Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  17.09.2020 09:08:58

Proč dramaticky zdražují jablka či hrušky? Faktorů je hned několik


V uplynulých dvou týdnech činila průměrná výkupní cena letních odrůd jablek 19 za kilogram. V případě hrušek to bylo 21,20 za kilogram. Meziročně tak letní odrůdy jablek zdražují o 54,5 procenta, zatímco hrušky jsou draží o 30 procent.

Maloobchodní ceny se vyvíjely tak, jak je uvedeno v tabulce níže. Jablka meziročně zdražují o více než 66 procent, hrušky o 59 procent.

Růst cen jablek a hrušek je způsoben několika faktory.

Ovoci svědčilo suché a teplé počasí roku 2018, které bylo naopak katastrofální třeba pro pěstitele brambor. Cena jablek a hrušek se tak snížila kvůli jejich značným zásobám. Letošní počasí, kdy nejprve nastala sucha první půle jara a následně poměrně deštivé a chladné jarní a letní měsíce, přeje ovoci méně než roky 2018 nebo i 2019. Zásoby se tedy letos ztenčují, což znatelně přispívá k růstu cen ovoce. Naopak se pro změnu radují třeba zmínění pěstitelé brambor, jejichž úroda je letos dobrá. Cena brambor se tak meziročně propadá o zhruba 25 procent.

Ceny ovoce obecně vyhání nahoru také koronavirus, který zhoršil propustnost hranic a omezil konkurenci mezi evropskými ovocnáři. V jižních zemích typu Itálie nebo Španělska měli zase problém se zajištěním sezónních pracovních sil z levnějších částí světa typu severní Afriky nebo Balkánu. Tito pracovníci běžně dojíždějí do Itálie či Španělska na brigády česání ovoce, letos však ze zdravotních důvodů přijet nemohli nebo jen v omezené míře. Sklizeň se tak ve Španělsku či v Itálii prodražila. Podobně vzrostla cena vývozu ovoce do zemí typu ČR, opět kvůli hůře propustným hranicím a protipandemickým opatřením.

Koronavirus navíc vyvolal u podstatné části tuzemské veřejnosti naléhavý pocit nutnosti zdravější životosprávy, s vyšším přísunem vitamínu v přirozené podobě, což poptávce po ovoci pochopitelně též nahrálo. Na této vlně se svezli o obchodníci, kteří tak mohli dále navýšit své marže. Tento faktor ale nelze přeceňovat, neboť u zeleniny, jež je podle odborníků zdraví ještě prospěšnější než ovoce, cenový nárůst nepozorujeme.

V Česku navíc v posledních šesti letech lidem citelně rostly reálné mzdy, a to pochopitelně i ovocnářům, sadařům a dalším pracovníkům v zemědělství. V dražší ceně ovoce se kromě vyšších mezd odráží ještě také růst cen energií, v čele s elektřinou, který je stále patrný v posledních letech a měsících a ještě stále i dnes.   

Žádný strom ale neroste do nebes, ani ceny jablek a hrušek ne. Lze předpokládat, že až odezní současná kumulace prorůstových faktorů, cena jak jablek, tak hrušek zase poklesne k běžnějším úrovním.

 

Maloobchodní ceny (v )

IX.19

IX.20

Meziroční změna (v %)
Jablka (1 kg)

29,80

49,60

66,4

Hrušky (1 kg)

34,70

55,20

59,1

Zdroj: Zdroj: ČSÚ, Trinity Bank


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste