Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  09.11.2002 19:41:25

Tlustý: Projde-li rozpočet, každý občan bude dlužit 16 000 Kč


PRAHA (ČIA) - Bouřlivá debata se dnes odehrávala v Poslanecké sněmovně při projednávání státního rozpočtu na příští rok. V černých barvách vylíčil předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý budoucnost české ekonomiky v případě, že bude vládou navržený rozpočet schválen. Každý občan se přijetím tohoto dokumentu podle něj zadluží šestnácti tisíci korunami.

Ministr financí Bohuslav Sobotka konstatoval, že opozice sice stále kritizuje, ale žádný konstruktivní návrh nepředložila. Předseda klubu ČSSD Milan Urban upozornil opozici, že to nebyla vláda ČSSD, která způsobila transformační dluhy, které i v letech budoucích bude muset republika splácet.

Největším oponentem vládní koalice ve věci rozpočtu byl Vlastimil Tlustý. "Oněch skutečných plánovaných 159,8 miliardy dluhu, který má být vytvořen naší vládou v příštím roce, znamená pro každého občana 16 tisíc korun namalovaných, jak se lidově říká, na futro jeho příbytku," řekl v rozpravě.

Ze 159,8 miliardy korun bude podle Tlustého zaplaceno bankám na úrocích zhruba šest procent, což znamená pro každého občana roční dlužní zatížení ve výši jeden tisíc korun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka však soudí, že se stávající vláda chová podstatně poctivěji, než vlády předchozí. "Mohli bychom do příjmové stránky započítat 55 miliard, které očekáváme z výnosu privatizace Telecomu. Máme zde například ještě kazašský a ukrajinský dluh. Mohli bychom provést i jiné operace, které by ve svém výsledku mohly vést až k dvoucifernému schodku," argumentoval dnes ve sněmovně.

Sněmovna dnes návrh zákona o státním rozpočtu propustila do druhého čtení. Rozpočet počítá se schodkem 111,3 miliardy korun při příjmech 684,062 miliardy a výdajích 795,362 miliardy korun. Schválený konečný deficit je tak o 46 miliard korun nižší než původně plánovaný schodek ve výši 157,3 miliardy korun. Druhé a třetí čtení zákona o státním rozpočtu proběhne na prosincovém plénu.

-kaj-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688