msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  14.09.2020 00:00:00

Nemocnice ve Frýdku-Místku významně rozšiřuje a zkvalitňuje péči o pacienty - Moravskoslezský

Beskydské centrum duševního zdraví vzniklo v návaznosti na proces reformy psychiatrické péče, jejímž cílem je zvyšování kvality života osob s duševním onemocněním. Centrum funguje na základě spolupráce Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o. a Charity Frýdek-Místek. Od září má nemocnice taky v provozu dva zcela nové přístroje. Jedná se o přístroj SPECT/CT, který bude sloužit na oddělení nukleární medicíny, a RTG digitální skiagrafie, jímž je nově vybaven centrální urgentní příjem. Přístroje byly pořízeny na základě projektu Regionálního operačního programu – Modernizace vybavení pro obory návazné péče.

Celkové pořizovací náklady na přístroje činily zhruba 30 milionů. Oba přístroje včetně stavebních úprav byly financovány z Evropského fondu pro regionální rozvoj, částečně ze státního rozpočtu a nemalou částkou přispěl i Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem nemocnice. „Kvalitní vybavení nemocnic je nepostradatelné. Před rokem frýdeckomístecká nemocnice zahájila provoz magnetické rezonance, nyní zvyšují kvalitu zdravotní péče další špičkové přístroje. Jsou to jasné signály, že úroveň nemocnice stále roste. Věřím, že nové vybavení ocení nejen pacienti, ale hlavně zdravotníci, kteří budou mít díky nejmodernějším hybridním technologiím přesnější a validnější informace při jednotlivých vyšetřeních,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Přístroj SPECT/CT Symbia Intevo Bold na oddělení nukleární medicíny nahradil starý přístroj Brightview. Přístroj je kombinován s plnohodnotným 16 vrstvým CT přístrojem, který bude sloužit jako záložní CT přístroj pro nemocnici. V případě nového digitální skiagrafického přístroje Ysio MAX se jedná se o základní vybavení radiodiagnostického oddělení ke snímkování hrudníku, břicha, páteře a skeletu pro všechny odbornosti a pacienty všech věkových kategorií. Přístroj umožňuje v maximální míře automatizaci činností, což zkracuje potřebný čas pro snímkování. To vše při současném zajištění nejvyšší možné radiační ochrany pacienta i personálu.

Centra duševního zdraví propojují zdravotní a sociální péči poskytovanou v terénu skrze multidisciplinární tým. Zajišťují komplexní, koordinovanou a včasnou péči pro lidi se závažným duševním onemocněním ve své spádové oblasti.

„Projekt Centra duševního zdraví jsme připravovali zhruba dva roky, s technickou částí – přestavbou – jsme začali v únoru letošního roku. Beskydské centrum duševního zdraví bude zajišťovat služby pro spádovou oblast Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí, tj. zhruba pro 100 tis. obyvatel, ? řekl ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku Tomáš Stejskal.

Ředitel Charity Frýdek-Místek Martin Hořínek dodal: „Beskydské centrum duševního zdraví je unikátní už v tom, že vznikalo tak říkajíc na zelené louce, stejně tak propojením zdravotní a sociální části. Jedná se o jediné a první zařízení tohoto typu v okrese Frýdek-Místek. Jsme přesvědčeni, že se jedná o krok správným směrem k lepšímu životu lidí v regionu.?

Služby jsou poskytovány týmem složeným ze zdravotníků – psychiatr, všeobecné sestry, sestry se specializací v psychiatrii, psycholog a sociální pracovníci, peer konzultant z řad klientů/pacientů a specialista CDZ a jedná se o služby psychiatrické, psychoterapeutické, služby klinického psychologa, podpora svépomocných aktivit - podpůrné programy pro klienty/pacienty, rodiče, případně osoby blízké, je možná spolupráce s „peer“ konzultanty. Všichni členové týmu pracují jak ambulantně, tak i v terénu. Beskydské duševní centrum zdraví je umístěno v 1.NP budovy L (v prostorách bývalé nemocniční lékárny) na ul. El. Krásnohorské 249, v jejímž 2.NP se nachází část rehabilitačního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku. Provozní doba centra je každý všední den od 9 do 15 hod., je možná i individuální domluva.


14. září 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688