Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  16.09.2020 09:56:23

Kofola zveřejnila 2Q20 výsledky: Výhled na horní hranici


Kofola zveřejnila EBITDA zisk 230 mil. (-25% r/r), upravený o jednorázové položky ve výši 84 mil. (odpisy v síti UGO, restrukturalizační náklady), což bylo 15% nad konsenzem složeným společností. Tržby byly 1,46 mld. (-16% r/r) a byly v souladu s konsenzem (6% níže oproti našim odhadům). Tržby z HoReCa segmentu byly nižší o 48% r/r, zatímco maloobchodní tržby vzrostly o 12% r/r a to zejména díky akvizici Ondrášovky. Oba segmenty skončily mírně pod našimi odhady. Výsledky byly podpořeny výraznější úsporou SG&A nákladů než jsme čekali a také vládní podporou v době pandemie ve výši 15 mil. . Výsledkům pomohla také nižší cena PET lahví (-28% v 6M20). EBITDA marže v Česku a Slovensku tak byla víceméně stabilní a mírně se snížila pouze v Adriatickém regionu. Nejvíce trpěl Fresh and Herbs segment kvůli zavřeným obchodním centrům, nicméně prodeje čajů byly silné. Upravený čistý zisk skončil mírně v černých číslech (+9 mil. ), což bylo v souladu s odhady.

Poměr čistý dluh/EBITDA vzrostl na 3,8x z předchozích 2,4x kvůli akvizici Ondrášovky a negativnímu vlivu koronaviru na EBITDA zisk. Poměr upravený o minulý EBITDA zisk Ondrášovky by dosáhl 3,5x, což by splnilo i bankovní závazky Kofoly a zadlužení tak bylo víceméně dle odhadů.

Kofola poskytla výhled na upravený EBITDA zisk v rozmezí 950 mil. – 1 mld. (-10% r/r), což je na horní hranici dříve poskytnutého výhledu (0,8 – 1 mld. ).

CEO a majoritní vlastník Samaras řekl, že představenstvo navrhne dividendu ve výši 13,5 na akcii (6,1% dividendový výnos). Kofola využila v Česku moratorium na úvěry do 31. října 2020, když do tohoto data jsou veškerá rozhodnutí ohledně dividendy zakázána. Kofola tak očekává, že uspořádá valnou hromadu v listopadu letošního roku.

Kofola zveřejnila mnohem lepší marže, než jsme očekávali zejména díky rychle klesající ceně PET lahví a částečně díky úsporám v personálních a marketingových výdajích. Maloobchodní tržby byly mírně pod našimi odhady (pravděpodobně kvůli deštivému červnu) zatímco pokles tržeb v HoReCa segmentu bylo těžké odhadnout (nakonec pod našimi odhady). Výhled na horní hranici dříve poskytnutého rozmezí ukazuje k relativně dobrým tržbám ve 3Q20. Zvýšený výhled a oznámená výše dividendy budou pro titul dnes pravděpodobně pozitivním impulzem, nicméně my bychom raději viděli nižší dividendu kvůli vyššímu zadlužení Kofoly. Celkově bychom ale výsledky považovali za mírně pozitivní.

Petr Bártek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688