Okénko investora  |  11.09.2020 15:17:00

Koronavirus výrazně snížil počet sňatků

"Pandemie koronaviru měla silně negativní vliv na uzavírání sňatků. Jejich počet v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 42 procent. V březnu bylo uzavřeno pouze 631 sňatků, což bylo nejméně za více než stoletou historii naší země," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Na konci prvního pololetí letošního roku měla Česká republika 10 699 142 obyvatel. Ve stejném období před rokem to bylo o 29 818 lidí méně. Jen za období od ledna do června 2020 v naší zemi přibylo 5 203 obyvatel. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl však záporný a dosahoval výše -3 116 lidí. Růstu počtu obyvatel naše země dosáhla díky přistěhovalým lidem, kterých bylo více než vystěhovalých.

   

V prvním pololetí letošního roku se narodilo 53 779 dětí, což bylo o 1 878 méně než ve stejném období před rokem. Přibližně 48 procent všech dětí se narodilo prvorodičkám. Rovněž zhruba 48 procent všech dětí se narodilo mimo manželství. Polovina narozených dětí měla matku ve věku 27 až 33 let. Počet zemřelých v prvním pololetí letošního roku klesl na 56 895 lidí. Nejvíce lidí umíralo v lednu a březnu. Pozitivní zprávou je, že počet zemřelých dětí do jednoho roku klesl na 127, což naši zemi řadí mezi nejlepší v eliminaci úmrtnosti po porodech.

Letos se zatím příliš nedařilo v ukazateli počtu sňatků. Celkem jich bylo 13 431, což bylo o 9 616 méně než ve stejném období před rokem. Nejvýraznější úbytek byl zaznamenán v dubnu, kdy počet sňatků meziročně klesl o čtyři pětiny. Historického minima však bylo dosaženo v březnu, kdy bylo uzavřeno pouze 631 sňatků. Klesl i počet rozvodů, kterých se uskutečnilo pouze 10 155. Ukončená manželství bohužel zasáhla do životů více než devíti tisíc nezletilých dětí.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688