mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.09.2020 08:33:00

Cestování do Gruzie – aktuální informace (17.9.2020)

Cestování do Gruzie – aktuální informace

09.07.2020 / 12:07 | Aktualizováno: 16.09.2020 / 08:33

V návaznosti na rozhodnutí vlády ČR ze dne 23.4.2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího vycestování z území ČR upozorňujeme občany ČR na následující změny v možnostech vycestování z ČR.

VSTUP NA ÚZEMÍ GRUZIE A TRANZIT:

Pozemní hranice jsou pro české občany stále uzavřeny. Podle oznámení Úřadu civilního letectví Gruzie ze dne 17.8.2020 nebudou pravidelné mezinárodní lety do a z Gruzie obnoveny do 31.10.2020. Výjimky tvoří lety z Mnichova (Lufthansa), Paříže (Air France) a Rigy (Air Baltic). Občanům ČR není vstup na území Gruzie povolen.

Výjimky tvoří akreditovaní diplomaté nebo řidiči mezinárodní dopravy za předpokladu absolvování povinné karantény.

Od 15.9.2020 budou muset cizinci vstupující do Gruzie předložit aktuální PCR test. Toto rozhodnutí se týká i zemí, na které dosud v rámci reciprocity nebyly uplatňovány žádné restrikce (občané Německa, Francie, Estonska, Litvy a Lotyšska).

Od 15.9. se zkracuje při vstupu do Gruzie doba povinné karantény z 14 na 8 dní. Cizinci i občané Gruzie budou moci opustit karanténní zónu 9. den, a to v případě negativního výsledku testu na COVID – 19. Další test bude muset každý jednotlivec absolvovat za dalších 72 hodin.

Občané všech zemí, přijíždějící za obchodním účelem, mohou vstoupit na území Gruzie za předpokladu absolvování PCR testu každých 72 hodin nebo podstoupení dvoutýdenní karantény (testy i karanténa na náklady cestovatele). Cestovatel je povinen vyplnit elektronický formulář, z něhož vyplývají další povinnosti (zvací dopis partnerské organizace, schválení příslušným ministerstvem apod. Příslušný formulář naleznete na https://registration.gov.ge/pub/form/7_protocol_for_arrivals_in_georgia/kcjcpx/, podmínky vstupu do země pro výše uvedený účel https://stopcov.ge/en/EntryRules

Dne 28.8.2020 byl zahájen nový státní program “Remotely from Georgia”, který umožňuje z Gruzie cizincům pracovat “na dálku”. Jedná se o pracovníky na volné noze, vlastníky firem nebo zaměstnance na plný úvazek. Občané 95 zemí včetně České republiky, budou moci požádat o účast v programu, pokud mají v úmyslu zůstat v Gruzii nejméně 180 dní. Podmínkou je příjem ve výši ekvivalentu minimálně 2000,- USD měsíčně, daňové odvody v místě a zdravotní pojištění na celou dobu pobytu. Cizinec, který chce v zemi dlouhodobě žít bude muset dále vyplnit povinný formulář žádosti dostupný na www.stopcov.ge a získat předběžné povolení požadované pro překročení státní hranice. V případě, že žádost bude posouzena pozitivně, musí cizinec absolvovat na vlastní náklady povinnou 12ti denní karanténu a následný PCR, test jehož výsledek podmíní vlastní vstup na území. Jelikož se jedná o program gruzínské vlády, veškeré dotazy směřujte na Velvyslanectví Gruzie v České republice.

Velvyslanectví Gruzie v České republice sídlí na následující adrese: Mlýnská 22/4, 160 00 Praha 6 – Bubeneč, tel: + 420 233 311 751 nebo 749, fax + 420 233 311 752, e-mail: prague.emb@mfa.gov.ge, Internetová stránka: www.czech.mfa.gov.ge.

OPATŘENÍ:

Nový školní rok na veřejných školách v Gruzii začne ve větších městech 15.9.2020 distančním způsobem. Opatření zatím platí do 30.9.2020. Divadla, kina a dětské zábavní centra otevřou 1. listopadu. Maximální doba přítomnosti diváků v divadle bude 3 hodiny, diváci budou muset mít roušky a mezi diváky zůstane vždy jedno místo volné.

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Aktuální informace v zemi naleznete na webových stránkách Vlády , stránkách Ministerstva zdravotnictví, stránkách Národního centra pro kontrolu nemocí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688