Mgr. Jaroslava Šindelářová (Geis CZ s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  16.09.2020 10:54:31

Loajalita zaměstnanců roste

Jestliže v předchozích letech platilo, že změnit práci a vyjednat pro sebe výhodné podmínky bylo díky mizivé míře nezaměstnanosti relativně snadné, situace na trhu práce se v souvislosti s pandemií koronaviru mění. A to i mimo obory nejvíce postižené nouzovým stavem. Změnil se také vztah zaměstnanců k současnému zaměstnavateli.

V segmentu logistiky se aktuálně zlepšila dostupnost zájemců o některé pozice a zvýšil se zájem o méně kvalifikovanou práci. Podle Jaroslavy Šindelářové, HR manažerky společnosti Geis CZ, se větší změny na trhu práce projeví se zpožděním, nejspíše se začátkem podzimu a zcela určitě pak s příchodem roku 2021.

Jaroslava Šindelářová, HR manažerka společnosti Geis CZ

Zatím to vypadá, že oproti kritické situaci před pandemií přibylo zájemců o pozice typu řidič, což má souvislost s koronavirem, protože řada dopravců byla navázána na automotive, a během omezení nebo uzavření provozů přišla o zakázky. Zvýšil se také zájem o méně kvalifikovanou práci, například o pozice typu skladník,“ uvádí Šindelářová, podle níž se trh práce v horizontu měsíců zaplní lidmi, kteří mají co nabídnout, a přesto nedobrovolně přišli o práci. Tím se zvýší konkurence.

 

 

Ačkoliv by se zdálo, že situace na trhu práce je nyní pro zaměstnavatele příznivá, ovlivňuje ji změna chování zaměstnanců i zájemců o práci. V souvislosti s dopady pandemie koronaviru a nejistou ekonomickou situací si lidé nyní více váží relativní jistoty stávajícího zaměstnání a dobrých zaměstnavatelů. Podle Jiřího Halbrštáta, manažera náboru a marketingu ManpowerGroup, je naopak aktuální situace na trhu práce velice nepřehledná pro zaměstnance, a především pro zaměstnavatele. „V důsledku vládní podpory na zachování zaměstnanosti, strachu lidí měnit zaměstnání a omezení mezinárodního náboru trh práce prakticky zamrzl. Pro zaměstnavatele je nyní ještě náročnější nalézt nové zaměstnance než v období konjunktury, a to především ve výrobním sektoru. Na druhou stranu se snižuje fluktuace zaměstnanců a féroví zaměstnavatelé mohou počítat se stabilnějšími týmy. Právě ohleduplný přístup firmy k zaměstnancům během pandemie pomohl získat loajalitu zaměstnanců více než o něco vyšší mzda u jiné firmy. Sociální odpovědnost a jistota do budoucnosti je jeden z nejdůležitějších benefitů,“ uvádí Halbrštát.

 

 

Ti, kteří o práci přišli v důsledku pandemie, nebo se snaží najít novou práci z jiného důvodu, upřednostňují stabilitu a výhled dlouhodobého zaměstnání. Více také hledí na reputaci firem, kde se uchází o práci. „Pokud hodnotíme celkové počty uchazečů v rámci České republiky, víme, že oproti jiným společnostem nemáme problém se zájemci o zaměstnání,“ uvádí v souvislosti s tím, že společnost Geis CZ má na trhu pověst dobrého zaměstnavatele, Jaroslava Šindelářová. Připouští, že některé lokality jsou pro Geis CZ problematičtější. „Není to kvůli nezájmu uchazečů o práci u nás, ale spíše o našich požadavcích na kvalifikaci a praxi. Decentrální charakter naší společnosti neumožňuje zaškolení velkého počtu lidí, kteří s podobným typem práce nemají žádnou zkušenost, a ještě problematičtější je to s výchovou vlastních řidičů. Získání oprávnění trvá i několik měsíců, což je pro nás neúměrně dlouhá doba, takže pokud se někdo uchází o pozici řidiče, určitě řidičský průkaz požadujeme,“ vysvětluje Šindelářová. Naproti tomu ale firma podporuje další rozvoj svých lidí. „ Snažíme se totiž si své odborníky vychovat a umožnit jim profesní růst. Investujeme průběžně do vzdělávání zaměstnanců a možnost kariérního postupu je jednou z motivací k jejich aktivnímu přístupu. Kariérní růst v rámci oddělení nebo dokonce podniku není u nás ojedinělým jevem. Jedním z příkladů je kolega, který začínal na pozici dispečera a nyní pracuje jako ředitel jedné z našich největších poboček, nebo manipulační dělník, který se přes vedoucího směny propracoval na pozici vedoucího dispečera,“ doplňuje Šindelářová.

Mgr. Jaroslava Šindelářová

Po zakončení studia na ZČU působila krátce v oblasti obchodu. Již po třech letech zamířila do personalistiky. Mimo jiné pracovala na pozici Branch managera plzeňské pobočky agentury Start people, jako personalistka plzeňské pobočky Makro, HR generalisty firmy Stock – Plzeň Božkov a od roku 2015 působí ve skupině Geis, aktuálně na pozici HR manažerky.




Geis CZ s.r.o.

Skupina Geis má hlavní sídlo v německém Bad Neustadtu. Její historie sahá do roku 1945, kdy Hans Geis založil dopravní společnost. Během své existence se rozvinula v globálního poskytovatele komplexních logistických služeb. Na českém trhu působí velmi úspěšně již od roku 1991 a patří zde mezi přední firmy ve svém oboru. Zajišťuje kusové, paletové a celovozové přepravy, letecké a námořní přepravy, kontraktní logistiku včetně vývoje a výroby obalů, od jednoduchého skladování až po sofistikované logistické projekty.

Do skupiny Geis v České republice patří firmy Geis CZ, Geis CZ Air+Sea, Geis Solution CZ a Spedition Feico.

Více na www.geis.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688