mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.09.2020 12:22:00

Aktuální podmínky cestování do/z České republiky a aktuální podmínky cestování v Rusku a opatření orgánů RF proti šíření koronaviru

Aktuální podmínky cestování do/z České republiky a aktuální podmínky cestování v RF a opatření orgánů RF proti šíření koronaviru

26.06.2020 / 14:23 | Aktualizováno: 08.09.2020 / 12:22

1) CESTOVÁNÍ DO ČESKÉ REPUBLIKY

Aktuální pravidla vstupu na území ČR


Podmínky pro vstup na území ČR a karanténní opatření v souvislosti s epidemií koronaviru upravuje ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, které se pravidelně aktualizuje a na jehož základě nemusí občané ČR a cizinci s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR při návratu z pobytu v zemích s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19 (zelená barva) předkládat negativní test ani nastoupit karanténu.

 

Občané ČR a cizinci, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem COVID-19 (tj. červené + neoznačené země na tzv. Semaforu Ministerstva zdravotnictví) mají povinnost bezprostředně po vstupu na území ČR oznámit tuto skutečnost krajské hygienické stanici a bezodkladně se na své náklady podrobit RT-PCR testu až na výjimky stanovených ochranným opatřením (mezinárodní doprava, diplomati, cizinci s povoleným pobytem v EU, kteří přes ČR tranzitují a mají k tomuto účelu vystavenu nótu příslušného ZÚ v ČR).

Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví platná od 25.08.2020,

obsahují v bodě I.2.d) výjimku z případného testování po návratu / vstupu do ČR pro osoby mladší 5 let, viz.

https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/08/Ochranne-opatreni-omezeni-prekroceni-statni-hranice-CR-s-ucinnosti-od-25-8-2020.pdf.

Více informací o podmínkách vstupu na území ČR naleznete také na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Karanténní opatření a informace k provádění RT-PCR testu na přítomnost SARS CoV-2 jsou v gesci Ministerstva zdravotnictví ČR.

Informaci o odběrových místech, kde si mohou nechat občané udělat test na COVID 19, i když nemají příznaky ani doporučení či žádanku od lékaře (cena je cca 2900,- ), naleznete na https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/#menu.

  • Materiál MV ČR k řešení pobytových záležitostí cizinců na území ČR lze nalézt na webových stránkách MV ČR, viz

https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22239079&doctype=ART&#Cestovani.

Generální konzulát ČR v Petrohradu i nadále doporučuje cestovat do zemí s vysokým rizikem nákazy onemocnění COVID-19 a ostatních zemí světa (označených červeně a neoznačených žádnou barvou na tzv. Semaforu) jen v nezbytných případech vzhledem k epidemiologické situaci, z důvodů rozsáhlých restriktivních opatření a výrazných komplikací v dopravě.

 

2) OBECNÉ PODMÍNKY PRO VYCESTOVÁNÍ Z ČESKĚ REPUBLIKY PRO OBČANY ČR A CIZINCE

3) VSTUP NA ÚZEMÍ RF A TRANZIT PRO OBČANY ČR

  • zatím na neurčito je dočasně omezen vstup na území RF osobám bez ruského občanství. Omezení se netýká osob s trvalým pobytem v RF, akreditovaných a vysílaných pracovníků (a rodinných příslušníků) zahraničních diplomatických a konzulárních úřadů, mezinárodních organizací a oficiálních představitelů jiných zemí v RF. Omezení se rovněž netýká řidičů mezinárodní automobilové, letecké, lodní a železniční přepravy, oficiálních delegací,humanitárních případů a leteckých tranzitů bez vízového režimu. Bylo rovněž ukončeno vydávání víz do RF, kromě výše uvedených výjimek (vydávání elektronických víz RF bylo pozastaveno).

