Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  18.09.2020 09:22:14

Další pokles trhů díky technologiím

Akciové trhy ve Spojených státech pokračovaly dále v poklesu, když na čele propadu opět zůstaly technologie. Na trzích pravděpodobně stále dochází k výběru zisků právě z technologických akcií, které v předchozích týdnech/měsících zaznamenávaly silný růst.

Co se týče makroekonomických dat, tak počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti se stále drží vysoko (860 tisíc oproti očekávaným 820 tisícům) a trhy nepodpořila ani data z amerického nemovitostního trhu. Pro trhy stále zůstávají hlavním tématem fiskální stimuly. Americká vládní pomoc ekonomice (v odhadované výší kolem 500 miliard dolarů) by měla přijít pravděpodobně v následujících dvou týdnech. V Kongresu zatím stále nepanuje ohledně této pomoci shoda, nicméně maloobchodní tržby již dříve v týdnu vykázaly zpomalení, a oživení americké ekonomiky bez fiskálního stimulu by tak mohlo trvat výrazně delší dobu, než se očekává.

Během včerejšího dne se již sešli hlavní představitelé aerolinií s úředníky z Bílého domu, když aerolinky stále trpí v důsledku omezení cestování. Letecká doprava je stále níže kolem 70% a další pomoc je tak nutná, pakliže by nemělo dojít k propouštění zaměstnanců (jedná se přibližně o 30 000 zaměstnanců). Delta Airlines (-1,8%) například oznámily, že již nyní zvedají objem emise dluhopisů na 9 miliard dolarů, tedy o 2,5 miliardy více než chtěly dříve.

Na trhu se objevily podrobnější informace ohledně převzetí TikToku Oraclem (- 0,4%). Americké společnosti (včetně Oraclu) by měly v nově vzniklé společnosti (TikTok Global) vlastnit 60% a většina představenstva (včetně CEO) by měla být tvořena Američany. Oracle by měl vlastnit 20% a blíže nespecifikovaný podíl by měl nakonec získat i Walmart (+0,3%), pakliže Trump přistoupí na tuto verzi převzetí. Jeho rozhodnutí je očekáváno v nejbližších dnech.

V mírném poklesu skončily i evropské trhy, když výkonnostně zaostávaly zejména banky. BoE na včerejším zasedání totiž oznámila, že se dívá blíže na možnost snížení úrokových sazeb pod nulovou hranici. V souladu s USA klesal také technologický sektor.

Marek Dongres, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688