mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  16.09.2020 14:32:45

Plzeňský výrobce Doosan Škoda Power poprvé dodává turbínu do USA

Odborníci plzeňské společnosti Doosan Škoda Power chystají instalaci parní turbíny pro nově budovanou paroplynovou elektrárnuamerickém městě Lansing. Jedná se o historicky první projekt plzeňské firmy realizovaný na území USA.

Ilustrační foto: Shutterstock

I přes velmi nepříznivou pandemickou situaci ve Spojených státech a řadu bariér souvisejících s cestováním mezi Evropu a USA zamíří plzeňští strojaři do státu Michigan, aby zajistili bezproblémovou instalaci.

Turbíny společnosti Doosan Škoda Power, která má více než stoletou tradici výroby parních turbín, si z plzeňského závodu našly cestu do elektráren a dalších provozů po celém světě. Zákazníci v USA dosud upřednostňovali tamní dlouhodobě zavedené dodavatele. Společnost Lansing Board of Water & Light (BWL) se však rozhodla pro turbínu z Plzně již v roce 2018.

POSTUPNÝ ODCHOD OD UHLÍ

Nová výstavba je součástí plánu BWL na postupný odklon od spalování uhlí a jeho kompletní náhradu do roku 2025. Parní turbína DST-S10 o výkonu 80 MW bude součástí nové paroplynové elektrárny o celkovém výkonu 250 MW, která vyroste na místě dosluhující uhelné elektrárny Erickson ve městě Lansing.

Úspěch v náročném tendru potvrzuje špičkovou kvalitu našich výrobků na světové úrovni. Vysoká účinnost a provozní flexibilita dodané turbíny výrazně přispěje k celkovému snížení emisí v této oblasti a zajistí spolehlivou dodávku elektřiny stotisícovému městu Lansing a jeho okolí,“ uvedl Václav Černý, vedoucí odboru Obchod pro region Amerika ve společnosti Doosan Škoda Power.

DALŠÍ ZAKÁZKA NA DODÁVKU DÍLŮ A SERVIS

Ve stejné době společnost Doosan Škoda Power získala další zakázku na dodávku dílů a zajištění servisu v největší americké paroplynové elektrárně Midland Cogeneration Venture (MCV), která se nachází také ve státě Michigan. Doosan plánuje dodat čtyři nové rotory a další kompletně opraví. Elektrárna MCV vznikla přestavbou nedokončené jaderné elektrárny. Namísto reaktorů byla osazena 12 plynovými turbínami o výkonu 97 MW. Ty zajišťují dodávku páry pro instalovanou parní turbínu 435 MW. Všechny turbíny mohou nepřetržitě vyrábět 1633 MW elektřiny.

Postupný odklon USA od jaderných elektráren starších generací otevírá plzeňské společnosti cestu i k dalším obdobným zakázkám na americkém trhu. Indikátorem rychlosti odklonu USA od stávajících atomových reaktorů může být především další vývoj ve státě Illinois, jenž generuje více než osminu veškeré americké energiejádra. Výhledově zde plánují předčasně zavřít celkem čtyři jaderné elektrárny, Byron, Dresden, a později elektrárny LaSalle i Braidwood.

Tomáš Trnka, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Chicagu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688