Zahraniční odborníci mají povolen jednorázový vstup do Ruska na základě zvláštního seznamu, viz http://government.ru/news/39929/. Uvádí se, že takový seznam zasílají příslušné federální výkonné orgány RF, v kompetenci kterých se nachází ruský zaměstnavatel nebo ruský objednavatel služeb zahraničního specialisty, FSB a Ministerstvu vnitra RF. Předpokladem je označení místa pohraniční kontroly, přes které zahraniční specialista plánuje vstoupit do RF, jakož i uvedení data jeho příjezdu do RF. Zahraniční specialista musí mít u sebe kromě platného cestovního pasu s platným vízem RF i platnou pracovní smlouvu nebo smlouvu o provedení práce nebo poskytování služeb.

Pro cizince, kteří se nacházejí na území RF, a skončila či končí jim platnost víza (povolení k pobytu) platí v současnosti výnos prezidenta RF ze dne 15.06.2020, který navazuje na jeho výnos ze dne 18.04.2020, na základě kterého se automaticky prodlužuje platnost vydaných ruských víz cizincům do 15.09.2020 (zatím tedy občané ČR nemusí žádat na migrační službě MV RF o prodloužení víza RF, resp. o vydání výjezdního víza RF).

Doporučujeme navštívit v této věci i webové stránky Velvyslanectví ČR v Moskvě, viz

https://www.mzv.cz/moscow/cz/viza_a_konzularni_informace/aktuality/zmeny_v_moznostech_vycestovani_z_cr.html.

V současnosti před vstupem do letadla, které letí do RF, musí cizinec, t. i občan ČR, předložit negativní test na COVID19 v ruském nebo anglickém jazyce ne starší 3 dnů ode dne odběrů.

  • Pro občany RF platí zákaz vycestování do zahraničí (výjimka k výjezdu z RF platí jednorázově od konce dubna 2020 pro ty občany RF, kteří mají povolen pobyt v zahraničí, resp. mají i další občanství, resp. jedou do zahraničí za účelem práce, studia, léčení či návštěvy rodiny, jakož i pro cizince s povoleným pobytem v RF - také jednorázově).

?4) DOPRAVA v RF

  • Byly zrušeny všechny pravidelné a charterové mezinárodní lety z Petrohradu.
  • Omezené možnosti leteckých spojení (především tranzitem přes Moskvu) do některých evropských měst včetně do Prahy monitoruje Generální konzulát ČR v Sankt Peterburgu (kontakty na GK ČR v Sankt Peterburgu).
  • Nehledě na omezení leteckých spojů nebyla ukončena mezinárodní přeprava leteckého karga, zejména u nejdůležitějších evropských destinací mezinárodní obchodní přepravy.
  • Od 30. března 2020 byl Výnosem vlády RF č 763 zastaven provoz na pozemních a říčních hraničních přechodech (včetně rusko-běloruských hranic). Výjimky se týkají nákladní přepravy ? vyjmenovaných specifických případů.

5) PŘIJATÁ OPATŘENÍ V PETROHRADU v souvislosti s šířením koronaviru

  • Ruské regiony byly pověřeny přijímat vlastní opatření v boji proti šíření COVID-19.
  • V souvislosti s omezením rizika šíření koronaviru byla v Petrohradu přijata řada usnesení, jejichž aktualizace nastavený režim přizpůsobují situaci.

Opatření přijatá v Petrohradu v souvislosti s COVID - 19 vykazují ode dne 29.06.2020 značné prvky jejich rozvolnění a postupně jsou obnovovány činnosti všech provozoven a zařízení (ode dne 12.09.2020 budou otevřeny kina, divadla a jiné kulturní instituce).

6) ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

https://yandex.ru/maps/covid19?ll=87.127143%2C49.616265&z=3.

 

Informace MZV ČR, kontakty na Generální konzulát ČR v Petrohradu (v Sankt Peterburgu)

  • Informace MZV ČR k COVID-19
  • Kontakty na Generální konzulát ČR v Sankt Peterburgu

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688