Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.09.2020 17:22:45

Do čtvrtka horké počasí, pak teploty spadnou o 10 °C

 

Mimořádně horké počasí na polovinu září bude pokračovat až do čtvrtka, kdy se začne citelně ochlazovat na teploty více typické pro blížící se podzim. Než na ochlazení dojde, bude průměr teplot v Česku kolem 27 °C a nejnižší polohy budou atakovat 30 °C. Ráno musíme dávat pozor na ojedinělé mlhy. Teplota ve výšce, kde se utváří celkové počasí, je o 8 °C vyšší, než je průměr za posledních 30 let. Vysoké teploty umožnil příliv horkého vzduchu od jihozápadu přes Francii z rozpáleného západního Středomoří. Proudění zeslábne ke konci týdne.

V dalších dnech se neobjeví žádné srážky. I na studené frontě kolem čtvrtka se očekává minimum přeháněk. Vysoký tlak vzduchu začne vysušovat střední Evropu. Ta je naštěstí solidně zalitá z letních srážkových vln. Snížená půdní vláha je kolem Plzně, jižně od Prahy a v severních či severozápadních Čechách. V dalším období vznikne zejména v těchto oblastech mírné sucho. Od Šumavy přes Vysočinu směrem do Jeseníků a Beskyd naopak startují houbařské žně. Na jihovýchodní Vysočině, Drahanské vrchovině a v Nízkém Jeseníku jsou akorát problémem zdecimované lesy kůrovcem.

Jaké bude počasí v novém týdnu?

V pondělí bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 25 až 29 °C.

V úterý bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 26 až 30 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne ojediněle první přeháňky při oblačnu. Teploty 25 až 29 °C.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne ojediněle přeháňky, hlavně na severovýchodě. Teploty 19 až 23 °C.

V dalších dnech bude podobné počasí spíše s menší oblačností. Teploty však poklesnou na 15 až 20 °C.

Počasí 15.9.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty