Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  14.09.2020 14:43:31

Podezřelé vládní nominace do výboru EU: Premiér si tam dosazuje svoje lidi, kompetence neřeší, varují Piráti a žádají Babiše o vysvětlení


Vláda schválila nominace nových českých zástupců do Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV). Piráti ale upozorňují, že kabinet při výběru ignoroval doporučení expertů a prosadil si svoje kandidáty. „Dvě nominace provázejí velké pochybnosti vzhledem k tomu, že navržení jedinci nemají dostatek kompetencí, popřípadě jsou napojení na premiéra Andreje Babiše. EHSV je přitom důležitý poradní orgán EU, ve kterém se reprezentanti zaměstnanců, zaměstnavatelů a neziskového sektoru vyjadřují k unijní legislativě – je proto zásadní v něm mít za tuzemsko skutečné odborníky,“ říká k tomu pirátský poslanec František Kopřiva, který působí jako místopředseda Výboru pro evropské záležitosti

Dosavadní zástupci českých neziskových organizací mají být rozhodnutím vlády nahrazeni poradcem premiéra Jaroslavem Ungermanem a bývalou ředitelkou Agrární komory Jarmilou Doubravskou. Ani jeden z vládních nominantů přitom nepůsobí v neziskovém sektoru a Ungerman je navíc úzce navázán na předsedu vlády.

„Obě jména vláda schválila navzdory doporučení Rady vlády pro neziskové organizace, která tyto kandidáty podpořila pouze třemi, respektive jedním hlasem, zatímco dosavadní zástupci v EHSV, Pavel Trantina a Roman Haken, měli po osmnácti hlasech. Proti nominaci se v dopise adresovaném vládě ohradili i zástupci několika neziskových organizací. Vláda úplně ignorovala doporučení jak svého poradního orgánu, tak i zástupců samotných neziskovek, a nominovala si svoje lidi, což považujeme za nepřípustné,“ upozorňuje Kopřiva. 

Poslanec se proto obrátil na předsedu vlády, aby vysvětlil, jak probíhal proces výběru zástupců do EHSV, proč vláda ignorovala doporučení Rady vlády i neziskových organizací, jaké kompetence mají navržení nominanti a jak vláda vyřeší případný střet zájmů. Pokud budou pochybnosti kolem těchto dvou jmen pokračovat, budou Piráti požadovat odvolání těchto zástupců a opakování nominačního procesu. 


Karolína Sadílková

PR Managerka České pirátské strany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688