Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  16.09.2020 13:45:05

Fincentrum Hypoindex srpen 2020: Rekordní rok na dosah

Zájem o hypotéky byl v srpnu opět rekordní. S objemem poskytnutých hypoték ve výši 19,173 miliard korun se letošní srpen stal nejúspěšnějším osmým měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Pokles průměrné úrokové sazby hypoték dál brzdí.

 „Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesá již pátý měsíc v řadě. Zatímco v květnu a červnu klesala průměrná sazba ještě o devět bazických bodů, v srpnu poklesla již jen o čtyři bazické body na 2,11 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 Fincentrum Hypoindex za srpen 2020
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Nejúspěšnější srpen v historii

Banky poskytly v srpnu 6 868 hypoték za 19,173 miliard korun. Přestože ve srovnání s červencem poklesl objem poskytnutých hypoték téměř o 2,5 miliardy korun, stal se letošní srpen nejsilnějším osmým měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. 

Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na nové historické maximum. Oproti červenci se zvýšila o 46 396 korun a dosáhla 2 791 673 korun. Po červencovém mírném poklesu přišel opět růst. Potvrzuje se tak, že růst cen nemovitostí stále nepolevuje. 

„Přestože celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů oproti předchozím měsícům klesl, tak z meziročního pohledu se jedná o výsledek, který svou hodnotou 19,17 miliard korun určuje, že letošní srpen se stal nejúspěšnějším osmým měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Jedním z faktorů, který má na tato čísla vliv je nadále zvyšující se hodnota nemovitostí, čemuž odpovídá i (po měsíční pauze) opět rekordní průměrná výše úvěru a to 2 791 673 korun. A tak jedinou klesající hodnotou je průměrná sazba hypoték, kdy po pěti klesajících měsících se „prozatím“ zastavila na hodnotě 2,11 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. 

Hranice 200 miliard na dosah 

Objem poskytnutých hypoték za prvních osm měsíců letošního roku již překročil 150 miliard korun. Překonání hranice 200 miliard korun tak mají hypoteční banky na dosah. Do konce roku jim stačí poskytnout hypotéky za 12,5 miliardy korun měsíčně. Nižší objemy sjednaly banky naposledy v lednu a únoru 2019. 

„Pokud by hypoteční banky udržely objemy poskytnutých hypoték na úrovni letních měsíců, mohly by i atakovat rekordy z let 2016 a 2017, kdy sjednaly hypotéky za více než 225 miliard korun,“ řekl Jiří Sýkora z Fincentrum & Swiss Life Select. 

Banky pokračují ve slevách 

Od ledna 2019, kdy se průměrná sazba hypoték vyšplhala na tři procenta z historických minim z konce roku 2016, se průměrná sazba již propadla o 0,89 procentního bodu. Kontinuální pokles průměrné sazby od začátku loňského roku narušilo pouze první čtvrtletí letošního roku, kdy průměrná sazba během tří měsíců vzrostla o 0,1 procentního bodu. 

„Cena peněz na finančním trhu ale postupně roste a prostor pro další zlevňování hypoték se uzavírá. Banky navíc v nejistotě vyhlíží konec moratoria, které může znamenat nárůst počtu klientů, kteří nebudou schopni splácet hypotéky,“ řekl Jiří Sýkora z Fincentrum & Swiss Life Select. V srpnu se přesto odhodlala snížit hypoteční sazby Sberbank a na začátku září se k ní připojila i Moneta Money Bank a UniCredit Bank. 

Moneta snížila sazby hypoték na 1,99 procenta, při využití vlastních úspor je pak možné získat hypotéku se sazbou od 1,64 procenta. UniCredit Bank opět zavedla tříletou fixaci se sazbou od 1,59 procenta a u delších fixací snížila s platností od 10. září sazby o 0,1 procentního bodu. Pětileté fixace tak u UniCredit Bank začínají na 1,69 procentech, sedmileté na 1,89 procentech a desetileté na 2,09 procentech. 

„Vzhledem k rostoucí ceně zdrojů není pravděpodobné, že by sazby na podzim výrazněji klesaly. Konkurenční boj může přesto přimět některé banky k dílčímu snížení hypotečních sazeb. Plošnému zlevňování hypotéky již ale zřejmě odzvonilo,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Tabulka č. 1: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex za srpen 2020


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.









Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688