Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2020 17:15:00

Nikola reaguje na obvinění Hindenburgu, mnohé z nich jen potvrdila

Nikola minulý týden zcela popřela zprávu, podle které podváděla investory. Tento výrobce elektrických nákladních vozů tvrdí, že zveřejněné údaje nejsou pravdivé a že zkreslují skutečnost.

Hindenburg Research, který má na Nikole krátké pozice a jehož zpráva minulý týden způsobila pád akcií Nikoly, údajně učinil nepravdivá a zavádějící prohlášení. Jejich cílem bylo manipulovat s trhem, uvedla v pondělí Nikola.

Nikola se staví proti tvrzením společnosti Hindenburg, že údajně přecenila možnosti svých prvních zkušebních nákladních vozidel. Podle ní Hindenburg vytrhl z kontextu komentáře zaměstnance jejího dodavatele a investora Robert Bosch. Zpráva podle ní rovněž podcenila její schopnost vyrábět vodíkové baterie pro nákladní vozidla.

Některé z odpovědí na tvrzení společnosti Hindenburg, která měla profitovat z pádu akcií Nikoly, jsou spíše protiargumenty, než že by šlo o vyvrácení. Hindenburg například kritizuje tuto společnost za to, že tvrdila, že pracuje na vlastních střídačích. Ale nedávno zveřejněné video ukazuje, že používá součástku jiné společnosti, kterou jen přelepila páskou tak, aby zakryla štítek s popisem produktu.

Nikola potvrdila, že v prototypových vozidlech skutečně používá komponenty třetích stran, ale že ve výrobních verzích mohou být vyměněny za její vlastní díly. A dodala, že na vlastních střídačích pracuje.

Zakladatel Hindenburgu, Nathan Anderson, v pondělí řekl, že odpověď Nikoly adekvátně neřeší otázky, které vyvolala. "V několika oblastech, kde společnost odpověděla, do značné míry potvrdila naše zjištění nebo prostě vyvolala nové nezodpovězené otázky,“ uvedl v e-mailu a slíbil, že dodá podrobnější reakci.

Někteří analytici zprávu bagatelizovali a označili strategii outsourcingu klíčových technologií Nikoly za silnou stránkou, a ne za slabinu. "Rychlost, flexibilita a schopnost rychle měnit kurz podle vývoje okolností na rychle se rozvíjejícím trhu jsou základními a žádoucími atributy hybatele," uvedl v pondělním komentáři Paul Coster, analytik JPMorgan s doporučením nadvážit akcie. Ať už Nikola v minulosti řekla cokoli, jde jen o výhled do roku 2023, uvedl v poznámce pro klienty Dan Ives, analytik u Wedbush Securtities s doporučením „neutral“.

Hindenburg první návěs společnosti Nikola One kritizoval a nazval jej „nereálným nákladním vozem“, protože neměl klíčové komponenty. To potvrdilo článek Bloombergu z června o tom, že společnost přeceňovala své schopnosti, a to navzdory prohlášení předsedy a zakladatele společnosti Trevora Miltona z roku 2016, že nákladní vůz „plně funguje“.

Nikola uvedla, že se nakonec rozhodla neinvestovat prostředky potřebné k tomu, aby nákladní vůz mohl „jezdit na vlastní pohon“, přestože byl navržen pro pohon vlastní silou. "Nikola One byl neuvěřitelně úspěšný důkaz koncepce," dodala.

Tento startup také zpochybnil, že propagační video raného prototypu Nikoly z roku 2018 je zavádějící. Hindenburg uvedl, že nákladní vůz „byl prostě natočen, jak se valí z velkého kopce“. Nikola následně v pondělí reagovala, že nikdy netvrdila, že nákladní vůz jel na vlastní pohon. V příspěvcích na sociálních médiích a v jiné komunikaci psala, že vozidlo je „v pohybu“.

Nikola se nereagovala na tvrzení o nezávazné objednávce na její vozy na elektrický pohon zadané v roce 2016 společností US Xpress Enterprises. Hindenburg uvedl, že US Xpress měla k poslední čtvrtletní zprávě hotovost pouze 1,3 milionu dolarů a očekávání, že by za nákladní vozy vůbec mohla zaplatit, byla „nereálná“. Hindenburg citoval komentář společnosti Cowen & Co., který spojuje objednávku amerického Xpressu s dubnovým výrokem Nikoly, že jeden vlastník americké flotily představuje více než třetinu rezervací na její kamiony. Celkové rezervace Nikoly mají podle ní hodnotu přibližně 10 miliard dolarů v tržbách. Zástupci společností Nikola a US Xpress stav objednávky nekomentovali.

Zdroj: Bloomberg; Foto: Nikola

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688