice (http://korona.gov.sk/ehranicav) s nastoupit 5denní domácí karanténu a během ní se nechat otestovat. Další podrobnosti lze nalézt na stránce (http://www.uvzsr.sk/).

Obdobně je třeba před cestou do kterékoliv ze sousedních a dalších evropských zemí informovat se o podmínkách možnosti vjezdu nebo průjezdu. 

 

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688