mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.09.2020 07:17:00

Cestování do Ázerbájdžánu v podmínkách pandemie koronaviru

Cestování do Ázerbájdžánu v podmínkách pandemie koronaviru

06.02.2020 / 16:45 | Aktualizováno: 08.09.2020 / 07:17

V návaznosti na rozhodnutí vlády ČR ze dne 23. dubna 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího vycestování z území ČR informuje Velvyslanectví ČR v Baku o trvajících omezeních spojených s cestami do Ázerbájdžánské republiky.

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Ministerstvo zahraničních věcí nadále doporučuje cestovat do Ázerbájdžánu jen v naléhavých a nezbytných případech. Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra ČR.

VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Přinejmenším do 30. září 2020 je přerušeno pravidelné letecké spojení mezi Baku a zahraničím; s výjimkou nákladní dopravy a repatriace občanů jsou uzavřeny i všechny pozemní a námořní hranice Ázerbájdžánu, resp. pozemní hraniční přechody s Ruskem, Íránem, Gruzií i Tureckem. V současnosti neexistuje způsob, jak by občan ČR využil území Ázerbájdžánu k tranzitu; vstup na území Ázerbájdžánu je počínaje 1. červencem 2020 možný pro občany ČR, kteří mají v Ázerbájdžánu dlouhodobý nebo trvalý pobyt prostřednictvím zvláštních letů do Baku zajišťovaných z Berlína, Istanbulu a Londýna, případně Minska společnostmi AZAL, Belavia a Turkish Airlines. Před podstoupením takové cesty si musí občané ČR ověřit její podmínky s Velvyslanectvím Ázerbájdžánu v Praze i s Velvyslanectvím ČR v Baku, a to zejména s ohledem na povinné předkládaní nejvýše 48 h starého potvrzení o negativním testu na COVID-19 pasažéry charterových letů do Baku v souladu s rozhodnutím Kabinetu ministrů Ázerbájdžánské republiky č. 199 ze dne 11. června 2020. Vzhledem k pozastavení výdeje elektronických víz ASAN je v současnosti nutno o víza žádat na ázerbájdžánských velvyslanectvích, resp. konzulátech, jež mají na vyřízení žádostí 15-denní lhůtu.

OPATŘENÍ (VČETNĚ OBLASTI DOPRAVY):

Žádáme občany ČR, aby dodržovali ázerbájdžánskou vládou vyhlášený zvláštní karanténní režim, za jehož porušení hrozí pokuta ve výši až 5000 manatů (ca. 70 000 ) či trest odnětí svobody až na 3 roky, resp. na 5 let v případě následků v podobě úmrtí. V bakuské aglomeraci, zahrnující město Sumgait a Abšeronský rajon, bude hromadná doprava nejméně do konce září jezdit pouze v pracovních dnech. S platností do 30. září je v rámci karanténního režimu zakázáno shromažďování skupin o více než 5 osobách na veřejných prostranstvích, uzavřeny jsou mešity aj. modlitebny, knihovny, kina a divadla.

Dne 29. května byla v Ázerbájdžánu zavedena povinnost nosit roušku na zastávkách i v prostředcích hromadné dopravy, ve vozech taxislužby, ve zdravotnických zařízeních, na úřadech, v obchodech, bankách a dalších prostorách, kde dochází k osobnímu kontaktu s klienty, ve výrobních provozech, v prostorách muzeí a kulturních památek, v open space kancelářích, před bankomaty a platebními terminály, jakož i jinde, kde nelze v plné míře dodržovat požadovanou sociální distanci (1,5 - 2 m). Pokuta za porušení pravidel nošení roušek činí 100 manatů (ca. 1400 ) v případě fyzických osob a až čtyřnásobek u osob právnických, přičemž v případě porušení opakovaného zaplatí příslušná osoba dvojnásobek pokuty první.

Lidé, u nichž se v Ázerbájdžánu projeví příznaky koronaviru, by měli bez odkladu volat záchrannou službu (tel. číslo 103), pro cizince byla zřízena i "horká linka" (tel. číslo 1542).

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Operativní štáb pro boj s koronavirem při ázerbájdžánské vládě zřídil v zájmu informování veřejnosti "horké linky" +994 12 4924161, +994 12 4927554, +994 12 5050330 a + 994 12 5051333. Operativním štábem provozovaný informační portál je k dispozici pouze v ázerbájdžánštině. Ze zdrojů v angličtině a ruštině stojí za zmínku web Státní agentury pro povinné zdravotní pojištění.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688