Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  18.09.2020 17:52:22

Nejvíce rostlo TMR, vyklesala KB. Příští týden by mohl přinést klidnější obchodování, nečekají se významnější události

Uplynulý týden byl ve znamení středečního zasedání Fedu, zasedání dalších centrálních bank jako BoE či BoJ a pátečního převážení několika indexů včetně otoček na opčním trhu.

Fed více rozvedl svou úpravu strategie měnové politiky, čímž trhy ujistil, že téměř nulové sazby jsou zatím očekávány nejméně do roku 2023. Na druhou stranu však trhům neposkytl dodatečný stimul a odkázal na roli fiskální politiky. To bylo pro trhy mírným zklamáním a došlo k vybírání zisků nabytým před zasedáním. Ostatní centrální banky ponechaly rovněž uvolněnou měnovou politiku jako podporu svých ekonomik.

Před pátečním převážením několika indexů a otoček na opčním trhu panovala mírná nervozita a přípravy na tyto nutné kroky. Ty však jen spíše technicky a na krátko ovlivňují obchodování.

Především potvrzení dlouhodobě uvolněné měnové politiky pomohlo indexům k udržení kladných hodnot v týdenním srovnání. Konkrétně index S&P 500 přidal 0,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 0,4 % t/t. Domácí index PX vykázal pokles o 2,7 % t/t na 874 bodů především kvůli bankovním titulům, kterým neprospívají dlouhodobě nízké úrokové sazby a další nárůst případů Covid-19.

Společnosti na BCPP
Kofola zveřejnila sled relativně solidních čísel za 2Q s EBITDA 230 mil. (-24,9 % r/r) vs. oček. 203 mil. . Důvodem byl již menší než očekávaný propad na tržbách. Překvapením bylo zachování výše dividendy na 13,5 /akcie (6,1% hrubý div. výnos) a rovněž zlepšení resp. úprava výhledu na letošní rok. Management uvedl, že pro letošek nově čeká zisk EBITDA 950 – 1000 mil. po loňských 1119 mil. . Doposud očekával 900 mil. +/- 10 %. Titul zakončil týden na 223 (0,9 % t/t).

ČEZ oznámil zahájení prodeje svých polských aktiv. Investoři tak nyní mohou písemně potvrdit svůj zájem o prodávaná aktiva a následně budou vyzváni k podání nezávazné nabídky. Hlavními aktivy v Polsku jsou dvě uhelné elektrárny a větrné parky. ČEZ si v Polsku ponechá společnosti poskytující energetické služby (ESCO) a tuto oblast plánuje dále rozvíjet. V roce 2019 dosáhla celková EBITDA polských aktivit ČEZu přibližně 0,8 mld. . Prodej polských aktiv je součástí dlouhodobé strategie společnosti, kromě Polska probíhá proces prodeje aktiv také v Rumunsku, Bulharsku a Turecku. ČEZ zakončil týden na 445,5 (-0,5 % t/t).

Městský soud v Praze zamítl návrh T-Mobilu na předběžné opatření, které mohlo pozastavit probíhající aukci nových kmitočtů. Soud označil předmět o nedovolené podpoře jako nedůvodný, resp. předložené argumenty týkající se národního roamingu dle soudu neprokázaly narušení hospodářské soutěže. Operátoři se již dříve vyjádřili, že se budou proti aktuálním podmínkám aukce nových kmitočtů bránit a tak také učinili. Nicméně rychlý zamítavý postup soudu nás překvapuje. Směrem k operátorům je to jasný signál, že jejich dosavadní kroky nemusí stačit v prosazení vlastních zájmů. O2 CR zakončilo týden na 223 (2,3 % t/t).

Po největším propadu z minulého týdne se protentokrát TMR stalo nejvíce rostoucí akcií týdne s 7,6 % na 990 . Ani protentokrát na titulu nebyly žádné výrazné informace. Odhadujeme, že šlo pouze o technickou korekci předchozího propadu. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Komerční banka (-5,6 % t/t na 494,5 ). Titul byl bez jakýchkoliv zpráv. Avšak finanční tituly byly pod prodejním tlakem kvůli potvrzování velmi uvolněné měnové politiky téměř všech centrálních bank. Nízké úrokové sazby znemožňují zlepšovat úrokové marže pro bankovní domy.

Výhled na příští týden
Příští týden budou investoři ještě vstřebávat poslední zasedání centrálních bank a dorovnávat páteční převážení indexů a zvýšenou aktivitu na opčním trhu. Celkově by na programu neměly být významnější události, což by mohlo nahrávat uklidněnějšímu obchodování. Nadále budeme sledovat dění na technologických titulech, které aktuálně udávají směr celkového obchodování. Na příští týden máme neutrální výhled.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční pravidelný týdenní report o trhu práce (oček. 845 po 860 tis. nových prac. místech t/t) a páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za srpen (oček. 1,4 po 11,4 % m/m). V Německu se zaměříme na čtvrteční indexy IFO, kde se čeká mírné zlepšení ve všech kategoriích.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688