Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  16.09.2020 11:08:57

Nidetzký (ČNB): Současná inflační epizoda je jen dočasná a ekonomice prospěje


Centrální banky po celém světě rozšiřují svou pomoc ekonomikám zasaženým pandemií koronaviru. Čeští tvůrci politik ale mohou v klidu sedět a nechat inflaci dělat svou práci.

Po letošním snížování úrokových sazeb v Evropské unii je uvolňování ze strany české centrální banky pravděpodobně u konce, řekl v pondělním v rozhovoru viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. Hlavní sazba by tak měla zůstat na 0,25 % po dobu nejméně jednoho roku, než se začne uvažovat o jejím zvýšení, dodal s tím, že růst cen podpoří zotavení z recese vyvolané virem.

Zatímco nárůst případů koronaviru zhoršuje vyhlídky pro českou ekonomiku, která je závislá na exportu. Vládě se zatím daří držet nízkou nezaměstnanost a prozatím podporuje výdaje domácností. To je jeden z důvodů, proč inflace nyní převyšuje toleranční rozmezí stanovené centrální bankou. Ta dále signalizovala, že dalším krokem bude pravděpodobně navýšení sazeb.

"Současná inflační epizoda je jen dočasná a ekonomice prospěje tím, že podpoří spotřebu, investice a růst hrubého domácího produktu v době, kdy je to nejvíce potřeba," uvedl Nidetzký. "Rovněž nás staví do pohodlné pozice, kdy na rozdíl od eurozóny nepozorujeme žádné deflační tlaky a nemusíme implementovat žádné nekonvenční nástroje měnové politiky."

Tento padesátiletý ekonom si chválil kombinaci fiskální a měnové politiky. Stejně jako v mnoha zemích po celé Evropě i vláda premiéra Andreje Babiše dotovala platy a nájemné komerčních prostor, vyplácela zvláštní bonusy zdravotníkům a poskytla záruky na levné podnikatelské půjčky.

"Zavedení bylo rychlé, odvážné a koordinované," doplnil Nidetzký. "Vláda nyní čelí velké výzvě, protože po jejích počátečních rychlých stabilizačních opatřeních musí následovat cílenější podněty."

Navzdory rekordnímu dennímu nárůstu nových infekcí v tomto měsíci se Babiš zavázal, že už nepřistoupí k druhé plošné karanténě. Rostoucí nejistota přesto přiměla investory na peněžním trhu, aby snížili své sázky na to, že centrální banka začne ve druhé polovině příštího roku sazby zvyšovat.

Čím dál rychlejší šíření Covid-19 ale vede k tomu, že prognóza centrální banky, která rovněž počítá se zpřísněním politiky po polovině roku 2021, vypadá podle Nidetzkého „spíše optimisticky“. Sám očekává, že se inflace po ukončení současných záchranných programů zpomalí.

"Mnoho dočasně propuštěných pracovníků je nyní de facto nezaměstnaných - jejich pracovní místa zmizí, jakmile skončí podpora mezd spolu s dalšími vládními opatřeními," uvedl Nidetzký. "Věřím, že jedním ze způsobů, jak může centrální banka alespoň zmírnit vysokou míru nejistoty, je držet úrokové sazby stabilní."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688