mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.09.2020 13:06:00

Pravidla pro vstup na území České republiky (9.9.2020)

Pravidla pro vstup na území České republiky

01.07.2020 / 13:00 | Aktualizováno: 09.09.2020 / 13:06

Na všechny osoby vstupující na území České republiky se vztahují platná ochranná opatření přijatá Ministerstvem zdravotnictví České republiky v souvislosti s epidemií COVID-19.

Od 1. 7. 2020 platí níže uvedené pravidla pro vstup na území České republiky. Upozorňujeme, že při plánování cesty na území ČR je nutné zohlednit též přijatá opatření a omezení dalších států, zejména sousedních států České republiky, která mohou omezovat tranzit přes své území na cestě do ČR.

Dělení zemí dle úrovně rizika nákazy

Podmínky vstupu na území ČR se liší podle toho, zda osoby vstupují ze země, která je seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy (v tzv. zelené zóně), viz Sdělení Ministrstva zdravotnictví ČR či ze zemí ostatních, které jsou označovány jako červená zóna.

Země Saúdská Arábie, Omán, Bahrajn a Jemen nejsou zařazeny ne seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy ve Sdělení Ministerstva zdravotnictví ČR z důvodu její absence na seznamu bezpečných zemí konsolidovaném na úrovni EU. Pro příjezd z území těchto zemí jsou tudíž aplikovány podmínky pro příjezd ze země z červené zóny, viz níže.


Rozlišení podmínek dle státního občanství

1) Občané ČR a EU

- občané ČR a EU přijíždějící ze zemí v červené zóně, či kteří v takové zemi v předchozích 14ti dnech po dobu delší než 12 hodin pobývali, musí po vstupu na území splnit podmínky aktuálně platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, viz tabulka ??Pravidla pro vstup na území ČR od 25.8.2020 (PDF, 214 KB)

- občané ČR a EU, kteří přijíždějí se země EU v zelené zóně, a kteří nepobývali v zemi červené zóny v předchozích 14ti dnech po dobu delší než 12 hodin, nepodléhají při vstupu na území žádným dalším povinnostem.

2) Občané třetích zemí:

- občanům třetích zemí s dlouhodobým nebo trvalým pobytem ve státu na seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy (v tzv. zelené zóně), aniž by v předchozích 14ti dnech pobývali na území země z tzv. červené zóny po dobu delší než 12 hodin, je vstup na území bez dalších podmínek povolen.

- pro občany třetích zemí v červené zóně platí zákaz vstupu na území ČR s výjimkou níže uvedených:

  • - pro držitele platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu vydaných Českou republikou,
  • - pro cizince, kterým bylo po 11. 5. 2020 vydáno Českou republikou krátkodobé vízum,
  • - pro rodinné příslušníky ve smyslu §15a ost. 1 zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, občanů ČR nebo občanů EU s bydlištěm na území České republiky,
  • - je-li vstup těchto cizinců v zájmu ČR,
  • - pro pracovníky mezinárodní dopravy,
  • - pro diplomaty a úředníky mezinárodních organizací registrovaných u Ministerstva zahraničních věcí,
  • - v naléhavých mimořádných situacích.

Bližší informace viz Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR a tabulka Pravidla pro vstup na území ČR od 25.8.2020 (PDF, 214 KB)??.

Občané ČR, občané EU a občané třetích zemí přijíždějící na území ze zemí červené zóny (vč. Vietnamu) nebo, kteří v zemi červené zóny v posledních 14ti dnech po dobu delší než 12 hodin pobývali, podléhají po vstupu na území následujícím povinnostem:

- povinnost okamžitě po vstupu kontaktovat telefonicky či jiným dálkovým přístupem příslušnou krajskou hygienickou stanici, absolvovat na území PCR test na přítomnost viru SARS Cov-2 (na své vlastní náklady) a předložit výsledek testu krajské hygienické stanici do 72 hodin od vstupu na území - seznam odběrových center pro provedení RT-PCR testů na přítomnost viru SARS CoV-2. Povinnost testu se nevztahuje na osoby mladší 5 let,

- v případě nepředložení výsledku testu krajské hygienické stanici nebo do doby pozdějšího předložení výsledku testu bude nařízeno nezbytné karanténní opatření.

- do doby předložení výsledku PCR testu nebo po dobu trvání nezbytného karanténního opatření platí zákaz volného pohybu po území České republiky a povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest (roušku).

- pro cizince, na které se vztahuje bod I.11 ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví (vstup na území za účelem zaměstnání či studia), platí od 24. 8. 2020 povinnost podrobit se na vlastní náklady po 14ti dnech od vstupu na území druhému RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2.


Všechny osoby vstupující na území ČR od 1. 7. 2020 jsou povinny:

a) v případě jakýchkoli příznaků počínajícího infekčního onemocnění (zj. zvýšená teplota, kašel, dušnost, zažívací potíže, ztráta čichu, celková slabost, apod.) neprodleně oznámit tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem svému praktickému lékaři, a nejsou-li u žádného lékaře registrováni, pak jakémukoliv poskytovateli v oboru všeobecného praktického lékařství,

b) strpět při přechodu státní hranice provedení kontroly příznaků infekčního onemocnění, a pokud budou zjištěny příznaky infekčního onemocnění, poskytnout potřebnou součinnost zdravotnickým pracovníkům při provedení odběru biologického vzorku za účelem zjištění přítomnosti onemocnění COVID19.

Více informací k podmínkám vstupu a jednotlivým opatřením lze nalézt na webové stránce Ministerstva vnitra.

Důležité upozornění na cestovní omezení v rámci schengenského prostoru v souvislosti s onemocněním COVID-19

V rámci opatření, která mají omezit šíření onemocnění COVID-19, zavedly jednotlivé státy schengenského prostoru cestovní omezení, a to i na některých hranicích mezi sebou. V závislosti na vývoji epidemiologické situace uvnitř i vně EU mohou být cestovní omezení uvolněna, nebo opět zavedena. Všichni cestující jsou povinni před odjezdem ověřit, zda nějaká cestovní omezení platí. Držitelé schengenských víz musí dodržovat platná cestovní omezení a na vstup do schengenského prostoru nemají automatický nárok.

přílohy

??Pravidla pro vstup na území - 204 KB PDF (Acrobat dokument) 1.7.2020
https://www.mzv.cz/file/4005907/Pravidla_pro_vstup_na_uzemi_CR.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688