muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  14.09.2020 00:00:00

Brno: MUNI pomáhá už půl roku, stále hledá dobrovolníky

MUNI pomáhá už půl roku, stále hledá dobrovolníky

Studentka Lucie Říhová pomáhala jako dobrovolnice s doučováním, hlídáním dětí či vyzvedáváním léků seniorům.

Studentka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Lucie Říhová patří mezi čtyři a půl tisíce dobrovolníků, kteří se od 13. března, tedy přesně před půl rokem, začali hlásit do databáze dobrovolníků v rámci projektu MUNI pomáhá.

Ve vyhlášeném nouzovém stavu doučovala, posílala pohlednice seniorům v rámci akce Mise naděje Úsměv do schránky, chystala roušky a dezinfekci. A v dobrovolnické aktivitě pokračovala i během dokončování semestru v červnu, ve zkouškovém období i ve svém volném čase o prázdninách, kdy chodila nakupovat a vyzvedávat léky seniorům a hlídala děti zdravotníkům.

Rozhodla jsem se pomáhat, protože během pandemie byly přednášky zrušené nebo online, měla jsem tedy víc času než obvykle. Navíc celé léto jsem byla v Brně. A když jsem nemohla cestovat, chtěla jsem pomáhat a smysluplně vyplnit volné chvilky, vysvětluje Lucie, která při studiu také pracuje jako učitelka. Během nouzového stavu jí tak kromě pěveckého sboru a přátel chyběl i kontakt s dětmi a učení. Proto si vybrala jako jednu z pomocí doučování dětí pro středisko DROM.

V doučování pokračuje, a pokud jí to pracovní závazky dovolí, bude pokračovat dál. Rodina mé žačky je velmi milá a práce s jejich dcerou mě baví, říká Lucie.

Zároveň sleduje možnosti pomoci, které Dobrovolnické centrum zveřejňuje ve speciální aplikaci pro dobrovolníky. Poptávky stále sleduji, ale nyní už chodím do práce, v zimě budu skládat státní závěrečnou zkoušku a jsem o něco více vytížená. Nicméně nejméně jednou týdně se do databáze dívám, a pokud budu mít prostor, ráda nějakou poptávku vyřídím, dodává.

Lucie Říhová pomáhal už dřív prezentovat svou fakultu a MUNI.

Lucie byla na akcích Masarykovy univerzity vidět už před jarní krizí. Aktivně se zapojovala například do pomoci při organizací Dnů otevřených dveří a zápisů na své fakultě, vyjížděla a komunikovala s uchazeči na veletrzích Gaudeamus. Letošní jaro jí potvrdilo, že pro ni samotnou je dobrovolnictví důležité. Mám dobrý pocit, že mohu pomáhat druhým. Beru to téměř jako svou povinnost. Mám čas a možnost, jsem mladá a zdravá, tak proč nepomoci potřebným.

Dobrovolnické centrum Masarykovy univerzity vyřídilo za půl roku více než 2500 žádostí o pomoc od institucí i jednotlivců. Centrum je stále v provozu a žádostí o pomoc nyní opět přibývá. Na pracovníky centra se mohou stále obracet lidé v karanténě, kteří potřebují pomoc s nákupem, donáškou léků či doručením ochranných pomůcek a MUNI pomáhá samozřejmě nabízí pomoc i studentům Masarykovy univerzity, kteří se mohou ocitnout v izolaci na kolejích. Je také v kontaktu s brněnskými fakultními nemocnicemi a krajskou hygienickou stanicí.  

Vzhledem k vývoji situace vítá Dobrovolnické centrum každého, kdo se rozhodne pomoci. Zájemci se mohou hlásit na webu MUNI pomáhá v sekci Chci pomáhat. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688