Research (Česká spořitelna)
Investice  |  17.09.2020 10:03:29

Nidetzký (ČNB): Hypoteční boom není problém. Pojišťovny by mohly obnovit dividendy dříve


Za týden proběhne jednání bankovní rady ČNB na téma nastavení měnové politiky. Z pravidla komunikační karantény týden před jednáním tudíž plynulo, že včera byl poslední den pro svobodné vyjadřování členů rady. Využil toho viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký (a už v pondělí Vojtěch Benda, jak bylo zmíněno v úterním Ranním restartu, a v úterý Oldřich Dědek).

Nidetzký v první části rozhovoru pro agenturu Bloomberg prohlásil, že makroekonomická situace nenutí ČNB dál uvolňovat její měnověpolitické nástroje a že by ČNB měla přinejmenším rok nechat sazby na nynější úrovni (repo sazba 0,25 %) a poté zvážit první zvýšení.

Trochu odchylně od hlasů, které se zdají v médiích převažovat, pochválil českou vládu za to, že nasazení různých nástrojů podpory ekonomiky bylo „rychlé, odvážné a koordinované“ (můj překlad z AJ originálu). Podle jeho názoru se aktuální prognóza ČNB (publikovaná počátkem srpna) ve světle zrychlujícího se šíření covid-19 stává poněkud optimistická.

Ohledně programu Antivirus prohlásil, že řada v něm zapojených osob jsou lidé de facto už nezaměstnaníprotože jejich místa zmizí, jakmile budou ukončeny mzdové dotace a další vládní opatření. (Tady bych panu viceguvernérovi dost oponoval – viz úterní Ranní restart, kde jsem vysvětloval, že zapojení do programu Antivirus dává smysl jen u těch pracovních pozic, u kterých daný
zaměstnavatel vidí perspektivu pokračování).

V druhé části rozhovoru pan viceguvernér sdělil, že nynější negativní stanovisko ČNB k výplatě dividend českými bankami jejich vlastníkům bude možné přehodnotit až po skončení vládních opatření, tj. snad zkraje příštího rokuPodle Nidetzkého však půjde o rozhodování pro každou banku zvlášť v závislosti na jejím kapitálovém vybavení (pojišťovnám prý ČNB možná povolí výplatu dividend dřív, protože pojišťovací sektor se zdá být covidem zasažen méně).

Ohledně přetrvávajících vysokých objemů nově poskytovaných hypoték Nidetzký prozradil, že ČNB tímto vývojem není příliš znepokojena a že rozhodně neuvažuje o zpřísnění regulace poskytování hypoték; hypotéky jsou totiž poskytovány při dodržení přísných schvalovacích kritérií. Návazně nadhodil hypotézu, že zmíněné vysoké objemy jsou taženy poptávkou spíše bohatých klientů, z nichž mnozí kupují nemovitosti jako investici, a nově dokončenými poměrně drahými domy ve velkých českých městech.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688