Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.09.2020 12:01:37

Pražská burza v týdnu s nevýraznou ztrátou, dvouciferně však poskočila emise, která ji opustí


Pražská burza se v úvodu týdne pokoušela o severní směrování. Z hlediska indexu PX, obdobně jako v předchozích týdnech, se však úroveň nad hranicí 910 bodů opět ukázala výraznou rezistencí a přinesla znovu změnu směrování. Nakonec tak index PXpátek zakončil po třech týdnech zpět pod hranicí 900 bodů a v souhrnu za týden odepsal 0,54 %. Většina emisí doznala nevýrazné změny, když samotná aktivita investorů se vrátila k letošním minimům. Majitele v týdnu vyměnily akcie jen za 1,12 mld. .

O největší část (331 mil. ) se postaraly akcie ERSTE, které se v tomto ohledu poslední týdny trvale drží na stupních vítězů. Svou vahou vlastně společně s druhým rakouským titulem VIG nejvíce brzdily ztráty pražské burzy. Více sice rostly, dokonce na nejvyšší úrovně od letošní dividendy, akcie PHILIP MORRIS, které ale mají podstatně nižší váhu v indexu PX (2,5 %). Ještě menší váhu, resp. vůbec nejmenší (0,42 %) mají akcie PFNONWOVENS, které přitom poskočily dokonce dvouciferně.

 

Právě v tomto období před třemi roky akcie PFNONWOVENS zaznamenávaly svá historická maxima nad hranicí 1 tis. . Probíhal totiž ze strany společnosti R2G, která chtěla firmu ovládnout, odkup za výraznou cenu 1 010 . Nabídka zafungovala a R2G (později PFNonwovens Holding) získala ve výrobci netkaných textilií téměř 89 % podíl. Majoritní akcionář pak opakovaně deklaroval, že se nechystá navyšovat podíl ve firmě, resp. stáhnout ji z burzy. V úvodu tohoto týdne však došlo na oznámení, že minoritní akcionáře hodlá vytěsnit. Protiplnění za každou akcii má dosáhnout 719,50 , což se zřejmě řadě akcionářů zdá málo. Cena na burze hned v pondělí nad danou úroveň poskočila. Titul se tak rázem i dostal do kladné letošní výkonnosti, nicméně jeho budoucnost na pražské burze se dle všeho dá počítat již maximálně na několik měsíců.

Možno rovnou zmínit, že pražskou burzu by naopak mohly obohatit akcie lékárnické společnosti Pilulka. Coby start-up se však chystají na trh START, takže hlavní index PX nerozšíří. V rámci primární emise by investoři mohli získat až pětinový podíl, jehož ocenění by se mohlo dostat až na 200 mil. . Na pražské burze jsou naopak na hlavním trhu již od června evidovány akcie České zbrojovky (CZG), avšak jen v určitém technickém nenabídkovém režimu. To by se mohlo změnit, když firma oznámila záměr primární emise, resp. nabídky akcií až za 150 mil. EUR, v přepočtu tedy v objemu výrazných téměř 4 mld. .

Zanedbatelný zisk si v týdnu připsaly již jen akcie ČEZ, které se vlastně přibližovaly technické hranici zmiňované v minulém reportu. Ceny elektřiny titulu vlastně nepřály, resp. domácí roční kontrakty klesaly. Pro rok 2023, i ten následující, se dostaly zpět pod hranici 50 EUR/MWh.

Nejvíce v týdnu ztratily akcie slovenské TMR, které však již delší dobu nejsou součástí indexu PX. U firmy dochází poměrně k výrazným akcionářským přesunům. Svou hlavní pozici posílila společnost C.I.Capital jejíž podíl se vyšplhal již ke 30 %.

Domácí trh tak nejvíce táhly níže akcie Avast, což také zapříčinilo rozhodné datum pro nárok na mezitimní dividendu. Oproti Londýnu své sehrálo také oslabení libry, resp. posílení koruny k této měně. V Praze to nicméně vlastně přineslo snížení kurzové prémie oproti domovskému trhu. Podobně dopadl i druhý londýnský titul STOCK, který se zároveň obchodoval vůbec nejníže od května.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688