mdcr.cz (MD ČR)
Cestování  |  16.09.2020 15:00:41

Slovensko, Švýcarsko a některé další země zavádí zpřísněná opatření pro vstup českých občanů

Slovensko, Švýcarsko a některé další země zavádí zpřísněná opatření pro vstup českých občanů
16. 9. 2020Média a tiskové zprávy

(Aktualizováno 17. 9.) Slovensko, Švýcarsko a některé další evropské země reagují na zvyšující se počet případů nákazy koronaviru v České republice a zavádí opatření při vstupu na jejich území. Švýcaři nařídili pro Čechy povinnou karanténu, Slováci od pátku 18. 9. zařadí ČR do rizikových zemí. Při vstupu na Slovensko tak bude vyžadován test nebo domácí izolace. Výjimku mají řidiči nákladní dopravy, letecký, železniční nebo lodní personál. Ostatní státy zavedly karanténu nebo jiné omezení pouze pro občany vybraných českých regionů, například Prahy. Podrobnosti o jednotlivých zemích naleznete dále v článku.

Slovensko, Švýcarsko a některé další země zavádí zpřísněná opatření pro vstup českých občanů

Slovensko

Slovensko od pátku 18. září zařadí Českou republiku mezi tzv. rizikové země. Od tohoto data bude vstup na Slovensko podmíněn testem na koronavirus ne starším než 72 hodin. Pokud člověk test nebude mít bude muset nastopit do pětidenní karantény a nechat se otestovat během této doby. Pokud bude člověk v domácí izolaci musí se registrovat na stránkách http://korona.gov.sk/ehranica.

Výjimku z testů, registrace i izolace mají řidiči nákladní dopravy, letecký, železniční a lodní personál. Hranice zůstávají otevřené, chystají se namátkové vnitrostátní kontroly. Řidiči a posádky musí mít vyplněný formulář Evropské komise, že pracují v mezinárodní dopravě. Formulář je ke stažení na konci článku v přílohách - poslední stránka PDF je samotné potvrzení.

Doporučujeme sledovat informace ohledně Slovenska na stránkách českého Ministerstva zahraničních věcí.



Švýcarsko

Češi přijíždějící do Švýcarska musí nastoupit od pondělí 14. října povinnou 10 denní karanténu a kontaktovat místní úřady. Výjimku z karantény mají například řidiči mezinárodní nákladní dopravy nebo lidé pracující ve zdravotnictví apod.

Cestující musí po překročení hranic neprodleně dojet do místa bydliště či přechodného ubytování a tam strávit následujících 10 dnů. Do dvou dnů musí kontaktovat lokální úřady. V případě autobusových zájezdů cestující hromadně vyplní formuláře, společnost je vybere a zašle na emailovou adresu švýcarského Spolkového úřadu pro zdravotnictvíCH.focalpoint@bag.admin.ch. Případně musí mít cestující kdykoliv k dispozici tento formulář ke kontrole. Formulář je k dispozici ke stažení na konci tohoto článku.

Karanténu je nutné dodržet i při negativním testu na koronavrius. Při porušení výše zmíněných podmínek hrozí pokuta ve výši 10 000 švýcarských franků.

Nadále je možné tranzitovat přes švýcarská letiště, přejíždět přes zemi z dovolené do ČR nebo tranzitovat autobusy a vlaky. Podmínkou je nezdržet se ve Švýcarsku více než 24 hodin.

Pro více informací doporučujeme sledovat stránku Ministerstva zahraničních věcí o Švýcarsku.

Německo

Omezení cestování do Německa se týká pouze občanů s trvalým pobytem v Praze a ve Středočeském kraji. Ti při cestě do Německa musí mít u sebe negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Pokud ho nemají, musí nastoupit do karantény a do 72 hodin podstoupit test. Hranice uzavřené nejsou, ale probíhají namátkové vnitrostátní kontroly.

Nizozemsko

Zde platí od úterý 15. září omezení taktéž pro obyvatele Prahy. Ti musí po příjezdu nastoupit 10 denní karanténu. Opatření se nevztahuje na tranzit přes Nizozemí a na případy, kdy cestující neopustí letištní halu. Nákladní mezinárodní doprava je povolena.

Kypr

Ostrovní stát také od 18. září řadí Českou republiku mezi rizikové země. Lidé, kteří pobývali uplynulých 14 dní v ČR, na Kypr od pátku 18. 9. nesmí. Týká se všech občanů ČR.

Informace budeme dále aktualizovat.

Více informací lze nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Foto: ČT24 Ondřej Hájek


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688