mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.09.2020 10:30:00

Provincie Zhejiang využívá technologie blockchain k posílení bezpečnosti potravin

Provincie Zhejiang využívá technologie blockchain k posílení bezpečnosti potravin

08.09.2020 / 10:22 | Aktualizováno: 08.09.2020 / 10:30

Na trzích v Hangzhou bylo zahájeno používání „Zhejiang Cold Chain“, systému sledovatelnosti potravin v rámci studeného řetězce, díky kterému lze okamžitě zjistit informace o výrobku a jeho cestě od výrobce až k zákazníkovi.

Provincie Zhejiang a Zhejiang Provincial Market Supervision and Administration Bureau na několika trzích v Hangzhou oficiálně zahájilo používání „Zhejiang Cold Chain“ – systému sledovatelnosti potravin v rámci studeného řetězce využívající technologie blockchain. Jeho oskenováním je možné okamžitě zjistit informace o výrobku a jeho cestě od výrobce až k zákazníkovi.

Systém sledovatelnosti potravin „Zhejiang Cold Chain“ je založen na spolupráci s Alibaba Group, konkrétně jejich Alibaba Cloud a Ant Group. Alibaba Cloud poskytuje technologie pro cloudové řešení aplikace a pro zajištění sledovatelnosti bezpečnosti potravin na základě analýzy dat. Ant Group poskytuje blockchain technologii. Výsledný systém je schopen sledovat cestu produktu napříč celým studeným dodavatelským řetězcem, od první zastávky, přes balení a transport až k zákazníkovi.

Na řadě velkoobchodních trhů v Hangzhou mohou být nyní u prodejců mořských plodů k vidění unikátní informační karty s QR kódem. Jeho jednoduchým naskenováním mohou následně zákazníci zobrazit celou řadu informací o příslušném výrobku, včetně např. označení výrobce, data výroby, importéra, doby trvanlivosti, či čísla certifikace.

Díky využití technologie blockchain nelze jednotlivá data po jejich zadání měnit. Technologie nabízí řešení pro nedostatky tradičních systémů pro sledování původu a kvality zboží, jakými jsou nejasné informace, či nízká bezpečnost informací a možnost jejich přepisu. Bezpečnost potravin a autentičnost výrobků je v Číně stále vnímána jako velmi problematické téma a velká část zákazníků velmi pečlivě zvažuje, kterým prodejcům a výrobkům poskytne svou důvěru. Využití technologie blockchain v oblasti potravinové bezpečnosti a boje proti padělkům má v Číně značný potenciál a lze očekávat, že se využívání podobných aplikací jako „Zhejiang Cold Chain“ dále rozšíří a zároveň se tímto směrem budou ubírat také očekávání čínských zákazníků.

Obecně lze v Číně pozorovat až překotný rozvoj této technologie. Čínský blockchain sektor podstatně rostl i v době koronavirové krize. Mezi lednem a červencem 2020 bylo v Číně založeno více než 10 000 blockchain firem, v naprosté většině se však jedná o mikro či malé firmy. Sektor podporuje také Čínská vláda, které od začátku roku zavedla opatření pro podporu rozvoje technologií blockchain v řadě regionů.

 

Lukáš Svatek - Ekonomický diplomat GK Šanghaj


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688